SFO-ANSATT: I går fikk Samateh beskjed om å ta med seg en 7-åring til biblioteket i Porsgrunn. Mens de satt og leste ved en PC, dukket to uniformerte politibetjenter opp. Foto:PRIVAT,

Svart SFO-ansatt hadde med hvitt barn til biblioteket – da kom politiet

Lamin (37): – Ble beskyldt for å ha lokket med meg barnet

SFO-ansatt Lamin Samateh (37) skulle bare ta med seg et av skolebarna til biblioteket i Porsgrunn. Da dukket to uniformerte politibetjenter opp.

Samateh jobber til vanlig som ekstralærer ved Vestlia skole i Porsgrunn, men har nå sommerjobb ved skolens SFO.

Det var avisa Varden som først omtalte saken.

I går fikk Samateh beskjed om å ta med seg en 7-åring ved skolen til biblioteket i Porsgrunn. Mens de satt og leste ved en PC, dukket to uniformerte politibetjenter opp.

­– De spurte om jeg kunne bli med inn på et rom på biblioteket. Der fortalte de at de hadde fått inn en tips om at jeg lokket til meg barn, og lurte på om jeg kunne vise legitimasjon, forteller Samateh til VG.

Da politibetjentene forstod at han var ansatt i SFO og ute på jobb, beklaget de hendelsen, sier han.

– Har aldri gjort noe kriminelt

Samateh forteller at han opplevde situasjonen som svært ubehagelig. Han er klar på at han mener anklagene er rasistisk motiverte.

­– Jeg er fra Gambia, og barnet jeg hadde med meg var hvit i huden. Ingen hadde reagert om jeg hadde nordisk utseende. Jeg er gift med en norsk kvinne, som jeg har et barn sammen med. Jeg har aldri gjort noe kriminelt, så det er ingen grunn til at noen skulle mistenke meg for å lokke til meg barn, sier han.

37-åringen forteller at hendelsen har gjort ham usikker i jobben sin. Samateh er utdannet pedagog, og flyttet til Norge i 2010.

– Jeg har nesten ikke sovet i natt. Det var mange som fikk med seg hendelsen inne på biblioteket. Det var også elever ved skolen jeg jobber på der. Hva tenkte de når de plutselig så at jeg ble anholdt av politiet? Det er leit å tenke på, sier han.

– Grunnløse anklager

Samateh forteller at han har fått massive støtte fra kolleger og venner etter hendelsen.

­–Svært mange har kommet med støtteerklæringer, og sagt de synes det var kritikkverdig oppførsel av politiet. Det virker som om politiet ukritisk følger opp alle tips de får inn, selv om det er grunnløse anklager. Jeg synes i det minste de kunne kommet inn på biblioteket i sivil, og oppført seg litt mer diskret, sier Samateh.

­– Jeg håper politiet tar lærdom av denne hendelsen. Selv om jeg med mørk hud går ute sammen med et barn med lys hud, betyr ikke det at jeg gjør noe galt.

Nødt til å sjekke ut slike anklager

Politiet bekrefter overfor Varden at de rykket ut etter meldingen om en mann som muligens forsøkte å lokke til seg barn.

Operasjonsleder Petter Hovet i Telemark politidistrikt sier til avisen at politiet er nødt til å sjekke ut saken når de mottar slike meldinger.

– Vi sjekket ut alvorligheten i meldingen og det viste seg at det ikke var alvorlig. De var bare på biblioteket, sier Hovet.

Operasjonslederen sier videre at politiet jobber i uniform, og at slike oppdrag går til uniformerte politimenn. Om Samateh føler seg utsatt for rasisme, må han anmelde det, sier operasjonslederen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder