Lite nedbør i sikte de to første ukene i Midt-Norge og Nordland

TØRT SOM GRAN CANARIA: Den kommende uken er det varslet tørrere vær her i Hasvåg enn på charter-destinasjonen Gran Canaria. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

Tørrere i Trøndelag enn på Gran Canaria

Den brannherjede bygda Hasvåg i Nord-Trøndelag varsles fortsatt knusktørt vær. Den kommende uken er prognosene tørrere her enn på ferie-øya Gran Canaria.

  • Harald Vikøyr

Artikkelen er over seks år gammel

Begge steder er det varslet lite nedbør - men to dager er det faktisk varslet regn på flyplassen på Gran Canaria: 7. februar kan det komme 0,5 millimeter, og 11. februar ytterligere 0,5 millimeter.

Sahara

I Hasvåg? Null millimeter. Ikke en dråpe - i følge langtidsprognosene på Yr.no.

Ja, vi må faktisk nærmere Sahara - for eksempel til kystbyen Dakar i Senegal - den vestligste byen i Afrika - for å finne like tørr prognose som for Hasvåg. Her er det også meldt 0,0 millimeter fram til midt i neste uke.

TØRT KLIMA: Gran Canaria er kjent for sitt stabile og tørre klima. De kommende to ukene blir det like tørt i de allerede brannfarlige områdene i Midt-Norge og Nordland. Foto: BÅRD OVE MYHR, VG

Norge er knusktørt og brannfarlig fra Stad og Dovre og helt til Helgelandskysten - og har vært det i en måned. Og det er ingen forløsende nedbør i sikte de to første ukene.

- Det er ventet noen dråper her og der nå, men neppe nok til at det demper brannfaren vesentlig, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo.

Fordamper

I dag var det ventet et par millimeter nedbør i brannherjede Hasvåg i Flatanger kommune. Dette fordamper fort i den kraftige og tørre østavinden. Og den vil fortsette.

LES OGSÅ: Brannfaren verre og verre

Håvik Korneliussen får støtte fra statsmeteorolog Arild Mentzoni på Meteorologisk Institutt:

- Det er den nokså sørlige lavtrykksbanen som fører stormsentrene mot sørlige England, som igjen gir oss østlig vind og fralandsvind i hele landet, forklarer han.

- Den første nedbøren vi ser i prognosene, er over helgen, inn mot Nordland, men heller ikke dette er hverken stort eller langvarig, sier Mentzoni.

Kraftig vind

Onsdag er det ventet et lavtrykk inn som gir ganske kraftig vind i Sør-Norge, særlig da på sørlige Vestlandet. Et nytt lavtrykk ankommer lørdag og søndag, og kan igjen gi kraftig vind både i hele Sør-Norge og ikke minst sterk fralandsvind i hele Nord-Norge.

LES OGSÅ: Hetebølger og tørke

Håvik Korneliussen mener at dette værmønsteret ser ut til å holde seg de to første ukene, men at usikkerheten øker i neste uke:

Trekker nordover

- Da viser amerikanske prognoser en viss mulighet for at det bygger seg opp et høytrykk over Kontinentet. Skjer det, kan lavtrykkene bli presset mer nordover, slik at de kommer inn mot Midt-Norge og Nordland, sier han.

I alt 58 norske værstasjoner satte nye rekorder for lite nedbør i januar. Værstasjoner som Bodø, Harstad og Narvik fikk ikke en dråpe regn eller noe snø i sine kolber.

Les også

Mer om

  1. Vær

Flere artikler

  1. Ikke et snøfugg i sikte - mildværet fortsetter ut februar

  2. Tre stormer - og vinteren er over

  3. Langtidsvarsel: To milde mai-uker over hele landet – varmt signal for hele måneden

  4. Kraftig uvær ventet til helgen

  5. Seksukersvarsel - for første gang i VG: Her er været for resten av vinteren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder