Her testes Bamse for aggresjon

– Det er ikke nødvendig å avlive Bamse. Bamse er en
gjennomsnittshund. Da må vi avlive mange hunder her i landet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dette sa ekspert på vurdering av hundeatferd, Gry Løberg, i Gulating lagmannsrett fredag. Hun er innkalt som sakkyndig vitne i saken om den bokstavelig talt dødsdømte hunden Bamse (4) fra Viksdalen i Sunnfjord.

Hun er en av to hundeeksperter som konkluderer med at Bamse ikke er farlig eller aggressiv.

Bamse er en blanding av schæfer og rottweiler, og den kraftige hunden utførte det som beskrives som et angrep på en forbipasserende nabo for to år siden. Den da 76 år gamle naboen fikk et kutt i armen, og anmeldte saken med krav om avlivning. Trass i protester, har eierne, Sissel-Karin og Lars-Anton Kleiven, tapt i tingretten. Nå er saken til behandling i lagmannsretten.

HER ER BAMSE: På Myrmel Gård i Gaular, like sør for Førde Lufthavn, har Bamse vært i varetekt siden januar. Her under testing av aggresjon i juni. Foto: Gry Løberg/Manimal,

Saken har fått stor oppmerksomhet, og denne uken ble det sendt et skriv om saken med over 121 000 underskrifter til blant annet justisministeren og Politidirektoratet.

Provoserer hunden

– Det jeg gjør i en slik test, er å utsette hunden for ulike provokasjoner, for å se hvordan han reagerer. At han knurrer, flekker tanngarden og bjeffer mot meg når jeg kommer mot buret hans, er helt normalt, forklarer Løberg overfor VG.

LEVE ELLER LA DØ: Bamse (4) får sin skjebne beseglet i Gulating lagmannsrett. Her under en aggresjonstest i sommer. Foto: Gru Løberg/Manimal,

Les også: - Hadde Bamse virkelig bitt, ville tannmerkene stått som skarpe skudd i armen

Andre deler av testen er nærmest å oppføre seg slik man ikke skal overfor en hund:

– Jeg kommer overraskende på den, løper mot den, løper forbi den, fra den, går mot den mens jeg vifter truende med armene. Han viser ikke noe særlig aggressivitet – på en skala fra en til seks skårer han 1,3 i aggressivitet, sier hun.

Også naboen som ble angrepet, den nå 78 år gamle Jürgen Schwab, forklarte seg i retten i dag, og forklarte at han fortsatt har mareritt om dramaet:

– Sår inn til beinet

– Hunden er 40-50-60 kilo og jeg er 60 kilo. Jeg følte jeg kjempet for mitt liv.

Han viste også fram arret på armen etter angrepet – et arr som er formet som en C på armen, fem centimeter i diameter og om lag 15 cm helt rundt:

– Det var sår inn til beinet, og kjøttet han og slang, og det blødde sterkt, fortalte han.

MÅ IKKE DØ: - Bamse er en gjennomsnittlig hund, og testen viser at den har liten aggressivitet, sier ekspert i hundeadferd, Gry Løberg. Foto: HARALD VIKØYR,

Han opplyste også at han i ti år har gått på daglige doser blodfortynnende medisiner etter et hjerteinfarkt.

Mer alvorlig

Etter hans forklaring, spurte dommerne det sakkyndige vitnet Gry Løberg om hun ville hatt en annen oppfatning av hunden basert på den virkelighets-versjonen som Schwab ga:

– Ja, det ville endre min oppfatning av saken. I så fall er det en langt mer alvorlig hendelse, sa Løberg.

Hun fortalte også at arret, slik hun har fått det beskrevet, viser rester av en mer alvorlig skade enn den riften hun selv hadde forestilt seg.

Det foreligger ikke noe foto som viser det opprinnelige såret på armen til Schwab. Det ble stripset på legevakten i Førde, og bandasjert.

HUNDE-EIERNE I LAGMANNSRETTEN: Her er Bamses eiere, Sissel-Karin og Lars-Anton Kleiven, i retten sammen med sin advokat Øystein Hjelmeseth Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder