NYGIFTE: Milliardarvingen Louise Mohn (40) giftet seg med Erik Bertrand Larssen (40) i Bergen domkirke lørdag 14. juni. Foto:Paul Sigve Amundsen,VG

Motivasjonsguru giftet seg i feil uniform

Her avslører eks-løytnant Erik Bertrand Larssen (40) seg selv som «klossmajor»

Generaladvokaten: - Ikke greit

Da motivasjonsguruen Erik Bertrand Larssen (40) giftet seg
med milliardærdatter Louise Mohn (40) bar han en uniform som er to hakk høyere enn hans militære grad.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Da suksessforfatteren og motivasjonsguruen forrige lørdag giftet seg i Bergen domkirke var det en rekke kjente personer invitert, blant andre milliardær John Fredriksen, hans døtre Kathrine og Cecilie Fredriksen og forlagsmannen Arve Juritzen.

Etter vielsen ble Bertrand Larssen fotografert av en rekke medier poserende på kirketrappen. Uniformen han bar denne dagen var en som skal bæres av en major.

Major i utlandet

– Sist gang Bertrand Larssen deltok på oppdrag for Forsvaret var det som midlertidig major. Han er rulleført som løytnant, sier oberst Dag Rist Aamoth i Forsvarsdepartementet til VG.

Da VG kontaktet Bertrand Larssen første gang, opplyste han at han er major.

– På mine siste utenlandsoppdrag var jeg major, skrev han i en epost.

Les også: Betalte topp-roere 350.000

Etter at VG fikk bekreftet fra Forsvaret at han er rulleført med en grad som er to hakk lavere, løytnants grad, ble han spurt om hvorfor han brukte en majors uniform. Dette forholdet ønsket han ikke å kommentere:

– Nå har jeg og Forsvaret kommentert det vi ønsker å kommentere i denne saken. Jeg ønsker ikke å kommentere saken videre, skrev han i en epost.

Heller ikke hodeplagget Bertrand Larsen valgte - den karakteristiske og svært prestisjetunge vinrøde bereten bare fallskjermjegere og Forsvarets spesialkommando (FSK) bruker - skulle han hatt på seg på den store dagen. Den skal nemlig aldri brukes til gallauniform, ifølge Forsvarets uniformsreglement.

Generaladvokat Arne Willy Dahl opplyser at det er åpning for at personer som er reservebefal kan bruke sin uniform i visse situasjoner. Men å bruke majors uniform når du er rulleført som løytnant er ikke greit, ifølge Generaladvokaten.

- Da blir det ikke korrekt å kle seg opp som major. Dette er ikke noen stor sak, men en viss oppfølging vil det bli, sier Dahl, og legger til:

STORT BRYLLUP: 140 gjester var invitert til bryllupsfesten, som ble betalt av Erik Bertrand Larssens svigerfar, milliardær Trond Mohn (71). Svigerfaren som står bakerst på dette bildet innkasserte 13 milliarder kroner da han nylig solgte familiekonsernet. Foto:Paul Sigve Amundsen,VG

- Jeg tenker at de som administrerer reservebefal vil kunne gi vedkommende en advarsel eller en refselse.

Erik Bertrand Larssen er de siste årene blitt en av Norges mest populære foredragsholdere og etablert firmaet Bertrand. I denne forbindelse har han profilert seg sterkt med sin militære bakgrunn. Bertrand Larssen er ikke ansatt i Forsvaret lenger.

Trond Mohn betalte for festen

Det er vanlig i Forsvaret at det gis en høyere grad i forbindelse med et utenlandsoppdrag. Men denne graden er midlertidig og vedkommende mister denne graden når oppdraget er over.

Paret hadde invitert 140 gjester til bryllupsfesten, som fant sted på ærverdige Solstrand hotell ved Bjørnefjorden utenfor Bergen. VG har tidligere skrevet at det var brudens far, milliardær Trond Mohn, som betalte for festen. Trond Mohn (71) solgte nylig familieimperiet Frank Mohn til svenske selskapet Alfa Laval for 13 milliarder kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder