Anundsen: – Vi har forstått alvoret

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) intervjues før en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité lørdag. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Kolberg: – Vi så en mer ydmyk justisminister

Etter beredskaps-høringen i dag, sier leder i kontrollkomiteen at de for første gang så en mer ydmyk justisminister.

 • Marie Kingsrød

Artikkelen er over fem år gammel

Høringen, som avholdes i forbindelse med Riksrevisjonens undersøkelse av Justis- og beredskapsdepartementets arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap, ble avsluttet i ettermiddag.

Under høringen viste justisminister Anders Anundsen (Frp) for første gang at han vil lære av Riksrevisjonens rapport som påpeker mangler i beredskapsarbeidet, mener leder Martin Kolberg (Ap) i kontrollkomiteen.

– Vi så nå en mer ydmyk justisminister, som tydelig har lagt til side det han skrev i brevet til Riksrevisjonen om at dette var en gal rapport. Det er bra han sier han vil ta læring av rapporten, sier Kolberg til NTB etter høringen i kontrollkomiteen lørdag.

Les også:Intern krangel lammet Justisdepartementet

– Bekymringsfullt at etaten viser såpass lite vilje til å lære

Han er imidlertid ikke fornøyd med at Anundsen ikke ville ta avstand fra kritikken direktør Jon A. Lea i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) hadde på Riksrevisjonens konklusjoner.

– Jeg syns det er beklagelig at han ikke kan ta det tydelig avstand, for det er hans underetat.

Det er et problem at den etaten som har det operative ansvaret, mener det ikke har noe å lære, påpeker Kolberg.

– Det er bekymringsfullt at etaten viser såpass lite vilje til å lære, og heller går i konfrontasjon med det som er ment som et nødvendig tilsyn, sier han.

Anundsen: – Vi har forstått alvoret

Anundsen avviser at den politiske ledelsen viser manglende evne til å ta til seg Riksrevisjonens rapport om norsk beredskapsarbeid.

– Riksrevisjonens rapport er en systemkritikk. Samtidig er det mange operative områder i beredskapsarbeidet som rapporten ikke dekker. Det jobber vi godt med, og det arbeidet stopper ikke, sa Anundsen etter høringsslutt lørdag.

Han mener svakhetene som rapporten peker på, er ting som allerede er tatt tak i. Blant annet er det pekt på samarbeidsproblemer mellom avdelinger i departementet.

– Vi har gjennomført endringer i tilsynsordningene, og de siste avvikene skal håndteres innen slutten av juni. Men jeg er enig i at det er grunn til å være ydmyk, og jeg mener politisk ledelse er fullt klar over alvoret i situasjonen, sier Anundsen.

Han har fortsatt tillit til direktør Jon A. Lea i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Lea fikk i høringen hard kritikk for at han brukte mye av sin tid på å angripe konklusjonene i Riksrevisjonens rapport.

– Jeg oppfatter at han er enig i rapporten. Lea reagerer derimot på mediestormen i ettertid, som har gitt inntrykk av at det ikke er gjort noe for å styrke norsk beredskapsskap etter 2011, mener Anundsen.

Mer om

 1. Politikk

Flere artikler

 1. DSB-sjefen slakter rapporten om samfunnssikkerhet

 2. Krever høring om beredskapskritikken

 3. Frykter for autoriteten til Per-Kristian Foss

 4. Pluss content

  Anundsen etter slakten: Blånekter

 5. Anundsen om Riksrevisjonens slakt: – Forstår godt at Foss er skuffet

Fra andre aviser

 1. De rødgrønne får borgerlig beredskapsrefs

  Bergens Tidende
 2. Anundsen om beredskapskritikken: - Vi har forstått alvoret

  Fædrelandsvennen
 3. Treghet satt i system

  Bergens Tidende
 4. Riksrevisjonen: Noe av den mest alvorlige kritikken vi noen gang har levert mot et departement

  Aftenposten
 5. SV-uro for mangel på lærevilje om beredskap

  Bergens Tidende
 6. Ut av Regjeringen med Riksrevisjonen på nakken

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no