Sivilt politi utenfor moskeen på Grønland

Norske muslimer i Oslo: - Vi er redde

Flere personer VG har snakket med frykter terrortrusselen kan bidra til mer fremmedfrykt og fordommer mot muslimer i Norge.

  • Eivind Lindkvist Johansen
  • Kyrre Lien
  • Ingeløw Elise Kopperud

Artikkelen er over fem år gammel

Fredag ettermiddag møtte flere hundre mennesker opp til den tradisjonelle fredagsbønnen i Central Jamaat-e Ahl-e-moskeen på Grønland i Oslo.

Torsdag, dagen før den såkalte «Skjebnenatten», den helligste natten i muslimenes fastemåned ramadan, opplyste PST at det foreligger en konkret terrortrussel mot Norge, og at det trolig er terrortrente islamister fra Syria som står bak.

Like før bønneseremonien starter sier Ghulam Sarwar, styreleder i moskeen på Grønland, at beskjeden fra PST har skremt ham og andre muslimer i Norge.

- Jo, det er en stor bekymring for oss. Vi er redde, forteller Sarwar til VG.

Han mener at trusselen påvirker alle i Norge – også muslimer.

- Dette går utover alle mennesker. Norge er vårt hjerte og vårt land. Hvis det skjer noe terror blir det vanskeligere for oss å bo i Norge.

Sivilt politi utenfor moskeen

Sarwar forteller at de også frykter angrep rettet mot moskeen og at de derfor har innført flere tiltak for å være forberedt. Han nevner blant annet at de følger med på hvem som besøker moskeen, ukjente mennesker og at de undersøker større bager og sekker som folk tar med seg inn i bygningen.

Utenfor moskeen på Grønland observerte VG sivilt politi, som tilsynelatende holdt et øye med de som kom inn og ut av bygningen. Sarwar bekrefter at politiet har innført vakthold utenfor moskeen.

- Vi har et vaktselskap som passer på og vi er i kontakt med politiet. Nå er det en mann utenfor som er fra politiet.

Styrelederen forteller at han er bekymret for hvilke konsekvenser terrortrusselen kan få for norske muslimer.

- Det skaper fremmedfrykt. Budskapet jeg gir til mine kjære nordmenn er at vi er med dere, vi er en del av dere, vi er én. Ingen kommer til å knekke oss.

Saken fortsetter under bildet!

ENGSTELIG: VG møtte blant annet Mohsin Ayaub (33) etter fredagsbønnen i Central Jamaat-E Ahl-E Sunnat-moskeen fredag ettermiddag. Han sier trusselen om et terrorangrep i Norge har gjort ham redd. Foto:Kyrre Lien,VG

- Alle må jobbe sammen

Etter fredagsbønnen sier flere av de besøkende til VG at de er bekymret. Mohsin Ayaub (33) sier han er fornøyd med hvordan politiet har håndtert situasjonen, men at gårsdagens nyhet skremte ham.

- Det kom som en sjokkmelding. Alle blir engstelige.

Saleban Hassan (35) besøkte moskeen på Grønland sammen med sønnen Abdul (13). Begge understreker viktigheten av at alle i Norge må stå samlet.

Tidligere i dag omtalte VG Daniel Pettersen, som ble hentet ut av flyet han befant seg i ved Torp lufthavn, angivelig fordi en medpassasjerer ble mistenksom på hans utenlandske bakgrunn og tatoveringer.

- Vi er i samme båt. De truer hele Norge – ikke bare én rase eller religion, sier faren.

Saken fortsetter under bildet!

KRITISK TIL SYRIA-FARERE: Abdirahman Noor (51) sier til VG at han er stolt over å være norsk og kritisk til nordmenn som reiser til Syria for å delta i krigen der nede. - De har brutt loven til Norge. Det går ikke, sier Noor. Foto:Kyrre Lien,VG

Utenfor moskeen sitter Abdirahman Noor (51). Han sier at han er stolt over å være norsk statsborger og omtaler Norge som «the greatest country in the world».

- Alle må jobbe sammen. Hvis jeg ser noe mistenkelig, så ringer jeg til politiet med en gang, sier han til VG.

Les også

Mer om

  1. Terrorisme

Flere artikler

  1. Politidirektøren: - Ingen endring i trusselbildet

  2. Norske muslimer preget av moské-angrepene: – En helt forferdelig hendelse

  3. Imamens familie har følt frykt etter angrepet

  4. Norge på tå hev

  5. Første fredagsbønn etter terrorangrepet i Bærum: – Folk er redde

  6. Feirer den muslimske høytiden: – Vi er bekymret for sikkerheten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder