Siv Jensen:  – Jeg er skuffet

Støre åpner for Krf-flørt

Partileder Siv Jensen er ikke fornøyd med valget, men gratulerer samtidig Jonas Gahr Støre med et godt resultat for Arbeiderpartiet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Gratulasjonen kommer knappe to år etter at Fremskrittpartiets leder jublet over borgerlig flertall i stortingsvalget, og nå må innse at de borgerlige partiene tilbake.

Frp har på landsbasis gått tilbake med 1,4 prosentpoeng, og ligger foreløpig an til å få 9,8 prosent av stemmene. Totalt er 68,6 prosent av stemmene talt opp.

– Jeg synes vi skal gratulere Støre med et godt resultat for Ap. Det synes jeg vi må være romslige på som en dag på dette, sier Jensen i partilederdebatten på Stortinget.

Jensen innrømmer at hun ikke er fornøyd med tallene.

– Resultatene er dårligere enn vi hadde håpet på. Vi er vant til å stå i storm og jeg tror vi skal klare å stå gjennom denne også, sier hun.

Siv skuffet

Jensen skapte bølger da hun rådet kommuner til å si nei til å ta imot flyktninger før valgkampen, men hun angrer ikke på utspillet etter det svake resultatet.

– Jeg mener at det å være tydelig i de politiske standpunktene Frp har, er helt nødvendig. Jeg tror også at bildet rundt den debatten kommer til å endre seg fremover, men jeg er skuffet nå og hadde håpet på et bedre resultat.

Støre åpner for Krf-samarbeid

Under partilederdebatten fikk Ap-leder Jonas Gahr Støre spørsmål om det var aktuelt å åpne for samarbeid med KrF og Venstre i Bergen, hvor Høyre har opplevd et krisevalg.

– Ja, det kan jeg applaudere. Jeg tror Harald Schjelderup kommer til å begynne å snakke med KrF, han har sagt fra om det, sier Støre.

Støre om kritikken: – Jeg er en følsom person

Han er glad for at han ser et helt annet resultat på Vestlandet enn Ap gjorde for to år siden.

– Vi hadde satt oss to mål: Vi ville gjøre det bedre enn forrige valg, og vinne oppslutning i større byer. Nå er det bare Stavanger som er blått styrt, vi kan si at vi har nådd de målene vi ønsket, sier Støre.

Han benyttet anledningen til å takke Erna Solberg og Siv Jensen for valgkampen.

– Jeg har stor respekt for både Erna og Siv. Men denne kvelden har vært et kraftig signal fra norske velgere: disse to partiene er kraftig svekket, sier Støre.

Sjekk resultatene i din kommune her

DEBATT: Partilederne møttes på Stortinget like etter midnatt. Foto: Helge Mikalsen , VG

– Fortsatt spenning

Ifølge VGs valgdagsmålinger og foreløpige prognoser ser Høyre ut til å gjøre et urovekkende svakt valg nasjonalt, og i tillegg miste makten i en rekke norske storbyer.

– Hvis du lager endring, så skaper du litt turbulens. Det er mye usikkerhet, og skaper uro blant folk, og en økonomisk situasjon skaper også utrygghet blant velgerne, sier Erna Solberg om Høyre-fiaskoen.

I hovedstaden ser Høyre ut til å miste sitt borgerlige flertall om de ikke skulle inngå et samarbeid med Miljøpartiet De Grønne – noe sittende ordfører Fabian Stang ikke ville utelukke mandag kveld.

Dette skyldes ikke regjeringsslitasje, mener statsminister Erna Solberg.

– Det er fortsatt spenning igjen, men vi kan ikke legge skjul på at vi ikke er fornøyd med valgresultatet. Ikke minst på grunn av den innsatsen som er gjort. Også må vi anerkjenne at det ser ut som vi har mistet makten i storbyer som Bergen og Oslo, sa Erna Solberg på Høyres valgvake.

På spørsmål om KrF får noe ut av det borgerlige samarbeidet, parerer Hareide under partilederdebatten:

– Vi er jo det eneste av de fire partiene som har en fremgang.

Også Ap åpner nå for samarbeid med KrF:

– Døren er åpen for KrF, sier Støre om sin Hareide-flørt.

MDG: Vi skal utfordre

MDG-leder Rasmus Hansson holder fast ved at de er blokkuavhengige, også i Oslo.

– Vi skal snakke med dem som vil snakke med oss. Nå skal vi utfordre høyresiden siden de har våknet og vil samarbeide, og vi skal utfordre Ap. Så får folk regne på hva de tror er mest sannsynlig. Uansett kommer vi ikke til å gi ved dørene, sier Hansson.

Han sier de er mest opptatt av makt og ikke posisjoner, men utelukker likevel ikke å kreve at MDG Oslos førstekandidat, Shoaib Sultan, skal bli ordfører.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder