REAGERER: NOAH-leder Siri Martinsen (t.h) begynner å bli vant til null kroner i støtte fra staten. Her sammen med Siv Jensen i forbindelse med opprettelsen av dyrepolitiet i Trondheim, et av få lyspunkter, ifølge NOAH. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

Busjettet: NOAH føler seg utestengt av regjeringen

Etterlyser bevissthet på dyrevelferd, samt mer dyrepoliti.

David Bach
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

NOAH registrerer for 25. år på rad at de mottar nøyaktig null kroner i støtte gjennom statsbudsjettet for 2016. I en pressemelding skriver kommunikasjonsrådgiver Shabana Rehman at NOAH nå «tar på seg opplysningsoppgaven som mange medier svikter» og at de tør å være en stemme der mange tier.

– Det er et demokratisk problem når ideelle organisasjoner ikke får like forutsetninger for å forvalte ytringsfriheten, og tildeling av støtte farges av hvordan organisasjonene utfordrer regjeringens politikk. NOAH, som aldri har fått én krone i statlig støtte, har til tross for dette kjempet frem betydelige holdningsendringer og politiske endringer for dyrs rettigheter, skriver Rehman.

– Begynner å bli pinlig

Til VG sier NOAH-leder Siri Martinsen at organisasjonsstøtten er til for å legge til rette for en bred debatt og ytringsfrihet.

– Det begynner å bli ganske pinlig. Det er liten tvil om at NOAH fyller en viktig rolle i debatten. Dermed blir det absurd bevisst å utelukke denne organisasjonen fra støtten som svært mange andre organisasjoner kan ta som en selvfølge, sier Martinsen, og poengter at budsjettet gir 1,5 millioner kroner til en organisasjon som ønsker å utrydde ulv i Norge.

– Alle partiledere har selv uttalt og er klar over at NOAH spiller en viktig rolle i samfunnsdebatten. Det er et problem hvis man skal forvalte organisasjonsstøtten slik at de som er de største kritikerne av regjeringens politikk på dyrevelferd, og som de utfordres mest av, altså skal få verre forhold når det gjelder å ytre seg, sier Martinsen til VG.

Organisasjonen krever nå en begrunnelse fra regjeringen på hvorfor de nok en gang ikke er blitt sett, og synes dette er merkelig, ifølge Martinsen.

– Begrunnelsen vi får er bare at dette er noe de ikke prioriterer. Men derimot har vi jo i møter med Landbruksdepartementet fått høre muntlig at vårt arbeid for reduksjon i kjøttforbruk og -konsum er et upopulært område, og at vårt arbeid for de store rovdyrene er enda mer upopulært, sier Martinsen.

Vil ha mer dyrepoliti

NOAH legger i pressemeldingen til at det finnes enkelte positive tiltak for dyr i det ferske statsbudsjettet, blant annet kutt i pelssubsidier og prøveprosjekt for dyrepoliti.

– Men å ikke legge til rette for avvikling av pelsdyroppdrett og utsette hele behandlingen til høsten 2016, er å se bort fra faglige råd og holde velgerne for narr, skriver Rehman.

STØTTES IKKE: Shabana Rehman i NOAH registrerer at organisasjonen for dyrs rettigheter nok en gang ikke mottar statsstøtte. Her under en markering for dyrepoliti på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo lørdag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Også dyrepoliti-satsingen bør styrkes, mener NOAH. Leder Siri Martinsen i NOAH viser til at organisasjonen hittil i år har anmeldt nærmere 90 saker, mens bare 5 av dem er i Sør-Trøndelag, hvor det første dyrepolitiet er blitt opprettet.

– Kompetansen trengs i hele landet og den trengs fort. NOAH ser at satsing på alternativer til dyreforsøk og på klima- og dyrevennlig matproduksjon også er fullstendig forsømte områder. Det er dessuten et betydelig demokratisk problem at NOAH som en sterk stemme for dyrs rettigheter i samfunnet, bevisst gis dårligere forutsetninger for å fremme sine ytringer, sier NOAH-leder Martinsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder