Mener Høyre feilinformerer - nå kommer de med egen «skattekalkulator»

UENIGE: Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen og byrådsleder Stian Berger Røsland (H) har lansert to ulike modeller for uteregning av eiendomsskatten. Foto: VG,

Nå skal Oslo Ap oppklare hvordan eiendomsskatten blir

Usikker på hvordan eiendomsskatt i Oslo vil påvirke din bolig? Nå vil Oslo Ap gi svar på tiltale.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

– Vi har hatt en kalkulator klar, som vi ville gi velgere mulighet til å bruke og få vite nøyaktig hva de vil få i eiendomsskatt. Men Skatteetaten ville ikke la oss legge ut ligningstall på den måten, sier Aps byrådslederkandidat i hovedstaden Raymond Johansen.

– Men på grunn av desinformasjon fra Høyre har vi nå laget en modell, som folk kan bruke og legge inn ligningsverdi fra 2013, som er de ferskeste tallene folk fikk på ligningen for 2014, fortsetter han.

Aps skattekalkulator finner du her.

Som VG skrev i forrige uke er Johansen rasende på hovedkonkurrent Høyre, som han mener driver med en «misvisende, forledende og forvirrende» kampanje for å skremme velgerne om den omstridte eiendomsskatten.

Bakgrunnen er skattekalkulatoren på nettsiden neitileiendomsskatt.no, som Oslo Høyre står bak. Den skal regne ut hvordan eiendomsskatt vil slå ut i Oslo, og man kan sette inn markedsverdien på egen bolig, sette promillesatsen, og få hva skatten angivelig blir på. Summen står i en «faktura betalt til Ap, SV, MDG og Rødt».

Bruker SVs modell

Men Ap er forbannet fordi modellen er basert på SVs foreslåtte bunnfradrag på tre millioner kroner, og ikke på Aps forslag med et bunnfradrag på fire millioner.

– Det er Aps modell som vil bli innført dersom det ikke blir borgerlig flertall, det er helt sikkert. Jeg synes dette er veldig, veldig trist, men ikke overraskende. Jeg hadde forventet at politiske motstandere er redelige, har Johansen sagt til VG.

– Det er ikke en Ap-kalkulator, men en eiendomsskattkalkulator. Det er flere partier på venstresiden som ønsker eiendomsskatt, men med litt ulik modell, har byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H) uttalt til VG.

Høyre har slått tilbake og mener det er Ap som skjuler at eiendomsskatten vil stige år for år, ettersom utgangspunktet for deres utregning, nemlig ligningsverdien av boliger, skal oppjusteres.

– Det er misvisende å late som om ligningsverdien er et reelt utgangspunkt. Eiendomsskatten vil bli høyere og omfatte flere enn det Ap sier nå, mener Røsland.

Raymond Johansen svarer til det at det stemmer at eiendomsskatten vil bli noe høyere og omfatte noen flere dersom ligningsverdiene går opp, men mener man ikke kan forskuttere utviklingen i boligmarkedet.

Johansen har gjentatte ganger sagt til VG at han ikke angrer på å gå til valg på eiendomsskatt, selv om det møter motstand fra velgerne. Han tror Oslo-velgere vil godta opplegget siden Ap øremerker pengene til eldreomsorg og barnehager.

Bakgrunn: Slik blir Aps eiendomsskatt

Eksempler på boligskatt:

VG har bedt Oslo Ap beregne hvordan de mener skatten faktisk blir, basert på reelle ligningstall. Boligeksemplene har partiet hentet fra Finn.no:

** 4-roms Vålerenga (99 m²), byggeår 2012, ligningsverdi: 1.176.588, eiendomsskatt: 0

** Rekkehus Bøler (120 m²), byggeår 1963, ligningsverdi 1.314.770, eiendomsskatt: 622

** Del av tomannsbolig, Vestre Aker 5–6 rom, ligningsverdi: 1.993.400, eiendomsskatt: 7.137

** Enebolig Montebello (239 m²), bygd 1935, ligningsverdi: 3.041.029, eiendomsskatt: 17.193

** Leilighet Tjuvholmen (148 m²), bygd 2014, ligningsverdi: 5.300.000, eiendomsskatt: 38.880

Slik skal skatten beregnes: Skatten innføres gradvis, med en skattesats på to promille i 2016 og tre promille fra 2017. Skatten beregnes med utgangspunkt i skatteetatens tall. Ligningsverdi multipliseres med fire, noe som gir anslått markedsverdi. Anslått markedsverdi multipliseres så med 0,8 og deretter trekkes det fra et bunnfradrag på fire millioner kroner.

Les også

 1. Siv Jensen: – Har ikke sett videoen

  Partileder Siv Jensen (Frp) hevder hun ikke har sett justisministerens «infovideo».
 2. Ny nedtur for Aps skatteplan

  Eiendomsskatten er upopulær blant…

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Høyre (H)
 3. Kommunevalg 2015

Flere artikler

 1. Ap-Raymond mener Høyre skremmer velgerne med misvisende skattetall

 2. Pluss content

  Raymond Johansen beskylder Høyre for valgbløff

 3. Sjekk hva som kan bli din eiendomsskatt

 4. Oslos skattevalg

 5. Ny nedtur for Aps skatteplan

Fra andre aviser

 1. Hvor mye må du betale i eiendomsskatt for din bolig?

  Aftenposten
 2. Eiendomsskatt på 1-2-3

  Aftenposten
 3. Høyre skulle skremme med eiendomsskatt - firedoblet den riktige summen

  Aftenposten
 4. Uredelig om eiendomsskatt fra Oslo Høyre

  Aftenposten
 5. Johansen mener Høyre bløffer om eiendomsskatt

  Fædrelandsvennen
 6. Byrådene nekter å svare om egen eiendomsskatt

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no