SLO ALARM: Det tok et halvt år før kvinnen, som ønsker anonymitet, innså at det bodde en liten gutt i naboleiligheten. Hun hørte høylytt krangling til alle døgnets tider.

SLO ALARM: Det tok et halvt år før kvinnen, som ønsker anonymitet, innså at det bodde en liten gutt i naboleiligheten. Hun hørte høylytt krangling til alle døgnets tider. Foto:Karin Beate Nøsterud,VG

Nabo varslet om gutten (10): – Hvor ble det av bekymringsmeldingen min?

Skal ha sultet i hjel - mor siktet for grov omsorgssvikt

Politiet sier de kun vet om én henlagt bekymringsmelding til barnevernet fra april. Nå vil en av tiåringens naboer ha svar på hva som skjedde da hun slo alarm om ham i februar.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Klokken halv elleve 13. februar i år starter bråket i en leilighet i utkant-Oslo. To voksne skriker til hverandre, slik de har gjort i dager før, og vil gjøre i dager og uker fremover.

En oppmerksom nabo loggfører det hun hører:

Lyden av noe som slenges i veggene, bærer gjennom betongblokken. Kranglingen legger seg etter et drøyt kvarter denne torsdagen. I ett-tiden starter runde to, før middagshøyden kommer bråket på nytt, og gjennom store deler av barne-tv høres et voldsomt leven.

I slutten av august ble den bråkete leiligheten et åsted. Det var her en ti år gammel gutt ble funnet død og avmagret.

Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten skal han ha dødd av underernæring.

Moren hans er siktet for grov omsorgssvikt, og legges tirsdag inn på Dikemark sykehus for døgnobservasjon i åtte uker. Hun nekter straffskyld.

Sped gutt med blikket vendt ned

Allerede i starten av februar, varslet den oppmerksomme naboen Barnevernvakten i Oslo kommune. Hun beskrev det voldsomme bråket, og leste opp navnene på postkassen i en samtale som hun forteller at varte rundt ti minutter.

Hun fortalte om en sped guttunge med for stor skolesekk og blikket festet i bakken. For alt hun visste, kunne han være førsteklassing.

– Jeg visste at noe var galt. Han var for introvert, sier naboen, som ønsker å være anonym.

Hun fikk aldri noen tilbakemelding på hva barnevernet foretok seg. Nå viser det seg at politiet ikke kjenner til kvinnens bekymringsmelding.

– Dette er ting vi må komme til bunns i, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

GRAVEN: I begynnelsen av september ble tiåringen begravet et sted i Oslo. En ensom, gul blomst av plast pyntet graven sammen med den første snøen som kom forrige uke. Foto:Karin Beate Nøsterud, VG/Privat,

Det han imidlertid er kjent med, er en bekymringsmelding som barnevernet i bydelen skal ha mottatt i april.

Kraby vil ikke si hvem denne kom fra, men har tidligere utelukket at guttens skole var avsender. Etter ett enkelt hjemmebesøk og en snau uke, ble saken henlagt. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har nå åpnet tilsynssak mot barnevernet.

– Det er blitt gjort urett. Det er skuffende å høre at meldingen min fra februar forsvant. Hvor ble det av den av? vil nabovarsleren vite.

Våknet av skremmende lyder

Bråket fortsatte med full styrke. Kvinnen meldte sin bekymring til styre og vaktselskap i borettslaget. Naboen oppsøkte også den lille familien, men sier hun ble sendt på dør.

«I denne leiligheten bor det også en yngre (skolealder) gutt, som jeg er stygt redd for at ikke har noe godt av dette», skriver naboen til borettslagsstyret 11. februar.

Videre skriver hun at hun har et lite barn, som flere kvelder i uken blir vekket av bråket og skremt fordi hun lurer på hva alle lydene er. «Mitt barn sover fortsatt på mitt rom, i min seng, fordi det er redd for å sove alene på sitt eget rom», heter det i eposten.

– Det skal for mye til å si ifra. Man skal jo liksom ikke bry seg om andres barn. Men når det gjelder vold mot barn, har jeg nulltoleranse, forteller naboen.

ÅSTEDET: I leiligheten bak denne døren ble en ti år gammel gutt funnet død i august. Han døde trolig av sult. Foto:Mattis Sandblad,VG

Barnevernet: – Alle henvendelser tas alvorlig

Barnevernvakten mottar mellom 9000 og 10000 henvendelser i året, ifølge avdelingsdirektør Kari Elmholt Birkeland i Barne- og familieetaten.

Birkeland forteller at privatpersoner ikke har krav på å få vite hvordan en henvendelse følges opp, og hun kan ikke avklare overfor VG hva som skjedde med henvendelsen naboen forteller om i denne saken.

– Ved hver enkelt henvendelse gjøres det en vurdering om situasjonen krever en akutt utrykning, en oversendelse av meldingen til bydelen eller en oppfordring til innringer om selv å ta kontakt med bydelen. Vanlig prosedyre er at den sendes videre til bydelen, sier Birkeland til VG.

Naboen sier til VG at hun ikke ble bedt om å henvende seg til barnevernet i bydelen der gutten bodde.

– Loggføres alle henvendelser?

– Man har et system for å registrere alt som kommer inn. Alle henvendelser blir tatt alvorlig, svarer Birkeland.

Barnevernet i den aktuelle bydelen har gjentatte ganger avvist å kommentere enkeltsaker.

Ikke avhørt av politiet ennå

Før naboen varslet Barnevernvakten, ringte hun også til politiet.

– Vi jobber med å gå gjennom våre egne logger for å få avklart eventuelle meldinger til politiet, sier politiadvokat Kraby.

To og en halv måned har gått siden den siktede moren fant sønnen livløs og ringte etter ambulanse. Nabovarsleren er ennå ikke avhørt av politiet. Selv sier hun til VG at hun henvendte seg til polititjenestemenn som kom til borettslaget, for å fortelle dem hva hun visste.

Kraby vil ikke utelukke at et avhør av kvinnen kan bli aktuelt.

– Det er snart gått to og en halv måned siden gutten ble funnet død?

– Det er gjort mye etterforskning i saken, men det er riktig at vi ikke er i mål på alt, svarer han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder