FLAXLODD: Elena kom til Norge for å tigge. 23. desember 2013 vant hun èn million kroner på flaxlodd, men pengene så hun aldri noe til. Advokat Silje Elisabeth Stenvaag innfelt. Foto:Marte Vike Arnesen,

Piken med flaxloddet: Første norske menneskehandelsak klaget inn for Strasbourg

Norsk politi henla Elenas (25) anmeldelse av menneskehandel og milliontyveri etter en måned. Nå ligger saken hos Den europeiske menneskerettighetsdomstol.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Klagen til Strasbourg ble sendt i juli, og jeg håper at saken vil bli behandlet der og at Norge blir dømt, slik at man får øynene opp for at politiet ikke selv kan velge om de vil etterforske slike saker eller ikke, sier Silje Elisabeth Stenvaag.

Stenvaag er bistandsadvokaten til rumenske Elena (25), som VG gjennom tre kapitler fortalte historien til i romjulen.

Les dokumentaren Piken med flaxloddet her.

Elena kom til Norge for å tigge penger for sin sønn i hjemlandet. I januar i år anmeldte hun en navngitt rumensk mann (29) for tyveri av et flaxlodd med milliongevinst og menneskehandel.

Stenvaag påpeker at Riksadvokaten mener at norsk politi ikke har såkalt etterforskningsplikt i menneskehandelsaker - og det er dette hun vil ha prøvet for menneskerettighetsdomstolen.

– Jeg mener dette er uriktig, og håper derfor at domstolen vil ta saken til behandling. sier Stenvaag.

– Tvunget til sexsalg

Ifølge Elenas forklaring til norsk politi tvang rumeneren henne til å selge sex over flere måneder ved vold, trusler og tvang. Prisen for hennes kropp skal ha vært ned mot 1000 kroner, etter det hun fikk kjennskap til.

Dette skulle i hovedsak ha skjedd i Stockholm sommerhalvåret 2013, men hun forklarte også at rumeneren planla å tvinge henne til sexsalg i Oslo senere samme høst.

VGs undersøkelser har avdekket at den anmeldte 29-åringen, som i dokumentaren er gitt navnet Nicolae, tidligere er dømt for tyveri i Sverige og menneskehandel i Romania.

Han nekter for å ha gjort det Elena anmeldte ham for.

ROSA: Åpenbar menneskehandelsak

– Det er kjempeviktig at saken ankes videre når politiet ikke gjør noe med den. Norge har satt seg som mål å være et foregangsland og burde ha ressurser til å håndtere de mest åpenbare menneskehandelsakene, som denne, sier Mildrid Mikkelsen, leder ved ROSA-prosjektet, som gir juridisk og sosial hjelp til ofre for menneskehandel.

Det var gjennom ROSA at Elena kom i kontakt med Stenvaag. Ifølge både Mikkelsen og Stenvaag er dette første gang en norsk menneskehandelsak klages inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstol i Strasbourg.

I dag, ett år etter at hun vant èn million på flaxlodd som den samme 29-årige rumeneren skal ha stjålet, er hun husløs og ser ingen andre muligheter enn å tigge.

Mest av alt ønsker hun å finne en jobb i Norge, ettersom hun er her for å forsørge sønnen sin hjemme i Romania og frykter for sitt liv i hjemlandet. I tillegg mener hun at sjansen er lik null for å komme seg noen vei som romkvinne i Romania.

BRYNSENG, OSLO: Elena ble med tilbake til Narvesen-kiosken der hun kjøpte millionloddet lille julaften i 2013, som så skal ha blitt stjålet. Foto:Marte Vike Arnesen,VG

Henla etter én måned

Det gikk bare én måned fra Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt mottok den uvanlige anmeldelsen i januar i år, til saken var henlagt i februar – etter avhøret av Elena og noen søk i politiets registre på personene hun hadde navngitt.

Politiadvokat Anne Cathrine I. Aga viste i et henleggelsesbrev til at Elena hadde gitt politiet opplysninger i en tidligere sak som stred i mot opplysningene hun kom med da hun anmeldte menneskehandel.

– Saken ble henlagt fordi politiadvokaten mente at Elena var lite troverdig, sier Stenvaag.

– Norge har forpliktet seg

Ifølge Aga ble derimot menneskehandel-delen henlagt fordi det anmeldte forholdet hadde foregått i Sverige. Hun har gjentatte ganger pekt på at en eventuell etterforskning og påtalemessig vurdering må gjøres av svensk politi.

– Dette gjelder en rumener som anmelder en annen rumener, for et forhold begått i Sverige. Vi har da begrensede muligheter til å få etterforsket dette. All etterforskning bør foregå i Sverige eller Romania. Etter noen innledende undersøkelser sendte vi over alt vårt saksmateriale til Sverige og henla saken, har politiadvokat Anne Cathrine I. Aga tidligere uttalt til VG.

– Fine ord

Stenvaag mener at det er kritikkverdig at norsk politi henlegger saken på dette grunnlaget.

Hun viser til at Norge gjennom internasjonale avtaler har forpliktet seg til å etterforske menneskehandelsaker nasjonalt og internasjonalt - deriblant i Sverige.

– Har du forståelse for at politiet ikke kan prioritere saker hvor etterforskningsskritt og bevis finnes i andre land?

– Disse avtalene skal sikre et sterkt og tett politisamarbeid over grensene. Både Riksadvokaten og politidirektøren har kommet med fine ord om at saker som gjelder menneskehandel skal prioriteres. Dette skjer ikke i praksis, men får likevel ingen konsekvenser. Det er ikke mange saker hvor man har så gode spor som i denne, kombinert med at det er navngitte personer som er anklaget, svarer Stenvaag.

VG har vært i kontakt med Riksadvokaten som bekrefter at norsk politi ikke plikter å etterforske menneskehandelsaker i dag, men viser til et rundskriv der politiet oppfordres til å prioritere slike saker.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder