Selv kunnskapsministeren sier han kan «forsvinne inn i mobilen»

HØYRE-SELFIE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vedgår at selv en statsråd kan bli for opptatt av mobilen av og til. Her tar han en selfie sammen med parlamentarisk leder Trond Helleland på Høyres siste landsmøte på Gardermoen. Foto:Fredrik Solstad,VG

Mobil-forbud ga bedre karakterer

Elever som ikke får bruke mobilen på skolen, får bedre resultater på eksamen. En ny studie gir næring til tilhengere av mobilforbud på norske skoler. Men kunnskapsminister og selfie-ekspert Torbjørn Røe Isaksen avviser et nasjonalt mobilforbud.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fem år gammel

Mange elever innrømmer det: De taster, scroller, chatter og glaner ned i smart-telefonene sine bak pultene i klasserommet. Ikke alt de får frem på tøtsj-skjermene er faglig relevant.

Nå viser en stor studie fra University of Texas i USA at på skoler som har praktisert forbud mot mobiltelefoner i skoletiden, så produserer elevene bedre eksamenskarakterer.

Les også:Sosiale medier stjeler skoletimene

– Formålet med ny teknologi er vanligvis å forbedre produktiviteten, men dette er ikke alltid tilfelle, sier professor i samfunnsøkonomi, Richard Murphy ved Texas-universitetet om studien som er publisert av Centre for Economic Performance ved London School of Economics and Political Science.

– Mobiltelefoner kan være forstyrrende, legger han til.

Her kan du lese om dagens regelverk for mobilbruk på skolene (ekstern lenke)

Overførbart til Norge

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er selv en flittig mobilbruker. Han tror forskningsfunnene fra engelske skoler i de fire byene London, Birmingham, Manchester og Leicester er overførbare til norske forhold.

Les også: Rektor: Ta fra de unge mobilen før leggetid

– Brukt på riktig måte, kan nettbrett og mobiler være nyttige verktøy i undervisningen. Men det kan også lett bli forstyrrende elementer som ødelegger for læring. Derfor er det viktig at skolene har tydelige regler for mobilbruk i timene, sier kunnskapsministeren til VG.

Ved å sammenligne eksamener ved 91 engelske skoler og elevenes mobiltelefon-bruk fra 2001 til 2013, registrerte forskerne betydelig bedre elevprestasjoner i klasserom der mobiltelefoner var forbudt.

FANGER FOKUS: Mange elever blir fullstendig fanget av innholdet i sosiale medier, tekstmeldinger og nettsteder på stadig mer avanserte mobiltelefoner. Foto:Frode Hansen,VG

Avviser norsk forbud

Testresultatene var 6,41 prosentpoeng bedre i de mobilfrie klasserommene. Disse elevene ble absolutt bedre i stand til å prestere bedre på eksamen på slutten av videregående skole, forklarer forskerne. I snitt gikk en skoleuke, eller rundt fem skoledager pr. elev med til ikke-faglig aktivitet med mobilen i løpet av et skoleår.

– Vil du oppfordre flere norske skoler til å innføre mobilforbud fra høsten av, Røe Isaksen?

– Jeg vil ikke ha noe nasjonalt forbud mot mobiler på skolene, men den enkelte skole kan lage regler selv. Det bør være klare regler for mobilbruk på skolen. I tillegg må lærerne kunne inndra mobilene dersom elevene ikke legger dem fra seg slik læreren sier. Læreren er sjefen i klasserommet, og må ha tydelige regler for bruk av nettbrett og mobil. Skolen kan også for eksempel bestemme at mobiltelefonene skal samles inn på begynnelsen av dagen, og deles ut igjen mot slutten, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Det var de vanligvis lavest presterende elevene som hadde mest nytte av mobilforbudet. Disse elevenes prøveresultater viste en forbedring med 14,23 prosentpoeng – en dobbel så høy fremgang som snittelevene. Disse elevene fikk også en fire prosentpoeng større sannsynlighet for å bestå eksamen, ifølge studien.

Bekymret for de svakeste elevene

Forskerne mener funnene deres viser at temaet - mobiltelefoner i klasserommet ikke kan ignoreres. Særlig for svakt presterende elever vil et strengere regime for bruk av mobiltelefoner kunne ha betydelig virkning på deres skoleprestasjoner, mener forskerne Richard Murphy ved Texas University og Louis-Philippe Beland ved Louisiana State University.

– Vi ser at særlig de svakeste elevene lar seg distrahere av mobilene i timen. Ved å lage tydelige regler om mobilbruk, kan vi hjelpe disse elevene til å konsentrere seg om det som faktisk skjer i timen, sier kunnskapsministeren.

Kan selv «forsvinne inn» i smarttelefonen

Samtidig mener forskerne at det ikke må undervurderes hvilke mulige positive virkninger teknologi kan ha for skoleresultater, brukt med pedagogisk målrettede metoder.

Skolestatsråden har selv erfaring med hvor fanget man kan bli av smart-telefonen i tide og utide.

– Jeg merker selv at jeg kan «forsvinne inn i mobilen», og at det ikke er så lett å følge med på møter og mobilen samtidig. Det tror jeg mange vil kjenne seg igjen i, og vi må hjelpe elevene til å kunne konsentrere seg om det de skal lære på skolen, avslutter Røe Isaksen.

Mer om

 1. Oppvekst
 2. Skole og utdanning
 3. Barn og unge

Flere artikler

 1. Mobilbruk i skolen

 2. Advarer mot mobilforbud på skolen

 3. Flere skoler bør sette strengere regler for mobilbruk i skoletiden

 4. Mobilforbud i skolen

 5. Reagerer på mobilnekt: – Gjør barna en bjørnetjeneste

Fra andre aviser

 1. Kunnskapsministeren sier nei til mobilforbud

  Fædrelandsvennen
 2. Vil ha mobilforbud i bergensskolene

  Bergens Tidende
 3. Leder: Forby mobil i skolen

  Fædrelandsvennen
 4. Aftenposten mener: Nei til nasjonalt mobilforbud i skolen

  Aftenposten
 5. Om mobilbruk i skolen - fra en som er for og en som er imot

  Aftenposten
 6. Forbud mot mobiltelefoner i skolen er fremtidsrettet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no