Her angriper ulven elghunden Igor

Se den unike videoen

RENDALEN (VG) Etter å ha blitt oppdaget og jaget av elghunden Igor, snur ulven seg og angriper. Kameraboksen som er festet til hunden er trolig årsaken til at den redder livet.

  • Øyvind Gustavsen
  • Thor-Erik Claussen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

En dag tidlig i fjor høst var Halvor Sveen og hunden Igor på tur i Rendalen. Igor skulle trenes til elgjakten, og hadde fått festet kamera i en metallboks på vesten sin.

Kameraet foreviget en hendelse som kunne merket Igor for livet.

Underveis kommer jakthunden over en ulv. Ulven bykser opp og hunden legger på sprang etter rovdyret.

Etter å ha løpt over noen tuer og koller, snur plutselig ulven seg og angriper. Den enorme kjeften biter rett over kameraboksen, og dermed slipper Igor unna uten skader.

- Hvis han hadde bitt litt lengre frem, er det ganske sannsynlig at han ikke hadde vært med levende hjem, sier Sveen.

PÅ TUR: Halvor Sveen med elghunden Igor ute i skogen i Rendalen. Foto: Thor-Erik Claussen

Var overrasket

Han var selv mellom 100 og 150 meter unna Igor, og så ikke ulven. Det var først da han kom hjem og koblet kameraet til PCen at han forstod hva hunden hadde opplevd.

- Jeg har egentlig ingen teori på hvordan dette kunne skje. Jeg var like overrasket da jeg så filmen som alle andre, sier han.

Sveen utstyrer hunden sin med kamera, for å fange bilder til en jaktfilm om elgjakt med løshund, som han er i ferd med å lage sammen med to venner.

Hele opptaket av episoden er på flere minutter, men Sveen vil først vise det i sin helhet i filmen som han og kameratene skal gi ut i løpet av våren.

Sveen er tidligere dømt for å ha felt en bjørn ulovlig og for grov dyremishandling ved at han fulgte etter fire ulver i en bil mens han filmet dem. Han føler seg uskyldig dømt.

- Jeg handlet i nødverge i møte med bjørnen, og jeg filmet ulvene for å dokumentere at flokken var større enn tidligere antatt. Men jeg har nå lagt dette bak meg, sier han.

KAMERA: Videokameraet var festet til elghunden i denne metallboksen, som ulven bet i. Foto: Thor-Erik Claussen

- Gjør inntrykk

Ulveekspert og professor Olav Hjeljord sier videoen av ulveangrepet på hunden Igor er unik.

- Jeg har aldri sett noe lignende før, og ulvens bitt gjør inntrykk, sier han.

Selv om en rekke hunder har blitt angrepet og drept av ulv, er det svært sjelden det er vitner til dette.

- Videoen dokumenterer at hunden først oppsøker og forfølger ulven. Det kan synes som en lek, og ulven drar seg unna ganske raskt. Men da ulven snur seg og angriper, er det tydelig at det ikke lenger er en lek, sier Hjeljord.

Han karakteriserer bittet som «aggressivt», men tror likevel at ulven ikke hadde til hensikt å drepe hunden.

- Ulven er mye større enn hunden, og kunne løpt den ned og bitt den igjen over ryggen, dersom han ville drepe den. Dette ser ut som et aggressiv glefs, og kan skyldes at ulven ser på hunden som en konkurrent i sitt revir. Metallboksen kan ha gjort ulven forvirret og forhindret at han angrep på nytt, sier professoren.

Opptil 100 hunder drept

Imidlertid er ikke revir-beskyttelse den eneste mulige forklaringen på at ulver angriper og dreper hunder, fordi også streifulver, som ikke forsvarer noe territorium, har drept hunder.

Anslagsvis har mellom 50 og 100 hunder blitt drept av ulver i Skandinavia de siste 10-20 årene. Svært få av disse angrepene har vitner.

- Videoen er interessant fordi den viser at dette er mer komplisert enn at ulven kommer farende og angriper hunden. Det kan styrke teorien om at flere av hundredrapene har startet med en slags lek mellom dyrene, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder