TAR FREM PISKEN: Dette er forsiden til den nye SM-brosjyren som sendes ut til helsestasjoner i Norge. Foto: FAKSIMILE/Ola Sundberg/Soundhill Foto
TAR FREM PISKEN: Dette er forsiden til den nye SM-brosjyren som sendes ut til helsestasjoner i Norge. Foto: FAKSIMILE/Ola Sundberg/Soundhill Foto

Statstøttet brosjyre lærer ungdommer sadomasochisme

INNENRIKS

(VG Nett) Bilder og beskrivelser av slag, pisking, lenker og sexlek med kniver er innholdet i en ny brosjyre som sendes ut til helsestasjoner for ungdom over hele landet.

  • Øyvind Gustavsen
  • Sindre Murtnes
Publisert: Oppdatert: 28.07.12 12:08

«Hvis det å elske deg gjør meg til slave, vil jeg tilbringe hele livet mitt i lenker.»

Slik begynner brosjyren om sadomasochisme (SM), også kjent gjennom den engelske forkortelsen BDSM, som står for Bondage and Discipline, Dominance and Submission, Sadism and Masochism.

Hva synes du om brosjyren? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Brosjyren har i vår og i sommer blitt sendt ut til helsestasjoner over hele Norge. Her får ungdom fra 13 år og oppover veiledning om seksualitet.

Gjennom 48 sider, illustrert med store fargebilder, informeres leseren om smerteleker, underkastelse, slag, ris, pisking og lenking. Det fortelles at kniver kan være et hjelpemiddel, men understrekes at et feilskjær kan være fatalt.

«Dette er en veldig risikabel lek, som kan føre til alvorlige skader og død» forteller brosjyren, som er trykket i 3000 eksemplarer.

- Sex handler ikke om vold


Stortingsrepresentant Laila Dåvøy (KrF) i Helse- og omsorgskomiteen reagerer kraftig på at brosjyren nå sendes ut til helsestasjoner over hele landet.

- Dette er hårreisende og oppsiktsvekkende. Barn som oppsøker helsestasjonen må få lære at sex først og fremst handler om kjærlighet, trygghet, respekt, likeverd og selvkontroll, ikke underkastelse, utrygghet, vold og kvelning, sier hun.

Samtidig rister hun på hodet over at offentlige norske helsekroner brukes til å gi ut slikt materiale.

- Det er ufattelig at staten finansierer en slik propagandabrosjyre. Det er skivebom, sier Dåvøy.

Komitékollega Kjersti Toppe (Sp) blir overrasket da VG Nett ber henne lese gjennom brosjyren.

- Hva i alle dager? Dette virker ganske spesielt. Det er greit at ungdom blir informert om dette gjennom seksualundervisning, men en egen brosjyre? De bør jo få presentert dette balansert, sier Toppe.

- Er det ikke bedre med en gjennomarbeidet brosjyre enn alt man kan lete opp på internett?

- Jo, jeg sier ikke at vi ikke skal lære om dette. Men jeg mener dette når ut til alt for unge, og de bør først og fremst bli trygg på seg selv og lære om sexens ABC, ikke en seksualkultur skapt av voksne, sier Toppe.

- Mange ukorrekte oppfatninger

Psykolog og forfatter Kristin Spitznogle har blant annet skrevet om SM i boken «Hemmelige rom». Hun mener brosjyren kan være en god bidragsyter i seksualundervisningen.

- Jeg synes dette er en god og informativ brosjyre. Få seksuelle omgangsformer er beheftet med så mange ukorrekte oppfatninger som nettopp SM, og det er fint at man driver opplysningsarbeid. Veldig mange nordmenn praktiserer sex med dominans og underkastelseselementer, sier hun.

Spitznogle påpeker imidlertid at SM først og fremst er å anbefale for personer med en viss modenhet og erfaring.


- Slik jeg ser det er SM avansert sex for litt viderekomne, og ikke en naturlig førsteleksjon for en tenåring som kanskje ikke har debutert ennå. Når det er sagt, får tenåringer beklagelig nok mye av sin seksualundervisning via porno på nettet, og da er en nøktern brosjyre fra SMil langt å foretrekke, sier Spitznogle.

- Styrke seksuell identitet

Psykologen får støtte av Helsedirektoratet som har gitt penger til brosjyren.

- Vi har vurdert at brosjyren holder høy faglig kvalitet, og lykkes med å avmytologisere SM . Etter at diagnosen ble avviklet i 2010, er det viktig å gi god informasjon som kan styrke grupper som lenge har blitt diskriminert , sier fungerende avdelingsdirektør Ulla Leth Ollendorff.

- Er det riktig å bruke norske helsekroner på å informere om sexleker som innebærer risiko?

- Poenget med brosjyren er å styrke seksuell identitet og mestring. Det er viktige mål i de nasjonale planene for seksuell helse. Ved å fokusere på sunnhet, samtykke og sikkerhet, skal brosjyren nettopp bidra til å forebygge skader, sykdom og overgrep, svarer Ollendorff.

- Brosjyren bør ikke ligge fritt

Norske helsesøstre, som har et stort ansvar i seksualundervisningen, reagerer på brosjyren. Leder Astrid Grydeland Ersvik for landsgruppen av helsesøstre, mener innholdet er så grovt at den ikke bør ligges fritt tilgjengelig på Norges vel 300 helsestasjoner.

- Å drive med SM er ikke risikofritt. Som ung og utforskende, kan det i verste fall førte feil av gårde. Her handler det om å være klok, uten å være moraliserende. Man må våge å si at alt ikke er like normalt, sier Ersvik, som mener brosjyren kan skape et uheldig forventningspress.

- For de som er nysgjerrige

Fungerende leder i Smil Norge ønsker ikke å stå frem med navn av hensyn til at sadomasochisme fortsatt er svært kontroversielt.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Han sier at foreningen ikke ønsker å presse brosjyren på noen, selv om de har sendt den ut til helsestasjonene.

- Vi vil ikke presse den på folk, men ha den tilgjengelig for alle som er nysgjerrige. Vi vil vise at vi er som alle andre, bortsett fra seksuell identitet eller praksis.

- Trenger ungdom om å lære om seksuell lek med kniver, elektrisk støt, slag og pisking?

- De som driver med det trenger å lære om det. Folk må vite hva som er skadelig. Uten kunnskap og uten å prate om det, er det større fare for at det oppstår usikre situasjoner.

- Ikke vold, men samtykke

Han mener det er en grov misforståelse at BDSM-sex er voldelig, og hevder samtykke og tillit er hjørnesteiner.

- Vi har kodeord dersom ting går for langt. Man kan for eksempel si «rødt» eller slippe et nøkkelknippe i bakken, hvis noe kommer i klem eller annet skulle svikte. Alle former for seksualitet kan bli gjort om til vold, enten det gjelder samleie eller rollelek. Men samtykke og sikkerhet er avgjørende for oss.

Her kan du lese mer om