Monika Sviglinskaja (8) som ble funnet død 14. november 2011. Her sammen med moren Kristina Sviglinskaja (32)

Monika Sviglinskaja (8) som ble funnet død 14. november 2011. Her sammen med moren Kristina Sviglinskaja (32) Foto:Privat,

Monika-saken: Sjekker drapssiktedes slekt i Litauen

Fant DNA-rester på Monikas fingre

Kilde til VG: Umulig å si om det har vært kamp

DNA-spor som kan knyttes til den drapssiktede 32-åringen eller noe i hans slekt, er funnet på Monikas fingre. Siden DNA-et ikke er fullkomment, må politie sjekke funnet opp mot siktedes slektninger.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I politiets siktelse mot den drapsanklagede 32-åringen, kommer det frem at de mener han kvalte Monika Sviglinskaja i hennes eget hjem på Sotra den 14. november 2011.

VG har tidligere skrevet at politiet har funnet DNA-spor som kan knyttes til den drapssiktede 32-åringen på Monikas kropp. Det har blant annet blitt funnet i hennes håndflate og på halsen.

I tillegg viser politiets etterforskning at det også er funnet DNA-spor som kan knyttes til den drapssiktede 32-åringen fra eller noen fra hans slekt, på Monikas fingre.

Det er likevel umulig å lese ut av dette at hun har kjempet imot på slutten av sitt liv.

– Flyttet ut fem uker før

Den drapssiktede 32-åringen, som var samboer med Monikas mor, flyttet ut av leiligheten på Sotra rundt fem uker før Monika ble funnet død på ettermiddagen den 14. november 2011.

Dette er meget sentralt for politiets etterforskere.

Det store spørsmålet i etterforskningen er: Hvorfor hadde Monika DNA på halsen og andre steder på kroppen, som kan knyttes til 32-åringen, eller noen i hans slekt så lang tid etter han flyttet ut?

VG får opplyst at det, i tillegg til å prøve å fremskaffe enda tydeligere DNA-analyser fra Folkehelseinstituttet, også vil bli aktuelt å etterforske om det er sannsynlig at noen av 32-åringens slektninger kan ha vært på Sotra i det aktuelle tidsrommet.

Politiet vil kontrollere hvor 32-åringens slekt har vært i det aktuelle tidsrommet.

Dette inngår i politiets arbeid med å avhøre 32-åringens bekjenskapskrets i Litauen.

BT har tidligere intervjuet faren til 32-åringen i hjembyens hans i Litauen. Der kommer det frem at moren er død, og at han har fem søsken. Blant annet en bror i Irland.

32-åringen skal ikke ha noen av søsknene, eller andre av familiemedlemmene sine på Sotra.

32-åringens forsvarer, Fredrik Verling, ønsker hverken å avkrefte eller bekrefte om hans klient har fått spørsmål om sine familiemedlemmer i avhør.

NEKTER STRAFFSKYLD: Fredrik Verling forsvarer den drapssiktede 32-åringen. Han nekter straffskyld. Bildet er fra det første fengslingsmøtet i Bergen tingrett. Foto:Hallgeir Vågenes,

– Jeg kan ikke kommentere dette, sier Verling.

Han har tidligere vært klar på at 32-åringen nekter for å ha noe med Monikas dødsfall å gjøre.

– Obduksjonsrapport: Åpner for drap

Ifølge obduksjonsrapporten som ble utført etter at Monika ble funnet død i 2011, ble det ikke utelukket at hun kunne være drept.

«Det kan hverken utelukkes eller bekreftes at døden kan skyldes manuell kvelning eller struping, men det er ingen funn som taler for dette», heter det i den endelige rapporten, som Bergens Tidende har omtalt.

Rettsmedisinerne viste videre til at åtteåringen ikke hadde øvrige skader som tydet på at hun hadde vært i kamp før hun døde.

VG får bekreftet fra kilder at manglende skader som tyder på kamp, likevel ikke kan utelukke at hun har kjempet imot de siste minuttene av sitt liv.

VG får opplyst at det er umulig for etterforskerne i dag å vite med sikkerhet om hun har kjempet imot ved dødstidspunktet på bakgrunn av de spor de har i saken.

Kamp vil likevel være sannsynlig, får VG opplyst.

– Når en så liten person blir utsatt for en større overgriper, så betyr ikke mangelen på spor etter kamp noen ting, sier en kilde til VG.

Ufullstendig DNA-spor

DNA-et som er funnet på Monika regnes som ufullstendige DNA spor.

Det betyr at ekspertene på Folkehelseinstitittet ikke kan slå fast identitet med hundre prosent sikkerhet.

VG får opplyst at det kreves mye erfaring for å håndtere de sporene instituttet har mottatt i Monika-saken, og at de jobber med videre analyser av de biologiske funnene, for å forbedre analysene. Til dette skal de også ha tatt i bruk nye analysemetoder, slik politiet har opplyst tidligere i saken.

Disse resultatene venter politiet på nå.

Fredag kveld meldte TV 2 at det ikke er utviklet noen nye analysemetoder de siste årene. Hordalandspolitietvil ikke kommentere disse opplysningene overfor TV 2.

Etter det VG forstår vil bevisverdien i DNA-funnene bli et spørsmål for de sakkyndige, dersom det blir det eneste tekniske beviset i saken, som kan knytte 32-åringen til et mulig drap.

Politiet jobber videre med 32-åringens bevegelser, tekniske spor, og avhør av eventuelle vitner som kan ha sett noe til 32-åringen på Sotra i det aktuelle tidsrommet.

Kan ikke slå fast

Eirik Frengen, professor ved avdeling for medisinsk genetikk ved Universitetet i Oslo, sier til VG at han kun kjenner Monika-saken fra pressen.

– Generelt kan det være forskjellige årsaker til at en DNA-profil er ufullstendig. Ofte skyldes dette at det biologiske materialet som er analysert er av for dårlig kvalitet. Dette kan i noen tilfeller skyldes at materialet som analyseres er gammelt. Er DNA-profilen ufullstendig vil man ikke kunne konkludere med sikkerhet at DNA-prøven er fra siktede, selv om resultatet ikke utelukker at prøven er fra ham eller en person i slekten hans, sier Frengen.

Hvis det er mulig å fremskaffe materiale av bedre kvalitet, vil dette kunne gi større sikkerhet i analyseresultatet.

– Når man utfører DNA-testen, sjekkes ofte 12–15 varianter i DNA-et. Hvis materialet ikke er godt nok, slik at for eksempel kun fem av variantene kan avleses, vil man ikke kunne konkludere med sikkerhet, sier Frengen til VG.

Tidligere har politiadvokat Asbjørn Onarheim sagt at det er politiets DNA-funn som utgjør tyngden i påstanden deres om at 32-åringen skal ha drept Monika.

32-åringen er kjent med detaljene i politiets DNA-funn og har forklart seg om dem.

Han er kjent med DNA-analysen, og har tilgang til de dokumentene, fordi de er det bærende element i mistanken mot ham, har Onarheim tidligere sagt til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder