MED BILLETT: Ordfører i Bergen, Trude Drevland, tok i fjor høst Norwegian-flyet fra Bergen til Oslo som var den første flygningen i Norge med biodrivstoff på tankene. Noen måneder tidligere gikk turen til Venezia med privatfly. Foto:Marit Hommedal,NTB scanpix

Bergensordføreren: – Tror neppe jeg blir å se i privatfly med det første

«Viking Star»-gudmor Trude Drevland avviser at hun har prøvd å skjule hvordan turen til Venezia forløp seg, men skjønner reaksjonene på luksusreisen.

 • Bjørn-Martin Nordby
 • Linn Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

Torsdag ettermiddag skrev bergensordføreren på Facebook at hun ble påspandert privatfly fra Bergen av rederiet da skipet hun skulle være såkalt gudmor for, «Viking Star», skulle sjøsettes i Venezia i fjor sommer. Skipet ble døpt i Vågen i Bergen på Norges nasjonaldag 17. mai i år.

Drevland tok ut to dagers ferie og hadde med seg sønnen på turen.

Ifølge NRK ble Facebook-meldingen lagt ut etter at de hadde intervjuet henne om reisen.

– Økende interesse

Til VG sier Drevland torsdag kveld at reisen aldri har vært noen hemmelighet, og at den tidligere har vært omtalt av Bergensavisen.

Hun fremholder at hun valgte å gå i detalj «fordi det var økende interesse for detaljene».

– Burde du ha redegjort for reisen tidligere?

– I etterpåklokskapens lys må jeg si at det nesten hadde vært bedre hvis gudmorjobben bare innebar å knuse flasken mot skipet her i Bergen. Alle som har spurt meg om turen til Italia har fått svar, sier hun til VG.

Les også: Bergen-ordfører under debatt: Det er jo bare pisspreik

Regner med ris

Ifølge Facebook-meldingen var hun ikke innforstått med at gudmor-rollen ville kreve at hun deltok på sjøsettingen i Venezia. Drevland skriver videre at hun ikke fikk vite om privatflyet før dagen før avreise.

– Har du prøvd å skjule for offentligheten hvordan reisen ble gjennomført?

– Nei. Jeg har aldri forsøkt å holde noe skjult, aldri forsøkt å skaffe meg personlig vinning på dette. Jeg har bare prøvd å gjøre en så god jobb som mulig for Bergen. Jeg hadde aldri trodd at noe som var så positivt skulle bli fremstilt så negativt.

– Du skriver i dette innlegget at du er forberedt på mye kjeft fremover. Betyr det at du ser at denne reisen er problematisk?

– Jeg finner det helt rimelig at enkelte vil reagere på dette. Derfor regner jeg med at det kommer ris, men setter umåtelig stor pris på støtten og rosen jeg får på blant annet på Facebook for at dette ble gjort med de beste hensikter til beste for byen i mitt hjerte.

Vil føre i gaveregister

I det omtalte innlegget er Drevland klar på at hun vil føre reisen, som varte fra 22. til 23. juni i fjor, i ordførerens gaveregister.

– Hvorfor har du ikke ført opp reisen i registeret tidligere, når dette er et år siden?

– Gudmoroppdraget består av flere oppgaver – dåp, sjøsetting og jomfrutur. Det ble derfor først avsluttet 19. mai. Hele oppdraget vil bli ført i registeret under én samlet post.

Les også: Ordføreren i Bergen festet med Stian Blipp

– Har du skattet av reisen?

– Nå som hele jobben er utført, vil hele gudmoroppdraget, med både tur til Venezia og Oslo, bli innrapportert som en helhet. Ifølge de juridiske råd jeg har søkt så er det ingenting galt med det.

NORSK CRUISESKIP: «Viking Star» skal ha Bergen som hjemsted og er utgangspunkt for cruise-satsningen som har fått navnet «Viking Homelands». Foto: Illustrasjon: Viking Cruises,

– Ville følt meg alene

– Anser du dette som et privat oppdrag eller et oppdrag i kraft av å være ordfører?

– Dette var en del av gudmoroppdraget jeg tok på meg som ordfører i Bergen.

– Hvorfor hadde du med deg din sønn?

– Fordi jeg uten reisefølge ville følt meg alene i et miljø jeg overhodet ikke var kjent i. Det var trygt å ha ham med.

– Du skriver at det praktiske med reisen ble ordnet via rederiet og at du ikke var klar over at reisen skulle foretas med privatfly. Burde du selv ha sørget for reisen?

– I min ordførerhverdag er det byen Bergen og oppgavene mine her som har førsteprioritet, og ikke å booke reiser. Hvis jeg skulle ordne all reisevirksomhet selv ville ordførerrollen bestått av mer reisebooking enn av å representere byen. Dette var et gudmoroppdrag for rederiet.

– Så ingen personlig vinning

Drevland avviser kontant at hun har en personlig relasjon til skipsreder Torstein Hagen eller andre i rederiet.

– Kan du med hånden på hjertet si at du ikke så noen personlige fordeler av en slik reise?

– Da jeg takket ja til oppdraget tenkte jeg på Bergens beste, på mulighetene det gir for byens næringsliv og innbyggere at et cruiseskip skulle bringe turister og oppdrag til kommunen – jeg så ingen personlig vinning i dette. Jeg ante ingenting om at det ville medføre jeg skulle til Venezia. Turen besto av jobb på skipsverftet hele tiden.

– Sømmer det seg for en ordfører å dra på påspanderte luksusreiser, selv om det er for å utføre et «oppdrag»?

– Det vil det sikkert være svært forskjellige meninger om. Dette var for jobbreise å regne.

– Ville du dratt på en tilsvarende reise igjen som sittende ordfører i Bergen?

– Jeg kommer til å fortsette å jobbe knallhardt for Bergens innbyggere og næringsliv, på alle fronter, men jeg tror neppe jeg kommer til å bli sett i noe privatfly med det første.

Utarbeider gaveretningslinjer

Bergen kommune har et gaveregister for ordføreren, men ifølge bystyredirektør Roar Kristiansen ved bystyrets kontor har kommunen per i dag ingen retningslinjer for hvordan dette registeret skal brukes, hvilke gaver som skal registreres eller hvor lang tid det kan gå fra gaven mottas til den føres opp i registeret.

– Vi holder på å utarbeide slike retningslinjer nå. Dette regelverket skal etter planen tre i kraft i november i år, og gaver mottatt før dette tidspunktet trenger ikke følge regelverket, sier Kristiansen til VG.

– Så per i dag trenger ikke de folkevalgte å oppgi gaver?

– Nei, i prinsippet ikke.

Stor cruise-satsing

Norskeide Viking Cruises, grunnlagt av Torstein Hagen, har lenge vært blant verdens største elvecruise-rederier. Nå begynner Hagen & co. å seile havgående cruise også – med nybygde MS «Viking Star» (bildet), som ble døpt i Bergen på selveste 17. mai.

«Viking Star» har plass til 950 passasjerer, og er bygget i klassisk cruise-stil med norsk preg. De første cruisene går i Middelhavet, Skandinavia og Baltikum.

Skipet er en del av satsingen «Viking Homelands», som i 2016 kompletteres med søsterskipene «Viking Sea» og «Viking Sky».

Mer om

 1. Politikk

Flere artikler

 1. Bergens-ordføreren med redegjørelse

 2. Bergensordføreren ble påspandert luksustur til Venezia

 3. Høyre-ordfører Trude Drevland lobbet for skipsreder etter luksustur

 4. Skipsreder Torstein Hagen til VG: Lei seg for at det han spanderte på  Trude Drevland «ble oppfattet feil»

 5. Pluss content

  Drevland i epost etter luksustur: Ba om «raus og velvillig» vurdering

Fra andre aviser

 1. Bergensordfører tok privatfly til sjøsetting i Venezia

  Aftenposten
 2. Drevland til BA: – Jeg reiste alene

  Aftenposten
 3. Tok privatfly til sjøsetting i Venezia

  Bergens Tidende
 4. Her er Drevland-saken i 7 punkter

  Aftenposten
 5. Drevland til BA: - Jeg reiste alene

  Bergens Tidende
 6. Bergen Høyre taus om Drevland så lenge hun er sykmeldt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder