UTTRYKKER STOR RESPEKT: Henrik Syse (bak) kom samtidig med Thorbjørn Jagland til første møte i den nyvalgte Nobelkomiteen tirsdag morgen. Kort tid etter var Jagland kastet som leder.

UTTRYKKER STOR RESPEKT: Henrik Syse (bak) kom samtidig med Thorbjørn Jagland til første møte i den nyvalgte Nobelkomiteen tirsdag morgen. Kort tid etter var Jagland kastet som leder. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Nobelkomité-medlem: Møtet var udramatisk

Henrik Syse: Tror ikke komiteen har tapt tillit

Henrik Syse, Nobelkomiteens ferskeste medlem, opplevde vrakingen av Thorbjørn Jagland til fordel for Kaci Kullmann Five som helt udramatisk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

–Jeg ber om å bli trodd når jeg sier at det, sett fra mitt ståsted, ikke ligger noen dramatikk i at det har skjedd et lederskifte i Nobelkomiteen, sier Syse til VG.

Ett døgn etter at Nobelkomiteen konstituerte seg og - overraskende for mange - valgte Five til ny leder, sier Syse på VGs henvendelse at han skjønner at det blir debatt og påstander om politisering.

Les mer: VGs Frithjof Jacobsens kommentar om lederskiftet - og Thorbjørn Jaglands oppgjør med Jacobsen

Men Syse sier at han selv opplevde at lederskiftet var langt mindre dramatisk sett fra komiterommet på Nobelinstituttet, enn det inntrykket som raskt ble skapt:

– Da konstitueringen var gjennomført og den nye lederen hadde tatt plass, opplevde jeg at vi raskt kom i gang med det arbeidet som komiteen egentlig er satt til å gjøre, i respekt for Nobels testamente og stiftelsens formål. Det arbeidet eller møtet forøvrig kan jeg ikke referere fra, men jeg kan love at arbeidet utføres med stort alvor, sier Henrik Syse.

Frp-representanten foreslo lederskiftet

VG avslørte i går at det var Inger Marie Ytterhorn, som Frp har utpekt som sitt medlem av komiteen, som tok kontakt med Five for å undersøke om hun ville utfordre Jagland som leder.

Henrik Syse vil ikke kommentere denne opplysningen. Men i likhet med Kaci Kullmann Five, har Syse en strålende attest til Thorbjørn Jagland:

– Jeg har stor respekt for Thorbjørn Jagland, og jeg har alltid ment at han er en spennende og konstruktiv stemme i det offentlige ordskiftet, både i Norge og internasjonalt. Derfor er jeg også glad for at han har vært leder for komiteen, og at han skal være med videre, også under en ny leder, sier Syse.

– Kan du bidra med en nærmere begrunnelse for lederskiftet?

– Nei, jeg kan bare vise til det Kaci uttalte i går. Det er hun som snakker på vegne av komiteen.

Ikke skadelig

– Hvor skadelig har dette skiftet vært for Fredsprisen og for komiteen?

– Jeg tror ikke det har vært skadelig. Jeg forstår jo godt hvorfor det blir debatt etter denne konstitueringen. Men jeg er helt sikker på at Nobelkomiteen vil stå seg på den egentlige jobben man gjør. Jeg kan forsikre alle om at dette er en komite som jobber hardt, med solid kunnskap og høy integritet, for å oppfylle sitt formål. Mer vil jeg altså ikke si, siden det er lederen som uttaler seg, og siden det ikke skal refereres fra møtene.

– Hvordan kan Nobelkomiteen unngå å bli politisert etter dette lederskiftet?

– Jeg har selvsagt gjort meg lignende tanker de siste timene. Men for min egen del er jeg svært bevisst på at partipreferansene mine ikke er med inn i komiterommet. Det gjelder også de øvrige medlemmene. Som Kaci sa, vi legger partihatten, i den grad vi har noen, igjen på gangen utenfor møterommet.

I henhold til testamentet

– Siden du som forsker og filosof er opptatt av moral og integritet, hvordan mener du at gårdagens konstituering vil bli bedømt i ettertid?

– Det skjedde ingenting i går som ikke kan leses av journalister eller forskere på det tidspunktet i fremtiden når arkivene kan åpnes. Alt var i henhold til Nobels testamente og de rammer som er lagt. Jeg vil si, sett fra innsiden, at det gikk ryddig og ordentlig for seg, og at det ikke er dramatisk at én dyktig person overtar etter en annen dyktig person som leder. Ut over det må jeg forholde meg til de reglene som gjelder for Nobelkomiteen, at det er lederen som uttaler seg, sier Henrik Syse.

Også statsminister Erna Solberg gikk i går ut og avviste at lederskiftet i Nobelkomiteen skjedde etter en politisk bestilling fra regjeringspartiene om å fjerne Jagland.

Visste ingenting på forhånd

Statsminister Erna Solberg (H) var ikke informert på forhånd om at Kaci Kullmann Five skulle ta over som leder av Nobelkomiteen.

Solberg sier til NTB hun først fikk vite om endringen da nyheten kom ut på nettavisene tirsdag ettermiddag. Verken Statsministerens kontor eller ledelsen i Høyre skal ha vært orientert.

– Så vidt meg bekjent har det ikke vært noen kontakt mellom Nobelkomiteens medlemmer og oss. Verken når det gjelder intern organisering eller utnevnelser. Det har aldri vært det, sier Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder