PÅ OFFENSIVEN: Helseminister Bent Høie (H) sender tirsdag ut et forslag til endring av fastlegers reservasjonsadgang på høring. Foto: JAN PETTER LYNAU

Stor motstand mot å gi leger reservasjonsrett

Regjeringens forslag om å endre loven slik at leger får mulighet til å nekte å henvise pasienter til abort er på kollisjonskurs med befolkningen, viser ny meningsmåling.

Artikkelen er over seks år gammel

I en undersøkelse gjort av Respons for Aftenposten svarer hele 67 prosent at de er imot at fastleger skal ha rett til å reservere seg. Bare 25 prosent svarer at de støtter en slik reservasjonsrett, mens 9 prosent ikke har noen oppfatning.

Helseminister Bent Høie (H) lar seg ikke vippe av pinnen av den grunn.

- I Aftenpostens undersøkelse spørres det om fastlegene skal få rett til å reservere seg. Vi innfører en mulighet til å reservere seg, understreker han. Høie mener at denne muligheten sikrer pasientenes rettigheter og er avgrenset til å dreie seg om abort.

Det var KrF som presset gjennom dette omstridte punktet i regjeringsforhandlingene med Solberg-regjeringen. Det er også kun blant KrFs velgere at det er flertall for en reservasjonsrett. Hele 68 prosent av Høyres velgere sier nei, og 62 prosent av Frps velgere.

LEGENE FORTELLER: Derfor vil vi ikke henvise til abort (krever innlogging)

Noen leger reserverer seg også mot å sette inn spiral hos kvinner. På spørsmålet om fastleger skal ha rett til å reservere seg mot å sette inn dette prevensjonsmiddelet, svarer hele 73 prosent av de spurte nei.

Forslaget om reservasjonsrett sendes tirsdag ut på høring.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder