FEIT, «GRØNN» OG ILLELUKTENDE: NASAs nye apparat har klart å ta bilde av denne «brune dvergen». Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA

Denne stjernen stinker råttent egg

(VG Nett) Dette er den første «brune dvergen» NASAs nye apparat har klart å ta bilde av.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Og den omgir seg ikke med noen behagelig duft, ifølge NASAs nettsider.

- Hvis du kunne puttet noen liter av atmosfæren dens i en flaske og tatt den med tilbake til jorden, så ville du ikke dø av lukten. Men det ville stinke ganske ille - som råtne egg med et hint av ammoniakk, sier Amy Manzer, forsker på NASAs Jet Propulsion Laboratory i California.

Giftig gass

Forskerne kan finne ut hvordan den lukter, fordi de vet hva slags gass stjernen omgir seg med.

- Stjernen har en atmosfære som har mye hydrogensulfid og ammoniakk, sier Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, til VG Nett.

LES OGSÅ: Ny planet er borte

Han forteller at hydrogensulfid er en giftig gass som er farlig for mennesker.

- Hvis du får i deg for mye av det, vil du faktisk dø. På jorden brukes den blant annet i produksjonen av svovelsyre.

«Brun dverg»

Han sier det sannsynligvis ikke er uvanlig at stjerner av denne typen lukter slik på grunn av gassene de har rundt seg. Men til nå har det vært vanskelig for forskerne å få øye på de «brune dvergene».

- En «brun dverg» er en stjerne som skinner veldig svakt. Den har skrumpet sammen fordi den ikke hadde noe drivstoff igjen. Men den lyser fremdeles litt infrarødt lys, som våre øyne og våre kameraer ikke kan se, sier han.

Nytt teleskop

NASA har nå funnet opp «Wide-field Infrared Survey Explorer» (WISE), et teleskop som bruker en ny metode og som kan se disse brune dvergene. Denne brune dvergen er den første teleskopet har funnet.

LES OGSÅ: Se, verdens første bilder fra et asteroidekrasj!

- De stråler så lite at det er vanskelig å finne dem. Men det som er viktig med at WISE kan se dem, er at de brune dvergene kan gi oss ny kunnskap. WISE kan blant annet hjelpe oss med å forstå fysikken og planetatmosfæren, sier Brekke.

Han sier det også kan hjelpe til med å søke etter planeter i verdensrommet som en avstand fra stjernen som tilsier at kan være liv på dem.

- Feit og grønn

Selv om navnet tilsier noe annet, ser ikke den brune dvergen brun ut på bildene. I stedet er den knall grønn.

- Den hopper mot deg som en stor, feit smaragd, sier Mainzer i NASA.

LES MER OM ASTRONOMI PÅ VÅR SAMLESIDE!

Pål Brekke i Norsk Romsenter understreker at den ikke er grønn på ordentlig.

- Teleskopet fanger opp infrarødt lys, men denne lyste ikke i det blåaktige lyset og ikke i det røde, og da var det bare grønn som var igjen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder