Slik skal Jonas unngå Ap-bråk

Jonas Gahr Støre har planen klar for å unngå intern strid
i den nye ledergruppen i Arbeiderpartiet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I går ble de valgt inn uten motstandere, på et Ap-landsmøte uten det vanlige persondramaet: Hadia Tajik og Trond Giske som Støres nestledere, Kjersti Stenseng som ny partisekretær.

Søndag klokken 14.00 er det pressekonferanse den nye AP-ledelsen, men VG møtte den nye partiledelsen allerede i går:

– Jeg kunne ikke fått et bedre lag rundt meg enn jeg har fått i dag, sier Støre fornøyd, når VG lørdag fikk samlet de fire til en eksklusiv fotoseanse et steinkast fra Folkets Hus – i en rød sofa på Kulturhuset.

Så poserer den nye ledergruppen for en venninnegjent på utdrikningslag, etter at Hadia Tajik sa at det var greit. Før Støre fortsetter resonnementet sitt:

– Hundre prosent likestilt

– Vi er et team og det er helheten som teller. Her er det bredde i erfaring, alder og oppvekst. Det er viktig for et stort parti, fortsetter han.

– Vi skal ha møter og telefonkonferanser der alle vi fire er inne, og i viktige politiske saker vil jeg sikre å ha alle tre med.

Som VG har skrevet, ligger det an til at Tajik blir parlamentarisk nestleder, mens Giske får økt ansvar for organisasjonen.

Men Støre avviser at det gir Tajik en mer framskutt posisjon:

– Jeg vil understreke: De to nestlederne blir hundre prosent likestilte. Partiet har prinsipper for lik fordeling av verv mellom kjønnene, og det legger føringer.

– Ellers skal de beholde sine oppgaver som utdanningspolitisk talsperson (Giske, journ. anm.) og justispolitisk talsperson (Tajik).

– Fører ikke det å ha to nestledere til spekulasjon om hvem av dem som skal bli din etterfølger?

– Det er et tema jeg ikke har tenkt å sette på dagsorden med det første. Jeg er valgt til leder, og de er valgt til nestledere, og mer er det ikke å si om det.

NY AP-LEDELSE: Jonas Gahr Støre fikk det akkurat som han ville, da han fikk med seg Trond Giske, Hadia Tajik og Kjersti Stenseng i den nye ledelsen. At en ung kvinne på utdrikkingslag skulle slå seg ned i sofaen samme med dem var derimot ikke helt etter planen. Foto: HELGE MIKALSEN Foto:Helge Mikalsen,VG

Ulike kjernesaker

VG ba de tre nyvalgte om å trekke fram én sak de brenner ekstra strekt for:

Trond Giske: – Jeg vil jobbe for en god skole, der mange flere fullfører, og der de som trenger det får hjelp tidlig gjennom en god skolehelsetjeneste og flere og engasjerte lærere.

Kjersti Stenseng: – Arbeid til alle er grunnplanken for det Arbeiderpartiet står for, så vekst og verdiskapning i hele landet og nye, grønne arbeidsplasser er min viktigste sak.

Hadia Tajik: – Å gi en stemme til dem som ikke slipper til, og muligheter til dem som føler de blir holdt tilbake, er noe av det viktigste arbeiderbevegelsen har gjort, og en viktig del av vårt prosjekt framover.

Og dette mener Støre om de tre han nå får med seg inn i toppen:

* Kjersti bringer med seg organisasjonserfaring, lang erfaring i Oppland på kommuneplan og har en uvurderlig frivillighetserfaring fra kultur og idrett. Det gjør henne godt skikket til å være den daglige lederen i Arbeiderpartiet.

* Hadia er både ung og erfaren, alle som møter henne møter kunnskap, engasjement og utålmodighet etter å få til ting. Jeg har jobbet med Hadia i ulike posisjoner i Oslo, og det å få enda tettere, daglig kontakt med henne i ledelsen blir spennende.

* Trond og jeg har vært mye nærere kollegaer enn mange tror gjennom åtte år i regjering, snart to i år i Stortinget, og han er en av de politikerne jeg lærer mest av.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder