EKSTREME UTTALELSER: Ali Chishti (30) innrømmer at mye av det han sa under dialogmøtet i 2009 var hårreisend. – Jeg gjorde det for å provosere. Jeg hater ikke jøder, sier han til VG. Foto:Sandblad Mattis,

– Jeg gjorde det for å provosere

Sa han hatet jøder i 2009 - arrangerer støttemarkering for norske jøder lørdag

I 2009 holdt han talen «Derfor hater jeg jøder og homofile».
Den ble sammenlignet med Hitlers «Mein Kampf». I dag er Ali Chishti en av initiativtakerne til å slå ring rundt den jødiske synagogen i Oslo.

  • Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg mener det er på høy tid å ta et oppgjør i egne rekker. Det vi tenker er det mange andre muslimer som også tenker. Og derfor tror jeg det er så mange påmeldte på denne aksjonen, sier Ali Chishti (30).

I skrivende stund har arrangementet «Fredens ring» 1.900 påmeldte deltakere, og Chishti og de åtte andre initiativtakerne håper å fylle hele Bergstien ved St. Hanshaugen i Oslo med mennesker lørdag ettermiddag.

– Vi ønsker å vise vår støtte til jødene etter terroren i København. Ved å slå ring rundt synagogen vil vi demonstrere for folk at jøder og muslimer ikke hater hverandre. Vi ønsker ikke at enkeltpersoner skal få definere hva islam er for alle oss andre, sier Zeeshan Abdullah (37).

Han står utenfor synagogen i Oslo. Det er to dager før den store aksjonen, og tre væpnede politibetjenter følger oss med haukeblikk. Om kort tid vil den smale gaten fra St. Hanshaugen mot Waldemar Thranes gate bli stengt for trafikk. Det har spredt seg en ny uro i Europa, men mennene som er oppvokst på Oslos østkant ønsker å dempe frykten. Og stigmatiseringen.

– Vi har en lang felles historie som ikke handler om hat og antisemittisme, men om harmoni og toleranse. Det er ikke et utbredt jødehat blant muslimer, men noen få prøver å skape et fiendebilde. De ekstreme meningene som kommer frem gjennom media er noe vi ikke kjenner oss igjen i, sier Chishti.

ARRANGERER AKSJON: Zeeshan Abdullah (t.h.) og Ali Chishti tok initiativ til å slå en menneskelig ring rundt synagogen i Oslo. De ønsker å vise at muslimer tar avstand fra jødehetsen. Foto:Sandblad Mattis,

– Jeg var ganske sint

Men Chishti har selv vært nokså ekstrem. Lenge før han etablerte Facebook-gruppen «Urett avsløres», som nå arrangerer dagens aksjon, holdt han en svært omstridt tale på Litteraturhuset. Under et dialogmøte 22. mars 2009 holdt den unge muslimen innlegget «Derfor hater jeg jøder og homofile». Ifølge VGs reporter satte han sinnene i kok da han beskrev en jødisk konspirasjon knyttet opp mot 11. september.

I ettertid forklarte han at det var arrangør av møtet, Venstre-politikeren Abid Raja, som hadde funnet på tittelen. Den tidligere radikale islamisten Ed Hussain sa at talen minte om Adolf Hitlers bok «Mein Kampf». Chishti ble buet av scenen.

– Jeg har reflektert en del over tingenes tilstand siden da. Jeg var ganske sint på den tiden. Etter det møtet diskuterte jeg islam en del, og jeg fikk etter hvert et nyansert bilde på det hele.

Chishti sa til VG i 2009 at han ikke hatet alle jøder, kun de som støttet Israel.

– Hater du fremdeles Israel?

– Hater er et veldig sterkt ord, jeg liker ikke å bruke slike verdibegrep. Jeg vet ikke om jeg ville brukt det i dag. Men jeg støtter Palestina, og jeg er først og fremst opptatt av dem som lever under Israels okkupasjon.

– Kan man si at du fremdeles misliker de som støtter Israel?

– Ja, de som støtter en okkupant som er blitt fordømt i flere FN resolusjoner, de misliker jeg. Som muslim skal jeg ikke hate personer, men jeg kan mislike det de står for.

– Var du på vei til å bli radikalisert i 2009?

– Mye av det jeg sa var hårreisende, men jeg overdrev for å provosere. Jeg var aldri på vei til å bli ekstremist, og jeg var ingen jødehater. Jeg tror det er viktig å kunne skille mellom det å være kritisk til Israel og antisemittisme.

PROVOSERTE: Under dialogmøtet i 2009 holdt Ali Chishti talen «Hvorfor jeg hater jøder og homofile». I dag tar han avstand fra sitt hat, men innrømmer at han fremdeles misliker de som støtter Israel. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Kjenner flere Syria-farere

Både Abdullah og Chishti kjenner flere som har reist til Syria for å slutte seg til kampene. Noen av dem kommer aldri tilbake.

– Jeg forstår at mange unge muslimer er frustrert over de fiendebildene som skapes. Mange av dem som drar tror jeg har en god intensjon og en oppriktig tro på at det de gjør er det rette. Men de har ikke et veldig nyansert bilde, de er for ensporet, sier Chishti.

– Kunne du ha gjort det samme selv?

– Jeg personlig har ikke noe til overs for IS, min islam tillater ikke det de driver med. Jeg har tatt et oppgjør med mitt eget tankegods siden 2009, og har fått et mer nyansert forhold til islam. For meg handler min religion om moral, karakter, verdier og ærlighet. Det blir noe annet enn de som reiser for og slåss.

Abdullah sier seg enig i at de som drar til Syria kan ha gode intensjoner.

– Men ofte blir de bare kanonføde, sier Abdullah, før Chishti skyter inn:

– Islam er ingen voldsforherligende religion. Men det er ikke til å legge skjul på at profeten stod opp mot folk som gjorde urett, men det handler om hvordan man tolker det som står i Koranen. Har man nok kunnskap så tror jeg ikke man blir ekstremist, for islam handler om respekt, medmenneskelighet, ydmykhet og nestekjærlighet.

Vil bidra til mindre terrorfrykt

Nettopp av disse grunnene ønsker de to muslimske mennene å slå ring rundt synagogen.

– Vi må vise at verden av islam er en religion som respekterer alle andre gudshus og trosretninger, sier Abdullah.

Denne uken var de for første gang inne i synagogen i Oslo. De forteller at møtet med Det Mosaiske Trossamfunn var positivt, og at deres støtte kom noe overraskende på dem.

UNIK DEMONSTRASJON: – Det er ikke blitt gjort noe lignende før. Det er ganske kult at så mange vil være med, sier Abdullah. Hittil er 1 900 mennesker påmeldt arrangementet. Foto:Sandblad Mattis,

– De hadde nok ikke forventet dette, men det er viktig for oss å vise solidaritet i en vanskelig tid. Det er første gangen muslimer vil slå en menneskelig ring rundt synagogen, og vi er overveldet over engasjementet for aksjonen, sier Abdullah.

Han peker på en smal gangvei mellom synagogen og en boligblokk. Det kan bli vanskelig fysisk få slått en ring rundt synagogen, den ligger midt inne i et kvartal.

– Kanskje kan vi få stått mellom der. Men det viktigste er å vise vår støtte gjennom denne symbolske handlingen. Mange muslimer føler seg stigmatisert og dette er vår mulighet til å vise at vi tar avstand fra jødehets.

– Mange forsøker å skape et bilde av at muslimer er intolerante. Vi håper denne aksjonen vil være et slag i trynet på dem.

– Håper dere at dette kan være med å bidra til at unge norske muslimer ikke slutter seg til IS?

– Ja, vi håper virkelig det. Det er snakk om å skape plattformer for unge muslimer, folk søker jo tilhørighet og finnes det ingen andre alternativer er det lettere å søke mot IS enn om det hadde vært andre arenaer. Om vi kan bidra til mindre terrorfrykt er det veldig bra, men først og fremst vil vi ha den vanlige muslim ut i gata for å vise sin avsky til antisemittisme. Det er på tide at vi sier noe, at nye stemmer kommer inn, sier Abdullah.

Chishti nikker. Han er langt fra den muslimen Norge fikk se i 2009.

– Også håper vi at folk vil vise samme solidaritet overfor oss, neste gang en moské for eksempel blir satt i brann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder