Politiet innrømmer to nye vådeskudd

Tidligere denne måneden gikk det av et vådeskudd fra et politivåpen både i Vestoppland og i Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Like etter klokken 15 kom meldingen om et nytt vådeskutt i politiet. Vestoppland politidistrikt hadde i forrige uke en utilsiktet avfyring, et såkalt vådeskudd. Hendelsen skjedde mandag 10. august ved 13-tiden, inne på Gjøvik politistasjon, og var ikke i forbindelse med aktiv tjeneste blant publikum. Det skriver Vestoppland politidistrikt i en pressemelding.
Saken er oversendt Spesialenheten for etterforskning. Tjenestepersonen som var involvert har ikke fått trukket tilbake våpengodkjenningen, utfra en totalvurdering.

To menn til stede

Politimester i Vestoppland politidistrikt, Johan Martin Welhaven, sier til VG at vådeskuddet gikk av på en del av Gjøvik politistasjon som ikke er tilgjengelig for publikum.

OPPLYSER: Politimester Johan Martin Welhaven i Vestoppland politidistrikt. Foto:Tore Meek,ntb scanpix

– Det var to mannlige politibetjenter til stedet i rommet da skuddet gikk av. Vi ønsker ikke å gå i detalj om hvordan skuddet gikk av, idet hendelsen er under etterforsking ved Spesialenheten for politisaker. Ingen ble skadet i hendelsen, sier Welhaven til VG.

At politidistriktet valgte å gå ut med opplysningen om vådeskuddet en fredag ettermiddag, og i tillegg nesten samtidig som at et annet politidistrikt kom med tilsvarende opplysninger, er bare delvis tilfeldig.

– Hendelsen er i utgangspunktet et internt anliggende hvor vi varslet Spesialenheten og Politidirektoratet. Internt er det en personalsak og vi har iverksatt tiltak i eget distrikt blant annet med hensyn til læring og forebygging av slike uønskede hendelser. Når vi opplever at et stadig økende fokus i samfunnsdebatten om blant annet vådeskudd i politiet, har vi kommet til at det er riktig å opplyse om hendelsen hos oss. Jeg har også hatt dialog med politimesteren i Haugaland og Sunnhordland, og vi ble enige om at vi burde opplyse om dette, sier Welhaven.

Hendelsen skal være den første av sitt slag i Vestoppland politidistrikt etter at midlertidig bevæpning ble innført i november i fjor.

Les også:Politimann trakk av foran speilet - skjøt gjennom to vegger

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

AVFYRT: Vådeskuddet i Vestoppland politidistrikt gikk av inne på Gjøvik politistasjon i Gjøvik. Foto:Kristoffer Øverli Andersen,

Skudd på våpenrom

Kort tid etter den første pressemeldingen kom meldingen om enda et vådeskudd. Fredag 7. august 2015 ca. kl. 13.30 ble det avfyrt et vådeskudd inne på våpenrommet ved ett av tjenestestedene i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.
I en pressemelding sier politiet at det ikke oppstod personskader som følge av hendelsen. Spesialenheten og POD er varslet om begge hendelsene og sakenne etterforskes av Spesialenheten.

De to nye vådeskuddene føyer seg inn i rekken av flere vådeskudd som har blitt kjent den siste tiden.

To av dem kom etter at midlertidig bevæpning ble innført i fjor. I tillegg vurderer Spesialenheten om de skal etterforske et tredje vådeskudd som ble avfyrt på Lillestrøm politistasjon i juni.

En politimann tilhørende Tana lensmannskontor har også fått et forelegg etter et vådeskudd i lensmannskontorets garasje i september i fjor. Dette samme gjelder politimann i Kristiansund, som skal ha trukket av foran et speil inne på politistasjonen i byen.

NRK skriver også at det i fjor vår gikk av et vådeskudd. Både dette vådeskuddet og vådeskuddet i Tana gikk av før midlertidig bevæpning ble innført.

Les også: Politidirektøren mener ekspnering i media har økt faren for vådeskudd

Vil endre våpeninstruksen

ENDRER: Justisminister Anders Anundsen Foto:Robert S. Eik,VG

Avdekkingen av disse hendelsene har gjort at justisminister Anders Anundsen (Frp) vil endre dagens våpeninstruks.

– Vi kommer til å endre den gjeldende våpeninstruksen, så vi som departement får rapportering om vådeskudd. Fra før får vi andre hendelser, og jeg ser ingen grunn til at vådeskudd ikke skal være en del av det. Det er ikke bare fordeler med å ha et bevæpnet politi. Det kan skape utfordringer, men vi har et meget profesjonelt politi, og jeg har stor tillit til at de håndterer det på best mulig måte, uttalte Anundsen på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Samtidig opplyste Anundsen at den midlertidige bevæpningen av politiet forlenges for sjette gang.

Les også

 1. Spesialenheten: Politimann skjøt vådeskudd i campingvogn

  Da politimannen trakk tjenestevåpenet inne i lensmannskontorets garasje, ble det avfyrt et vådeskudd.
 2. Anundsen nekter å svare på hva han visste om vådeskuddene

  NYDALEN (VG) Hva visste Anders Anundsen om vådeskuddet i Kristiansund da han redegjorde for Stortinget 2. juni?
 3. Politidirektøren: - Eksponeringen i media har økt faren for vådeskudd

  Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener medias omfattende dekning av politiets bevæpning øker risikoen for vådeskudd.
 4. Anundsen forlenger politibevæpningen

  Den midlertidige bevæpningen av politiet er forlenget med åtte uker. Samtidig vurderer politiet å ta i bruk…
 5. Politimann trakk av foran speilet - skjøt gjennom to vegger

  Politimannen som løsnet vådeskuddet i Kristiansund i våres har fått et forelegg av Spesialenheten for brudd…
 6. Solhjell utelukker ikke høring i vådeskudd-saken

  Bård Vegar Solhjell (SV) sier det kan bli aktuelt å kalle inn justisminister Anders Anundsen (Frp) til Stortinget for…
 7. Anundsens snikinnføring

  Det har gått av flere vådeskudd etter at det ble innført midlertidig bevæpning av politiet i fjor høst.
 8. Ytterligere to politi-vådeskudd - Tajik krever svar

  Justisminister Anders Anundsen informerte ikke Stortinget om…
 9. Politimann avfyrte vådeskudd på Kristiansund politistasjon

  Vådeskuddet i Stavanger i forrige uke er ikke første gangen ukontrollerte skudd er blitt løsnet inne på en…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder