Sol og pent vær lørdag – mer usikkert søndag

Juhu - sommerhelg i vente!

Ikke fått innviet den nye grillen ennå? Står hagemøblene
stablet under tak fortsatt? Sats på kommende lørdag. Da ventes sol og høye temperaturer over hele Sør-Norge – og deler av Nord-Norge også!

  • Harald Vikøyr

Artikkelen er over fire år gammel

Men først skal vi ha litt regn og nokså gufne temperaturer: Et nedbørsområde skal passere Sør-Norge, og det preger Sør-Norge fra utpå onsdagen, forklarer statsmeteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt:

Snøfall i høyfjellet

– Det blir ustabilt vær også torsdagen. Her blir det nokså lave temperaturer, slik at nedbøren etter hvert, og særlig torsdag, vil falle som snø i høyfjellet. Jeg tror at det ikke vil falle snø på noen av fjellovergangene, for eksempel vil Sognefjellet trolig være helt greit, sier han.

Les også: Det europeiske værsenteret tror ikke på supersommer

Fredag har den verste nedbøren passert, og det er tid for væromslag:

– Det bygger seg mot helgen opp et svakt, svakt høytrykk som ser ut til å kunne gi en ganske fin lørdag, med en del varmluft og sol over mesteparten av Sør-Norge. Her vil temperaturene kunne komme opp på 20-tallet mange steder i Sør-Norge. Dette området med ganske fint vær lørdag kan strekke seg opp mot Helgeland, mens vi har mer usikre forhold lenger nord. Her kan vi få noe sol i Troms, mens det er usikkert for regn i Finnmark.

Les også: Varm, varm sommer alle andre steder

SOMMEREN PÅ VEI: Sakte men sikkert kommer sommeren i år - her sommerstemning utenfor Larkollen sommeren 2013. FOTO: OLE-MARTIN GRAV/VG Foto:Ole-Martin Grav,VG

Søndagen ser også bra ut for store deler av landet, men det sikreste været ligger nå over Midt-Norge og Nord-Norge nord til Vestfjorden:

– Her ser det ut til at vi får mye sol og pent vær. Det er noen mindre lavtrykk som kan komme inn over Sør-Norge og særlig Vestlandet søndag. En mulig løsning er at vi får en del sol, men at det kommer typiske sommerlige ettermiddagsbyger over innlandet både på Vestlandet og Østlandet.

Varme i Finnmark

Over helgen ser det ut til at vi får et høytrykk liggende langt nord i Norskehavet – eller delvis i Barentshavet – og dette styrer været på flere måter: Finnmark kan få nordlig pålandsvind, som vanligvis betyr kulde og nedbør:

– Men samtidig kan vi få et varmeutslag fra øst som kan gi uvanlig høye temperaturer i Finnmark enkelte dager. Sør-Norge ser ut til å bli preget av ustabile og svake lavtrykk, som kan gi skyer og nedbør. Temperaturene stiger noe i forhold til inneværende uke, men vi er neste uke trolig tilbake under normalen i Sør-Norge, sier Haga.

Usikker på skydekket

Hans kollega Ina Wollertsen i StormGeo er litt mer usikker på helgen:

– Først skal vi ha lavtrykk inn fra vest i Sør-Norge, og så kommer dette ikke spesielt sterke høytrykket til helgen. Jeg tror nok vi får lite nedbør i helgen, men spørsmålet er om det blir skyer. Jeg tror vi kan få sol mange steder, men det er lett for at det skyer til. Trøsten er likevel at det blir lite vind, og Østlandet kan krype opp mot 20 grader, mener hun.

– Men Nord-Norge, som har hatt ganske guffent vær noen dager, ser igjen ut til å få noen lettere dager, og det begynner allerede nå de kommende dagene, sier Wollertsen.

Les også

Flere artikler

  1. Østlandet kan få drømmehelg - Oslo kan få 24 grader lørdag og søndag

  2. Rest av hetebølgen gir ny varm sommerhelg i sør

  3. Se Norge fra verdensrommet nå - landet bader i sol!

  4. Himmelfartshelg med snø i nord og sommervarme på Sør- og Østlandet

  5. Flott vårhelg over hele landet – varmebølge på vei i neste uke

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder