MØTER MOTBØR: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson har hisset på seg arbeiderbevegelsen med forslag til ny arbeidsmiljølov. Foto:Roger Neumann,VG

LO-foreninger til kamp mot Eriksson-forslag: Vil lamme Norge med generalstreik

LO-sjefen i Oslo: Lua skal være på «hue» - aldri i handa!

OSLO/ARENDAL (VG) En rekke av landets største LO-foreninger planlegger flere politiske streiker det neste året mot arbeidsminister Robert Erikssons forslag om å endre arbeidsmiljøloven.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VG vet at i planene ligger det også en omfattende generalstreik som skal gjennomføres i forbindelse med at Erikssons omstridte forslag skal politisk behandles i Stortinget.

Det vil kunne lamme store deler av Norge: offentlige kommunikasjoner, eldreomsorg, industri, barnehager og skoler den dagen generalstreiken gjennomføres.

Planene er så betente at LO-leder Gerd Kristiansen er svært ordknapp når vi konfronterer henne med grasrot-planene.

IKKE BLID: LO-leder Gerd Kristiansen. Foto:Jørgen Braastad,VG

– Jeg ble gitt en orientering fra LO i Oslo på tirsdag.

– Det ligger an til politiske streiker som også kan ende i en generalstreik?

– Det er det sekretariatet i LO som må avgjøre. Vi skal mandag ha en bred gjennomgang av arbeidet med arbeidsmiljøloven og arbeidsliv, så det vil trolig komme opp der.

– Hva er din personlige oppfatning av aksjonene som varsles?

– Min oppfatning er at det er det LO-sekretariatet som skal vurdere.

Bakgrunnen er forslagene til arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp), som blant annet vil tillate at arbeidsgivere kan midlertidig ansette folk i ni til 12 måneder før de blir ansatt.

I et skrift som LO i Oslo har sendt ut på vegne av en rekke foreninger, konkluderes det: «Forsvar arbeidslivets grunnlov – dagens lov er fleksibel nok».

Fagforeninger både i og utenfor LO-familien vedtok på et møte 11. august å mobilisere til politisk streik mot forverring av arbeidsmiljøloven.

23. september

Markeringen blir 23. september og med samling på Youngstorget på ettermiddagen. Årsaken til at den datoen er valgt, er at det er to dager før høringsfristen for forslaget om midlertidige ansettelser går ut.

– Vi oppfordrer klubber og fagforeninger til å vedta tilslutning samt og starte mobiliseringen over hele landet, sier leder i LO i Oslo, Roy Pedersen.

Den andre politiske streiken er planlagt i forbindelse med at Erikssons innstilling til Stortingets arbeids- og sosialkomite, trolig en gang før jul.

– Så planlegges en generalstreik i forbindelse med Stortinget behandling i vårsesjonen?

– Vi ønsker å få igang et grasrotopprør mot Erikssons mange forslag og vil skyte av flere raketter. Vi håper og tror mange ser at dette må stoppes. Hvis Eriksson lytter til råd, er vi fornøyd. Hvis han kjører frem forslagene, er det riktig av vi mener det kan være aktuelt med en generalstreik til våren. Så alvorlig er dette, sier Pedersen.

Dette kjemper de imot

Slik sammenfatter han det de kjemper mot:

– Høyre/Frp-regjeringens forslag til økt adgang til midlertidige ansettelse.

– Inn- og utleie av arbeidskraft

– Forverring av arbeidstidsbestemmelser

– Økt søndagsarbeid

– Fjerning av kollektiv søksmålsrett ved ulovlig innleie og undergraving av likebehandlingsprinsippet.

– Fjerning av dagens ordning ved at de som fyller 70 år kan avslutte arbeidslivet på en verdig måte.

– Innføres dette blir det flere løsarbeidere, økt sosial dumping, mer arbeidslivskriminalitet og lengre arbeidsdager. Det vil gå på helsa laus og med flere uføre, fremholder han og viser til sitt slagord mot Eriksson:

– Lua skal være på «hue»- aldri i handa!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder