Frp-topp angrer på bruken av «snikislamisering»

Nestleder Ketil Solvik-Olsen: Frp er ikke et anti-innvandringsparti

Frp tar avstand fra egen bruk av begrepet «snikislamisering», og forklarte internasjonal presse at Anders Behring Breivik aldri fikk fotfeste for sine ideer i partiet.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Rett etter å ha møtt internasjonal presse med mantraet «love us or hate us, but do it for the right reasons», forklarte Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen VG at han innser at partileder Siv Jensens famøse bruk av begrepet «snikislamisering» i 2009 er uheldig.

- Når man ser hvilken kontekst det ble satt inn, så var det ikke det Siv mente. Nå ser man at det var uheldig, og en dårlig bruk av det ordet, sier Solvik-Olsen til VG.

- Har du diskutert med Siv Jensen at du mener begrepet er uheldig?

- Jeg konfererer ikke med Siv om alle ting jeg sier, men vi er enige om budskapet: Nemlig at vi må bli oppfattet korrekt av mediene der ute, sier Solvik-Olsen.

- Ordet snikislamisering er blitt misforstått og brukt feil. Når Siv brukte dette ordet var det etter en diskusjon om at man ikke skulle servere svin på norske eldrehjem, og ikke ha bilder av griser på veggene. Da ville man gitt en liten gruppe ekstreme muslimer for mye definisjonsmakt, fortsetter han.

Rette opp inntrykket

Solvik-Olsen og Frp hadde innkalt til tirsdagens pressemøte for å rette opp det de mener er en feilaktig framstilling av partiet i internasjonale medier i etterkant av valget.

Budskapet var at partiet ikke var høyrepopulister, og at massedrapsmann Anders Behring Breivik forlot partiet fordi han ikke fikk gjennomslag for sitt syn der.

- Internasjonale medier er kun opphengt i vår innvandringspolitikk. Vi er ikke et anti-innvandringsparti, det er ikke vår hovedsak, men én av flere viktige saker, sier Solvik-Olsen.

- Ja, vi har hatt en terrorist som partimedlem, men det var før han ble radikalisert. Hans ideer kunne ikke vokse i Frp. En gal manns ideer kan ikke knyttes til ett parti, fortsetter han.

Koblingen til Breivik er en avsluttet sak i Norge, sier Ketil Solvik-Olsen.

- Vi vil at det skal bli et avsluttet kapittel også i internasjonal presse.

Ingen grunn til misnøye

Men Björn Lindahl, som skriver for Svenska Dagbladet og sitter i styret til Foreign Press Association Norway, mener Frp ikke har så stor grunn til å hisse seg opp over at partiet og Breivik nevnes i de samme artiklene i utlandet.

- Det er naturlig at det kobles til Breivik. Det er valg i Norge to år etter Utøya, og man ser på utviklingen som har vært her siden massakren, sier Lindahl til VG.

Lindahl påpekte at Erna Solberg i et møte med internasjonale korrespondenter kort tid før valget beskrev Frp som «right-wing» og «sometimes populist». Da VG etterpå spurte Solvik-Olsen om hvordan han reagerte på det svarte han slik:

- Det er forskjell på en som er «right-wing populist» og å være «right-wing» eller «populist», dessuten sa Erna «sometimes», så dere fjerner en masse nyanser som vi nå prøver å rydde opp i, sier Solvik-Olsen til VG.

Nestleder Ketil Solvik-Olsen, Frank Aarebrot (statsviter) og Himanshu Gulati (FpU leder) under pressekonferansen til Frp. Foto: NTB/Scanpix

Lindahl tok også opp en uttalelse fra en av toppene i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, som har advart mot at norsk kultur og etnisitet er truet av innvandring. Men på dette spørsmålet svarte valgforsker Frank Aarebrot, som var innhentet av Frp for å sette partiet i kontekst.

- Jeg mener Tybring-Gjedde har kommet med uttalelser som er klart fremmedfiendtlige, men det bildet som er tegnet av Frp som helhet i en del internasjonale medier er galt, sier Aarebrot.

- Bildene i engelske The Independent, en avis jeg vanligvis liker godt, var sjokkerende siden det er en etablert avis og som brukte bilder av Siv Jensen og Anders Behring Breivik side om side. Dekningen var urettferdig og fordomsfull, fortsetter Aarebrot, som understreker at han selv er medlem i Ap, og uenig med Frp i de fleste saker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder