NEKTER STRAFFSKYLD: Imran Saber (36) er kjent som en nær venn av NOKAS-dømte David Toska og går under kallenavnet «Onkel Skrue» i den kriminelle underverden. Foto: VG

Toska-vennen «Onkel Skrue» tiltalt for heleri av minst 4,4 mill.

Over en periode på 15 år skal Toska-vennen Imran Saber (36) ha disponert midler for minst 4,4 millioner kroner som knyttes til kriminelle forhold.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Nå er den 36 år gamle norsk-pakistaneren og hans nærmeste familie tiltalt for heleri.

- Han nekter enhver straffskyld, og han ser frem til å få saken behandlet av retten. Siktelsen ble tatt ut for over ni år siden og omsider skal retten behandle saken, sier 36-åringens forsvarer Øystein Storrvik til VG.

FORSVARER: Øystein Storrvik. Foto: JØRGEN BRAASTAD

Fire leiligheter, smykker og kontanter. I løpet av årene har politiet sikret seg pant for nærmere 12,7 millioner kroner i eiendeler som tilhører Imran Saber, moren og broren hans.

Moren og broren også heleri-tiltalt

Saber er kjent som en nær venn av NOKAS-dømte David Toska og går under kallenavnet «Onkel Skrue» i den kriminelle underverden. 21. november 2010 ble Saber skutt syv ganger i brystet på Jordal i Oslo. Han overlevde så vidt, og ingen er tatt for drapsforsøket.

Moren er tiltalt for heleri av 4,4 millioner kroner i perioden 1995 til 2009, mens broren er tiltalt for heleri av 600.000 kroner etter at han skal ha lånt eller mottatt pengene fra Imran Saber om vinteren 2003-2004.

- Han hadde håpet at saken mot ham skulle bli henlagt. Han nekter straffskyld og ser frem til at saken avsluttes, sier brorens forsvarer Vidar Lind Iversen til VG.

FORSVARER: Vidar Lind Iversen. Foto: NILS BJÅLAND

Forsvareren mener det er uholdbart at saken har blitt så gammel.

- Samlet sett må det være brudd på menneskerettighetene, sier Lind Iversen.

Gransket «Onkel Skrues» økonomi

Heftelsene som er gjort i forbindelse med etterforskningen vil være bundet opp inntil saken er avsluttet.

Helerisaken ble rullet opp i 2005 etter at politiet først gransket Imran Sabers økonomi i et forsøk på å dokumentere at millionverdiene hans stammer fra kriminell virksomhet.

Familiemedlemmene ble først koblet inn i saken etter denne granskningen.

- Hun nekter straffskyld, og ser frem til å få saken ut av verden en gang for alle, sier morens forsvarer Ole Petter Drevland til VG.

Refser politiet

Forsvareren stiller seg undrende til tiltalen og at beløpet moren er knyttes til er den samme summen som til sønnen, Imran Saber.

FORSVARER: Ole Petter Drevland. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

- Under etterforskningen har det ikke vært noen kobling mellom dem i forhold til beløpet, sier Drevland, som også reagerer på at politiets tidsbruk.

- Det har tatt altfor lang tid før saken kommer opp. Det er ni år siden politiet startet etterforskningen. Det er sterkt klanderverdig og brudd på menneskerettighetene.

Politiet: Inngikk låneavtaler med skyhøy rente

Imran Saber er også tiltalt for å ha inngått en rekke låneavtaler som påtalemyndigheten mener er en bevisst utnyttelse av enkeltpersoners nød.

Ifølge tiltalen, har Toska-vennen gjennom flere år på 2000-tallet lånt bort over én million kroner til totalt ni personer, deriblant et ektepar. Avtalene som skal ha blitt inngått har hovedsakelig vært kortsiktige og med renter opp mot 20 prosent.

I tillegg skal flere av lånetakerne ha stilt eiendom og kjøretøy til en verdi av flere hundre tusen kroner som sikkerhet for lånene - samt pant i eiendom.

Påtalemyndigheten har også tiltalt Imran Saber for å ha lånt ut penger og formidlet lån til disse ni personene uten å være i besittelse av en konsesjon fra Finanstilsynet eller å ha meldt fra om låneformidlingen.

I et av tilfellene skal også et sentralt medlem av B-gjengen ha fungert som stråmann.

«Jeg skal knuse skallen din.»

Ifølge tiltalen, skal Imran Saber i februar 2010 ved to anledninger ha rettet grove trusler mot ansatte i et finansieringsselskap i Oslo da han forlanget å få utlevert en Mercedes Benz C-klasse.

«Hvis dere ikke gir meg bilen kjenner jeg folk som kan sprenge garasjeporten og få ut bilen.», skal Toska-vennen ha skreket, ifølge tiltalen.

Samme år skal Saber også ha truet en vekter i et banklokale i Oslo i forbindelse med et uttak av penger.

«Vet du ikke hvem jeg er og hva slags venner jeg har? Jeg skal knuse skallen din. Jeg skal ta deg.», skal norsk-pakistaneren ha sagt, ifølge tiltalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder