ALDRI MØTTES: Siv Jensen vedgår at hun ikke helt vet om Frp og Sverigedemokratene står for den samme politikken. Hun er derimot sikker på at hun aldri har snakket med Jimmie Åkesson (t.v.) Foto:Montasje/Scanpix/VG,

Frp-Siv om Sverigedemokraterna: - Vet ikke om de likner på oss

Sier hun aldri har lest partiprogrammet

Om politiske likheter: - Jeg er ingen valgforsker

Mener svenske kritikere er uvitende

Frp-leder Siv Jensen tar full avstand fra Sverigedemokraterna, men vedgår at hun ikke aner hva partiet står for.

Cato Husabø Fossen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Å bli sammenlignet med og knyttet til omstridte Sverigedemokraterna (SD) er så ubehagelig for Fremskrittspartiet at Siv Jensen kun timer etter det svenske valgsjokket ønsket å markere tydelig avstand til det som er blitt Sveriges tredje største parti.

«Jeg ser på Sverigedemokraternas oppslutning som et sykdomstegn som de andre partiene i Sverige bør ta på alvor» og «Resultatet kan tyde på at det er tid for selvransakelse i Sverige», var Frp-lederen sitert på i alle norske medier mandag.

I dette VG-intervjuet går Siv Jensen i dybden om de påståtte likhetene mellom det svenske overraskelsespartiet og hennes eget parti.

– Hvorfor kaller du SDs oppslutning «et sykdomstegn»?

– Fordi det er ganske åpenbart at dette partiets fremgang skyldes at Sverige ikke har partier som åpent og nyansert tar debatten om innvandring og integreringspolitikk. Utfordringer blir ikke borte av at politikere ikke tør snakke om dem. Også i Norge har vi jo gått fra ikke å ville diskutere disse spørsmålene til faktisk å gjennomføre betydelige innstramminger i innvandringspolitikken.

– Carl I. Hagen har sagt til VG at han tror SD tjener på å bli fryst ut av de andre partiene. Er du enig i det?

– Jeg har ingen forutsetninger for å legge meg opp i det eller mene noe om de andre partiene burde samarbeide med SD eller ikke. Jeg står bare her i Norge og observerer.

– Hagen drar også en parallell mellom hvordan SD fryses ut og måten norske partier lenge forholdt seg til Frp?

– Jeg skjønner Hagens tilnærming til dette. Han er den norske politikeren som har stått i desidert mest egg og tomatkasting gjennom årene. Men jeg synes det blir feil å sammenlikne da vi og SD ikke er sammenlignbare partier.

– Hva skiller Frp og Sverigedemokraterna?

– Vi har et ulikt ideologisk utgangspunkt. Vi ble til i kampen mot offentlige inngrep og høye skatter og kjempet for en mindre stat, mens de er stiftet som et rent fremmedfiendtlig parti. Frp er et liberalistisk parti, og det er ikke de.

– Men velgerne stemmer vel først og fremst på en politikk, og ikke på et stiftelsesgrunnlag. Hva skiller dere politisk?

– Jeg synes det er naturlig å ta utgangspunkt i hva som er årsaken til at partiene ble til, og ikke politikken. Det er ingen som stiller spørsmål ved hvor mye Sossarna som er et sosialdemokratisk parti eller Moderaterna som er et borgerlig parti likner på Sverigedemokraterna. Vi er et liberalistisk parti, og har ikke noe til felles med dem.

– VGs punkt for punkt-gjennomgang lørdag viste at Frps og SDs partiprogrammer på mange områder har svært like formuleringer. Ser du ingen likhetstrekk?

– Hvordan Sverigedemokraterna har utviklet sin politikk over tid kan jeg i grunn ikke så mye om, så jeg vet ikke i hvilken grad de står for samme politikk som oss. Jeg har aldri lest partiprogrammet deres.

BAKGRUNN: Frp og Sverigedemokraterna - Hvor like er de egentlig?

– Så du vet ikke om dere står for det samme?

– Jeg har ikke noen ny oppdatert analyse på hvor like eller ulike vi er all den tid vårt ideologiske utgangspunkt er så utrolig forskjellig. Jeg er jo som du vet ikke valgforsker.

– Du tar altså avstand fra et parti du ikke vet hva står for?

– Jeg er bare opptatt av at denne debatten skal være noenlunde etterrettelig. Frp er et liberalistisk parti, det er ikke SD. De har en rekke strømninger og bevegelser som ligger langt borte fra oss, og som jeg aldri kunne vært komfortabel med.

KJENNER IKKE POLITIKKEN: Frp-leder Siv Jensen, her hjemme i hagen på Ekeberg i Oslo, sier til VG at hun ikke vet i hvor stor grad Frp og Sverigedemokratene står for den samme politikken. Foto:Frode Hansen,VG

– I Sverige drar eksperter og politikere fra alle fløyer hyppig parallellen mellom veksten SD opplever og Frps utvikling i Norge. Hva skyldes det, tror du?

– Jeg bare tror at man fra svensk side har et behov for å forklare dette sjokket på noen måte, så prøver man litt febrilsk å trekke det over på oss. Det er det ingen grunn til. Vi har som sagt et helt annet ideologiske utgangspunkt. Vi er et liberalistisk parti, og det er ikke SD.

– Hva synes du om at Sveriges største avis på lederplass sammenligner dere med SD og attpåtil omtaler Frp som «et fascistisk parti»?

– Jeg registrerer at dette blir gjort. Det handler primært om uvitenhet og kunnskapsløshet fra svenskenes side. Det mener jeg føyer seg inn i rekken av svensk uvitenhet. Det er smakløst, og ingen med kunnskap om norsk politikk vil våge å bruke slike ord.

– Helt til slutt. SDs partileder Jimmie Åkesson har omtalt deg og Frp som en stor inspirasjon. Har du noen gang møtt han?

- Nei.

LES OGSÅ: Sverigedemokraterna sammenligner seg med Frp

PS! Liberalisme er en politisk ideologi som legger vekt på å begrense den politiske makten og fremheve individets rettigheter. Brukes oftest om høyreorienterte partier som ønsker stor grad av økonomisk og personlig frihet (Kilde: Wikipedia).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder