ÅSTEDET: Her i Sund på Sotra ble Monika Sviglinskaja (8) funnet død i 14 november 2011, og mandag etterlyser politiet flere vitner som var i området den datoen. Innfelt bilde er Monika sammen med mamma Kristina Sviglinskaja (32) på tur i Bergen sentrum.

ÅSTEDET: Her i Sund på Sotra ble Monika Sviglinskaja (8) funnet død i 14 november 2011, og mandag etterlyser politiet flere vitner som var i området den datoen. Innfelt bilde er Monika sammen med mamma Kristina Sviglinskaja (32) på tur i Bergen sentrum. Foto:Remi Bøe Presttun,Scanpix

Etterlyser flere vitner i Monika-saken

Syv uidentifiserte observasjoner gjør at politiet mandag etterlyser flere vitner i etterforskningen av dødsfallet til  Monika Sviglinskaja (8).

Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I en pressemelding sendt ut mandag kveld ber politiet i Hordaland om at personer som oppholdt seg i området Skogsskiftet-Forland på Sotra 14. november 2011 om å ta kontakt. Tidsrommet de er interessert i er fra morgenen av og frem til 12.

– Det er ikke noe nye opplysninger som gjør at vi nå etterlyser vitner, men en sammenstilling av opplysningene fra den tidligere etterforskningen og den som er foretatt nå gjør at vi kan si at det er syv uidentifiserte observasjoner, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim i Hordaland politidistrikt.

– Det er ikke nødvendigvis syv uidentifiserte personer, det kan godt være at det er samme person som er observert flere ganger, legger han til.

Åtte år gamle litauiske Monika Sviglinskaja ble funnet død i hjemmet sitt i Sund på Sotra i Hordaland den 14. november 2011. Nesten et år senere ble saken henlagt av politiet som selvmord. Selvmord blant barn forekommer ekstremt sjeldent.

Saken ble tatt opp igjen etter at en drapsetterforsker sist vinter så gjennom saken. Kripos ble hentet inn for å bidra i etterforskningen. 21. oktober i år ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel voldsdømt litauer, pågrepet og siktet for forsettlig drap.

Bakgrunn: Hvem drepte min Monika? (krever abonnement)

Trenger flere vitner

Politiet har i forbindelse med etterforskningsarbeidet som ble startet i år avhørt både nye vitner og vitner som allerede var blitt avhørt i 2011 og 2012.

Politiet ber folk som var i området om å melde seg uavhengig av om man gikk til fots, kjørte bil, buss eller brukte andre transportmidler.

– Det er også uavhengig om man i 2011 eller 2012 var i kontakt med politiet, eller om man selv mener å ha gjort observasjoner eller ikke. Personer som har blitt kontaktet av politiet de siste ukene trenger ikke ta kontakt, skriver politiet i pressemeldingen.

Politiet i Hordaland ønsker at vitner skal ta kontakt på telefonnummer 47 97 58 15.

– Vi håper å få identifisert og avklart disse syv uidentifiserte. Det er lenge siden, men det er verdt forsøket. Samtidig kan det være at de menneskene som befant seg i området akkurat den dagen husker det, sier Onarheim.

Nekter straffskyld

Politiets anklage mot 32-åringen er at han kvalte henne om morgenen den 14. november 2011, men 32-åringen nekter all straffskyld. De nye analysene av biologisk spor viser at DNA som kan stamme fra drapssiktede eller noen i hans slekt er funnet blant annet på den kvalte jentas hals.

– Det er politiet som må kommentere dette med de delvise DNA-profilene. Dette gikk politiet ut med helt i starten av saken, sier forsvarer Fredrik Verling.

Verling har tidligere sagt at klienten klart har gitt tilkjenne overfor politiet at han ikke har noe med Monikas dødsfall å gjøre.

Politiet kritisert

Måten politiet har håndtert etterforskningen i Monika-saken på har måttet tåle krass kritikk fra flere hold. I disse dager blir politiet undersøkt av Spesialenheten for politisaker og Riksadvokaten. Da saken ble henlagt var 32-åringen sjekket ut fordi han angivelig hadde alibi. Dette alibiet har i ettertid vist seg ikke å holde.

Politimannen som i vinter så over saken på nytt varslet sine overordnede om at jobben som var gjort i Monika-saken ikke var god nok. Han fikk da beskjed om å holde seg unna saken, og skal ha blitt advart med oppsigelse.

Etterforskerens arbeid gjorde likevel at Stig Nilsen, Monikas mors bistandsadvokat, fikk tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen til å gå gjennom dokumentene i saken. Hans konklusjon var klar; Det var flere svakheter ved politiets håndtering av saken, blant annet at flere spor ikke ble fulgt opp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder