DOBBEL JONAS: Jonas Gahr Støre fra stortingshøringen om Tschudi-saken tidligere i år. Foto: Helge Mikalsen

Støre ga eks-kollega superlønn - det provoserer Unio-lederen: - Staten fører to typer lønnspolitikk

Jonas Gahr Støre viser at regjeringen vil gjøre forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker, mener Anders Folkestad, leder i Unio.

Artikkelen er over syv år gammel

- Staten fører to typer lønnspolitikk, sier Folkestad til VG Nett.

Fagforeningslederen har ikke mye til overs for hvordan Jonas Gahr Støre sikret en tidligere kollega, toppbyråkrat Tore Eriksen (65) både både toppjobb og topplønn som OECD-ambassadør for Norge i Paris, slik VG avslørte torsdag.

Gjerrig stat

I STREIK: Anders Folkestad streiket sammen med mange tusen andre i vår.

- Vi har nettopp vært igjennom et lønnsoppgjør der staten har vært gjerrig mot «den gemene hop». Når lønnsoppgjøret nå er over, er den samme staten usedvanlig villig og raus når det kommer til å betale lønn for de i det øvre sjikt. Det er klart dette provoserer, sier Folkestad.

Han understreker at det ikke er Eriksen han har noe imot.

Frp kritisk

Han får støtte av Fremskrittspartiets Ulf Leirstein, som reagerer sterkt.

- Støre reiser rundt og møter toppolitikere som tjener fett i andre land, og da virker det kanskje fornuftig, men jeg skjønner ikke hvordan dette skal stemme i hodet på Ap-folk rundt i Norge. Dette er en avtale som overgår de andre toppstillingene i Staten, sier Leirstein til VG Nett.

Lønnsstige

Når departementene fastsetter lønn for sine i underkant av 300 ledere på ulike nivåer, har de frihet til å gi dem inntil 30 prosent mer i lønn enn det stillingen egentlig tilsier.

Det skal i så fall skje på «bakgrunn av lederens oppnådde resultater».

Dersom et departement vil gi mer enn 30 prosent ekstra, må de søke Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) om dispensasjon.

FAD opplyser at det så langt er bare er én eneste sjef som har fått et slikt tillegg: Tore Eriksen.

Pannekakelønn

I tillegg til årslønnen på 806.000 kroner som å lå i bunnen, fikk han etter Støres inngripen et tillegg på 357.000 kroner i året.

Da hadde allerede Eriksen et skattefritt utenlandstillegg på 489.000 kroner i året, samt en fri bolig og representasjonsbolig UD betaler 1,13 millioner kroner i året for.

132.000 kroner av tillegget får Eriksen fordi kona Ann-Marit Sæbønes er med. Hun har en lønn på en million kroner i året som spesialrådgiver i Barne- og likestillingsdepartementet.

Råflott

Leirstein sier superlønnen vitner om at Støre ikke forstår verdien av penger for folk flest.

RÅFLOTT: Frps stortingsrepresentant Ulf Leirstein. Foto: Scanpix

- Dette er for råflott på skattebetalernes regning.
Jeg blir forundret over at de tør. Det er stikk i strid med imaget Støre prøver å bygge opp. De fleste vet han er mangemillionær og bor på beste vestkant, men han forsøker å vise at han forstår vanlige folk og deres problemer. Dette tyder på at han kanskje ikke skjønner helt, sier Leirstein.

Ifølge Tore Eriksen selv, var det ikke han som ba om mer lønn. Tilbudet kom fra Utenriksdepartementet.

- Å inngå slike avtaler, når Eriksen selv ikke har stilt lønnskravene, viser en ganske annen verden enn den norske embetsmenn skal leve i. Jeg tror dette strider med det folk mener er rimelig, selv for en ambassadør, sier Frp-politikeren.

Hjemmekontor

Han reagerer også på avtalen som har gitt Sæbønes til å flytte hele jobben sin til Paris. Han tror ikke det ville vært like lett for hvem som helst.

- Når kona også, som for all del sikkert er en flink byråkrat, kan sitte med svært fet lønn på hjemmekontor i Paris, tror jeg det er mange flinke folk i departementet som kunne tenkt seg hjemmekontor - om det så er i Moss, uten at de får det, sier Leirstein.

- Voldsom pengebruk

Ingerid Bjercke er leder i YS-forbundet STAFO som er en paraplyorganisasjon for selvstendige medlemsorganisasjoner.

- Dette er en voldsom pengebruk fra UDs side og står i grell kontrast til hvordan departementet behandler sine nesten 1000 lokalt ansatte, sier Bjercke.

En av hennes medlemsorganisasjoner er UDLAF, som er den eneste fagorganisasjonen som representerer lokalt ambassadepersonell.

Torsdag skrev Klassekampen at UD skyver lovverket foran seg og nekter å gi disse ryddige og forutsigbare arbeidsavtaler.

- Det er rett og slett provoserende. Eriksen må være en enorm kapasitet når UD kan velge å bruke så mye penger og tilrettelegge så mye samtidig som man ikke tar seg råd til å gi andre ambassadeansatte en anstendig lønn og ordentlige arbeidsvilkår. De er ikke en gang villig til å gå inn i en dialog, sier Bjercke.

Flere lokalt ansatte

Hun forteller at det de siste årene har blitt flere og flere lokalt ansatte i forhold til utsendte ved de norske ambassadene.

- Sannsynligvis gjøres fordi det er mer lønnsomt med lokale lønninger som regel er lavere enn norske. Før var de lokalt ansatte hovedsakelig støttefunksjoner som for eksempel sjåfører, gartnere og vaktmestere. I dag finnes de på alle nivåer og innehar ofte nøkkelfunksjoner, sier Bjercke.

VG var i går hos Odd Bjørvik, leder for UDLAF og vaktmester ved den norske ambassaden i London.

- Forholdet mellom Eriksen og UD ligger utenfor vårt arbeidsområde. Jeg ønsker derfor ikke å kommentere saken, sier Bjørvik.

Lønnsforskjell

UD forsvarer lønnen med at Eriksen tidligere hadde høy lønn, og at det ikke ville være rimelig om han skulle gå ned.

- Tore Eriksen hadde i sin stilling som departementsråd i Finansdepartementet en lederlønnskontrakt i den høyeste kategorien, og ble utpekt som ambassadør til en stilling i den laveste kategorien. For delvis å kompensere for lønnsnedgangen valgte man å søke om å øke det individuelle tillegget, skriver kommunikasjonsrådgiver Frode Overland Andersen i e-posten.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var i går kveld på ferie, og kunne ikke kommentere saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder