VIL UT: Fredag fremstilles Gjermund Cappelen for varetektsfengsling i nye fire uker i Asker og Bærum tingrett. Han kjemper for å bli løslatt. Foto:Privat,

Hasjbaronen Cappelen vil ha strafferabatt

Er kronvitne i saken mot Eirik Jensen

Hasjbaronen Gjermund Cappelen (48) mener han fortjener strafferabatt i en eventuell fremtidig rettssak, der han kan stå tiltalt sammen med politilederen Eirik Jensen (57).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I midten av september står Cappelen og syv menn tiltalt i Asker og Bærum tingrett. Politiet mener dette er hasjnettverket 48-åringen har vært på toppen av i Norge.

Ifølge tiltalen har nettverket oppbevart og solgt til sammen et drøyt tonn med hasj. Flere av dem er tiltalt etter den såkalte «mafiaparagrafen».

Cappelen vil som den eneste av de tiltalte, dersom de blir dømt, ikke få utmålt noen straff i saken til høsten.

Les også: Hasjbaronens ville luksusliv

Bruker strafferabatt i avhør

Ifølge VGs opplysninger fikk 48-åringen i et avhør beskjed om at han først straffes etter en eventuell rettssak, hvor han og Jensen står tiltalt sammen.

De to mennene er siktet for hasjsmugling og grov korrupsjon i saken som Spesialenheten for politisaker etterforsker. Jensen stiller seg uforstående til anklagene og nekter straffskyld.

NEKTER: Eirik Jensen nekter straffskyld og stiller seg uforstående til anklagene som er rettet mot ham. I løpet av juni stiller han trolig i nye avhør med Spesialenheten for politisaker. Foto:Ragna Lise Vikre,Kagge Forlag

Cappelen skal ha fremstått som langt mer samarbeidsvillig når Spesialenheten avhører ham om Jensen, enn når Asker og Bærum politidistrikt har avhørt ham om hasjnettverket.

– Det er ikke i denne saken jeg skal ha strafferabatt, skal Cappelen ha uttalt da en avhørsleder i Asker og Bærum politidistrikt ble oppgitt over hans knappe svar.

– Tenker på egen sikkerhet

Cappelens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, mener det er selvfølgelig at det ikke skal utmåles straff etter rettssaken til høsten, ettersom han også er siktet i en langt mer alvorlig straffesak.

Ifølge forsvareren så ønsker ikke Cappelen å snakke om annet enn sin egen rolle når det gjelder hasjnettverk-saken.

– Noe av grunnen til det er selvfølgelig at han tenker på sin egen sikkerhet. Han ønsker ikke å snakke om eventuelt andre involverte. Spesialenheten er ikke så opptatt av hva som har skjedd med hasjen, derfor er det lettere for ham å snakke med dem, sier de Vibe.

Nytt fengslingsmøte

Hasjbaronen er å regne som et kronvitne i saken hvor Jensen er siktet. Spesialenheten har gjentatte ganger understreket at skjellig grunn til mistanke mot politilederen bygger på også andre funn i etterforskningen, ikke bare Cappelens forklaring.

– Hvordan reagerer du på hans krav om strafferabatt i denne saken?

– Jeg noterer meg VGs opplysninger om dette med interesse, da alt som kan belyse motivet bak påstandene er av interesse for saken, sier Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden.

Fredag fremstilles Cappelen for varetektsfengsling i nye fire uker i Asker og Bærum tingrett. 48-åringen krever seg løslatt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder