SMIIIL: Håvard Larsen fikk et minne for livet da han stoppet for denne lille krabaten. Foto:Privat,

Sjekk Håvards reveselfie!

Håvard Larsen (27) var på vei hjem fra bygdefest, da han plutselig fant denne hjerteknuseren alene i veikanten.

Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg kom kjørende på motorsykkelen da jeg fikk øye på reveungen. Han så nærmest overrasket ut, da jeg først ikke stoppet. Jeg bremset opp, snudde og lurte på hva den ville. Mens jeg satt på sykkelen kom den bort og begynte å snuse og bite i skoen, forteller Larsen.

Han hadde selv lite strøm igjen på telefonen, og fikk bare gjort noen få korte videopptak. Etter hvert stoppet flere turister opp og foreviget Larsen og reveungen.

Det var Firda som først omtalte saken.

– Mange storøyde turister kjørte forbi. De lurte nok på hva det var slags tulling som satt i veikanten og lekte med en reveunge, ler 27-åringen, som antar at han tilbrakte rundt en halvtime sammen med sin nye venn.

Delte brus med reveungen

Etter hvert tok Larsen av seg hanskene, og lot sjarmøren snuse på hånden.

– Den trodde nok det var pølse, og prøvde å bite meg i fingeren. Så jeg måtte ta hanskene på igjen. Jeg hadde ikke mat med meg, men en flaske brus – en Urge – som jeg delte med ham. Han var like gal i brus som meg. Vi får dele sorgen hvis vi får diabetes begge to, skratter Larsen.

FIKK BRUS: I mangel på mat, delte Håvard Larsen en flaske brus med reveungen. Foto:Tone Bekkevold,

Møtet fant sted på Massnes i Sogn, søndag ettermiddag.

– Jeg har truffet på reveunger før, men aldri så tamme. Det virket som den var ferdig å die moren. Jeg tok ikke så mye på den, i tilfelle moren var i nærheten. Da jeg dro, ruset jeg sykkelen slik at den stakk til skogs. Jeg fryktet den skulle bli påkjørt.

– Og hva sa reven?

– Ha ha, ingenting faktisk. Men jeg er fra bygda, og vet hvordan en rev låter, ler Larsen, som kommer fra Angedalen i Førde.

Forsker: Ikke forstyrr dyr

Reveforsker Nina E. Eide ved Norsk institutt for naturforskning tror det er stor sjanse for at foreldrene var like i nærheten. Ut fra bildene kan hun konstatere at dette er en sunn og frisk reveunge.

STAKK MED SKJORTA: Reveungen stakk på et tidspunkt av med skjorta til Håvard. Han måtte løpe etter til skogs for å få tak i den igjen. Foto:Tone Bekkevold,

– Hiet ligger sikkert rett i nærheten. Jeg vil anta at denne revevalpen er rundt åtte til ti uker gammel. Den var nok ute etter mat i veikanten og påkjørt vilt, sier Eide.

MC-INTERESSERT: Revevalpen viste stor interesse for Håvards motorsykkel. Foto:Tone Bekkevold,

Hun anbefaler å la reveungene være, selv om de er søte og tilsynelatende alene i verden.

– Det er en generell regel at man ikke skal forstyrre dyr. Man skal ikke lokke dem til seg, og ikke jage dem bort. Man bør heller ikke følger etter dem, da kan de komme bort fra foreldrene sine. Det man i hvert fall ikke må gjøre, er å ta med seg ungen hjem, forklarer forskeren.

Det er i strid med norsk lov å ta med seg egg eller dyreunger fra ville dyr.

– Man gjør ingen en tjeneste ved å ta vare på ville dyr. Dyr dør i naturen, slik er det bare. Blant reveungene kan dødeligheten være opp mot 60-80 prosent i år hvor smågnagerbestanden kollapser. Treffer man på dyr som skadd, bør man kontakte den kommunale viltnemnden.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder