Hagen om valgkamp-kritikken: «Vi skulle lyttet til Carl I. Hagen»

Oslo-prognosen: Frp ligger på 6,8

Frp-bautaen har fått kritikk for Syria-utspill i valgkampen. Selv mener Hagen at han er forut for sin tid.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fremskrittspartiet styrer mot nok et elendig kommunevalg i Oslo ifølge VGs valgdagsmålinger. De første prognosene tyder på at Frp går tilbake 0,2 prosentpoeng til 6,8 prosent i hovedstaden.

Frp-nestoren Carl I. Hagen har måttet tåle mye kritikk, blant annet fra Siv Jensen, for sine utspill i flyktningdebatten.

På Frps valgvake På Grand Hotel i Oslo er det Hagens kontroversielle Syria-utspill som trekkes frem som en viktig årsak til partiets problemer i valgkampen. Selv nekter Frp-nestoren å ta selvkritikk for at partiet nå styrer mot et svakt kommuneresultat.

– Én ting skal jeg være fornøyd med, og det er at når jeg fyller 80 år og vi eventuelt har litt sosial uro og litt dårligere økonomi i landet fordi den etnisk norske befolkningen har sunket dramatisk til fordel for en voksende innvandrerbefolkning – da kan jeg se tilbake og si; jeg gjorde det jeg kunne, sier Frps toppkandidat i Oslo, Carl I. Hagen på spørsmål om hva slags karakter han ville gitt egen valgkamp.

Og legger til:

– En dag kommer mange til å si: «vi skulle hørt mer på Hagen», sier den tidligere Frp-lederen om økningen av innvandrere til hovedstaden.

VALGNEDERLAG: Carl I. Hagen og Frp styrer mot et dårlig valg i Oslo. Sentrale kilder innad i partiet frykter at partiet kan få under ti prosent på landsbasis. Foto: Sandblad Mattis , VG

Får kritikk innad i partiet

Frp-leder Siv Jensen er også skuffet over de svake prognosene.

– Dessverre ser dette ut til å bli et dårligere valg enn vi hadde håpet på. Derfor er det lov å være skuffet i dag. Det er vårt felles ansvar å snu dette. Derfor begynner vi allerede i morgen å rette blikket mot valget i 2017 og valget i 2019, sa Siv Jensen fra talerstolen på Frps valgvake i Oslo.

På Frps valgvake råder det en blanding av sterk nervøsitet og svart pessimisme: Flere frykter at Frp kommer til å se femtallet i Oslo.

– Carl I. Hagen har vært fullstendig tonedøv i denne valgkampen, fastslår en sentral kilde i Frp.

Fått med deg? Sjekk hva som kan bli din eiendomsskatt

Prognosene viser også at partiet går tilbake nasjonalt, fra 11,9 ved forrige kommunevalg til 10, 7.

– Bommet på Syria-debatten

Det opplevdes som ekstremt skuffende den gang, men nå frykter man altså at det vil gå enda verre:

– Jeg tror vi fort får se 6-tallet i Oslo, og jeg er redd vi kan få se 5-tallet, sier en sentral Frp-politiker til VG.

Fullt så ille ser det ikke ut til å bli, men det er særlig Carl I. Hagens uttalelser om Syria-flyktningene som trekkes fram.

– Frp maktet ikke å fatte hvilken stemningsskifte det ble på Syria-flyktningene. Den som skjønte aller minst av det, var Carl I. Hagen. Jeg fatter ikke at det er mulig å si det han sa om Syria-flyktningene, sier en deltager.

– Hagens Syria-utspill er det nok verste som skjedde. Har han egentlig markert seg på noen andre saker i denne valgkampen? Han tok aldri ballen om eiendomsskatt, enda den lå rett foran ham, sier en annen kilde.

Carl I. Hagen kom på valgvaken på Grand Hotel i Oslo rundt klokken 21. Da hadde fortsatt ikke partileder Siv Jensen vist seg blant undersåttene.

Les: Slik vil Arbeiderpartiet styre Oslo

Artikkelen fortsetter under videovinduet!

Regjeringsdeltagelse kan ha kostet dyrt

10 prosents oppslutning beskrives av flere som en magisk grense: Får Frp over 10 prosent, er resultatet tross alt til å leve med etter to år i regjering. Får man under 10 prosent, vil mange internt i partiet mene at regjeringsdeltagelsen kan ha hatt en for høy pris.

Ved forrige valg fikk Frp 11,4 prosent på landsbasis. Dette er det samme tallet som Pollofpolls.no – som presenterer et gjennomsnitt av målinger – gis Frp det samme tallet.

Men mange enkeltmålinger ligger lavere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder