Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: «Mye av helsepersonellet har behandlet ebolasyke tidligere og er våre pasienter nå»

Anders Oustorp fra Sandefjord, arbeider som sykehusadministrator på Røde Kors sitt ebola-sykehus i Kenema i Sierra Leone.

Artikkelen er over fem år gammel

Det verste trykket har, iallfall for oss her nede, lagt seg etter at en sykepleier på et MSF-sykehus i Bo, noen mil herfra var smittet og ble evakuert hjem. Jeg tok på meg at norsk presse kunne kontakte meg. Det jeg forsøkte å få frem var at vi her nede er rolige og forholder oss til internasjonale standarder og ønsker å vite hvordan vedkommende ble smittet. Veldig moro med god støtte og tilbakemeldinger fra kjente og ukjente.

Ebolasyke helsearbeidere

Vårt internasjonale team ble redusert fra 18 til 15 i dag da vi fikk to nye inn og fem reiste hjem. Den finske lederen og noen av de spanske IPC (Infection Prevention Control). Dette er folk som passer på at de døde blir behandlet etter reglene (vasket, og pakket skikkelig inn før de begraves på en gravlund knyttet til sykehuset).

Det er å tenke på at her nede blir folk også syke av Lassa-feber og Malaria, dette er ting det lokale sykehuset vanligvis gjør, og det er viktig at de kan fortsette med dette. Men mye av helsepersonellet har jo behandlet ebolasyke tidligere og er våre pasienter nå. Det er bare et eksempel på hvordan lokalsamfunnet her nede sliter under denne pågående katastrofen.

Jeg som er litt mer opptatt av vei enn gjennomsnittet, vil jo si at det er nok for lokale veimyndigheter å ta tak i her. Hovedveier er greie men lange partier tilknyttet byene er av dårlig standard og gangfart er påkrevet.

Tiden går fort

Dagene springer av gårde her nede, føler at jeg i løpet av to uker på oppdrag har gjort mer og møtt flere mennesker enn flere måneder hjemme. Tirsdag var jeg på møte med lokalt Røde Kors, i flere butikker og betalte regninger, hadde møte med senteret der vi bor, gjorde bokføring, tok imot nye delegater som kom og nå skriver jeg reisebrev. Dagen starter med frokost klokken syv, lunsj ca. klokken et, middag klokken syv og til slutt kveldsmøte klokken åtte. Etter det blir det småprat, før det er til rommet å lese et par sider i boken, før det er natten.

Teamet er på vei til å bli større med nye innkommende delegater hver dag, og ikke så mange som reiser. I går kom det en britisk lege og norsk sykepleier og enda en ny norsk i dag. Med fem timers reise fra flyplassen blir det en del organisering av transport, men med lokale sjåfører klarer vi det fint.

At jeg snart er halvveis i mitt opphold er rart, og tiden går fort. Ser at det er store behov for oss her nede, og jeg er kommet bra inn i jobben.

Les også

 1. Første ebola-tilfelle bekreftet i Mali

  En to år gammel jente i Mali er smittet av ebola. Det er første gang det er påvist et tilfelle av ebola i…
 2. Her trenes Anne (47) til å møte dødsviruset

  GENÈVE (VG) Masken dugger og temperaturen stiger i smitteverndrakten. Røde Kors-sykepleier Anne Kristine Jensen gjør seg…
 3. Europa styrker ebola-innsatsen

  EU og Unionens 28 medlemsland styrker bidragene til ebola-innsatsen til en samlet sum på 1 milliard euro.
 4. Lege i New York har testet positivt på ebola

  OTTAWA (VG) En amerikansk lege som nylig har returnert fra Guinea til New York, har testet positivt på ebola-viruset.
 5. Norge sender første team på offentlig ebolaoppdrag

  Nå får hjelpeorganisasjonene selskap av nordmenn i myndighetsregi i Sierra Leone.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: Her er døden en del av hverdagen

 2. Ebola-pasient døde i Tyskland

 3. Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: Mitt siste reisebrev fra ebolasykehuset

 4. Birgitte skal bekjempe ebola: - Familien er ikke så glad

 5. Spansk sykepleier (40) ebolasmittet på jobb: Sykehusansatte mener eboladraktene ikke var sikre nok

Fra andre aviser

 1. Norsk hjelpearbeider reiser hjem - fire kollegaer smittet

  Aftenposten
 2. - Er forberedt på å se døde

  Bergens Tidende
 3. - Etterforskningen avdekket ikke konkrete feil

  Aftenposten
 4. Ebolasmittet kvinne viser tegn til bedring

  Aftenposten
 5. Folkehelsa frykter ikke ebolaepidemi i Vesten

  Fædrelandsvennen
 6. - Vi får ikke lov til å ta på hverandre

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no