FRP-POLITIKER: Per Sandberg planlegger å reise til Midtøsten for å møte flyktninger. Foto: Frode Hansen , VG

Frp-Sandberg planlegger flyktningbesøk i Midtøsten

Frps 1. nestleder Per Sandberg planlegger i neste uke å besøke et land i Midtøsten for å se flyktningsituasjonen på nært hold.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter det VG erfarer jobbes det nå med å ferdigstille detaljene rundt stortingsrepresentantens besøk i et land i Midtøsten kommende uke. VG vet at besøket skal skje i samarbeid med en internasjonal hjelpeorganisasjon, og at Sandberg skal besøke mennesker som er på flukt.

VG har vært i kontakt med Per Sandberg, som viser videre til kommunikasjonssjef i Fremskrittspartiets stortingsgruppe, André Melchior Larssen. Han vil ikke kommentere saken.

VG vet at det allerede er inngått en eksklusiv medieavtale for dekningen av Sandbergs Midtøsten-tur.

Besøket er ment å finne sted helt i innspurten av kommunevalgkampen. Samtidig er situasjonen for mennesker på flukt mot Europa mer prekær enn noensinne, og daglig kommer det sterke bilder av tragediene som utspiller seg rundt Middelhavet.

Nærområdene

Nå ønsker Sandberg å se situasjonen til flyktningene med egne øyne.

Så sent som i går advarte imidlertid Sandberg om å ta imot flere flyktninger i Norge, da han som et ledd i valgkampen besøkte Melhus.

- Vi kan ikke si ja til flere enn 8000 fordi vi går inn i en situasjon med økende arbeidsledighet og inntektene går ned. Vi har ingenting som kan møte flyktningene. Da jeg besøkte UDIs mottak i Oslo, sov asylsøkere på gata. På opplæringssentre der innvandrere lærer seg norsk, er det kø der også, sa Sandberg til Trønderbladet i går.

LES OGSÅ: Slik har Middelhavet blitt dødehavet

Et av Frps fremste valgkamppoeng har vært å «hjelpe flyktningene der de er». I stedet for å ta imot 8000 syriske flykninger, slik Stortinget vedtok før sommeren, har Frp tatt til orde for å bruke én milliard i og rundt Syria – og dermed angivelig hjelpe én million syrere i nærområdene.

Partiet har imidlertid fått krass kritikk for å misbruke tallene til Flykninghjelpen i sin argumentasjon:

– Det forenklede regnestykket de kommer med, er misbruk av tall og undergraving av det FNs høykommisær for flyktninger ber om. Regnestykket manipuleres, og det har vi formidlet i klare ordelag overfor partiet, har seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse tidligere uttalt til VG.

Asylstrøm til Norge

– Vi er helt enige med Frp i at den største innsatsen må gjøres i Syrias nærområder. Men vi må ikke misbruke disse tallene.

Bare i august søkte 2313 mennesker asyl i Norge i august, som er mer enn en dobling fra samme måned i 2014, viser den siste oversikten fra Utlendnigsdirektoratet (UDI).

Så langt i år er det registret 8336 asylsøkere i Norge.

Mandag i denne uken trakk Per Sandberg seg fra en asyldebatt hos Dagbladet, kun minutter før han skulle på lufta i duell med Audun Lysbakken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder