Manipulert til å ta opp boliglån på 3,2 millioner kroner

Opplever seg blodsugd av bedragere, bank og advokater

MARERITT: Eva og Per Saxegaard fikk livet sitt omgjort til et mareritt og har tapt millioner etter møte med to bedragere på 35 og 44 år. Foto:Robert S. Eik,VG

Bedragere lurte til seg Munch-bilde og flere millioner fra eldre ektepar

Ekteparet Per (82) og Eva (74) Saxegaard hadde vært gjeldfrie i 40 år. De planla å leve uten økonomiske bekymringer i alderdommen. Alt ble forandret den dagen to notoriske bedragere sto på døren.

 • Gordon Andersen

Artikkelen er over fem år gammel

For første gang snakker ekteparet ut om marerittet de har vært gjennom, etter å ha blitt lurt for rundt åtte millioner kroner av det Borgarting lagmannsrett beskriver som to kyniske, systematiske og utspekulerte bedragere.

– De var så troverdige og fikk innpass. Det er ubegripelig at dette gikk så langt, sier Eva Saxegaard til VG.

Grov overprising

23. mars ble de to mennene på 35 og 44 år dømt i Borgarting lagmannsrett. De ble dømt for grov overprising på håndverksarbeid på nær to millioner kroner. De har lurt til seg kunstverk i millionklassen, og lurt ekteparet til å ta opp lån på 3,2 millioner kroner.

FELLER TÅRER: - Det har vært et mareritt de siste årene. Vi føler oss tappet og nærmest blodsugd av både bedragere, bank og advokater, sier Eva Saxegaard. Foto:Robert S. Eik,VG

Dette var under dekke av at ekteparet skulle få utbetalt en forsikring for sopp- og råteskader, skader som bedragerne selv diktet opp at ekteparet hadde i kjelleren.

De to bedragerne ble ikke trodd på et ord av det de sa i retten, og det ble ikke funnet noen formildende omstendigheter rundt deres systematiske lureri.

Den yngste av bedragerne ble dømt til 4 års fengsel og ble fradømt retten til å drive næringsvirksomhet på livstid.

Den eldste ble dømt til 2,5 års fengsel og fradømt retten til å drive som håndverker de neste to årene. Begge er dømt tidligere for bedragerier.

Oppdiktet hytteprosjekt

Eva og Per Saxegaard er i dag 74 og 82 år gamle. Hans helse er skrøpelig etter flere hjerneslag. De har drevet engrosfirma sammen til de ble pensjonert. Ekteparet tar vennlig imot oss i hjemmet de eier på Nesøya i Asker. Det barnløse paret bor i en vakker enebolig de har eid siden 60-tallet.

Inntil 2013 var ekteparet godt bemidlet, uten gjeld. I dag betaler de avdrag og renter på millionlån. I starten var rentene på lånet 16000 kroner i måneden.

– Vi har fått det ganske stramt med de utgiftene vi må ut med hver måned, sier Eva Saxegaard til VG.

Den mest verdifulle kunsten de eide, et litografi av Edvard Munchs «Historien» og maleriet «Nordkapp» av Peder Balke, er i andres hender, etter møtet med de to bedragerne på 35 og 44 år.

MUNCH: - Dette litografiet av Munch, var det meningen at ekteparet skulle selge til bedragerne for to millioner kroner for at de skulle investere i et hytteprosjekt. Prosjektet var oppdriktet og bildet ble solgt til en annen. Nå har de bare et fotominne igjen. Foto:Robert S. EIK,VG

Verdien av bildene skulle ifølge bedragerne gå til å investere i et hytteprosjekt i Trysil. Hytteprosjektet var oppdiktet og bildene ble i stedet solgt.

– Kynisk og utspekulert atferd

Tilbake sitter et ektepar, som undrer seg hvordan de i det hele tatt lot seg lure.

På et tidspunkt ble de to mennene nesten behandlet som sønner i huset, og gikk ut og inn. Tilliten syntes å være uten grenser.

I dommen mot de to, står det at de bygget opp et gradvis tillitsforhold, som synliggjør en særlig kynisk og utspekulert atferd.

– Noe av forklaringen er at jeg var i en svært sårbar situasjon da deler av dette skjedde. Jeg skrev under på lånepapirene dagen etter begravelsen til et nært familiemedlem, sier Eva Saxegaard.

I tillegg har mannen min hatt mange helseplager i denne perioden, sier hun.

I dommen står det også hvordan de to bedragerne dikterte hva kvinnen skulle skrive i diverse erklæringer.

Lot som de ikke kjente hverandre

Det hele startet i 2010 da ekteparet første gang møtte den eldste håndverkeren. Han stilte opp på døren og opplyste at taket deres så ut til å være i dårlig stand. Han fikk oppdraget med å utbedre det.

Senere dukket den yngste opp. De lot senere som om de ikke kjente hverandre da de møttes, men var i realiteten svogere.

– Jeg fikk ikke vite at de hadde kjent hverandre i 20 år, før jeg anmeldte den ene av dem til politiet sommeren 2013. Det var et sjokk, sier hun.

MEST VERDT: Maleriet «Nordkap» av Peder Balke hadde ekteparet forsikret til en verdi av 2,5 millioner kroner. Nå eies det av en annen. Det ble solgt sammen med Munch-litografiet for 1,8 millioner kroner. Foto:Robert S. Eik,VG

Da den yngste ved en anledning under byggeperioden hjemme hos Saxegaard sa han ville bli borte en periode, sa han det var fordi han skulle på en sopp- og råteseminar med firmaet Anticimex i Amsterdam. I virkeligheten skulle han da til soning for sin siste bedrageridom.

– Jeg trodde jeg hadde ført dem sammen, og syntes det var hyggelig at de fant tonen, og ville jobbe med hverandre, sier Saxegaard. Hun sier hun på mange måter opplevde de to som vennene sine i denne perioden.

– De stilte veldig mye opp, selv om de tok betalt for det meste av det som skulle gjøres, så opplevde jeg at de var gode og oppriktige mennesker, sier Saxegaard.

– Kan ikke tilgi meg selv

Hun er på gråten når hun tenker på hvordan de to bedragerne har gått frem. Ektemannen hennes som er noe redusert etter flere slag, holder frem et fotografi av yndlingsbildet sitt av Peder Balke.

– Tenkt at jeg bare overlot dette bildet, det kjæreste bildet mannen min hadde. Jeg kan ikke tilgi meg selv for det, sier Eva og stryker mannen sin på armen.

Hun har tårer i øynene.

KAN IKKE TILGI: - Jeg kan ikke tilgi meg selv for at jeg har gitt bort det kjæreste bildet mannen min hadde, sier Eva Saxegaard da VG besøker henne og mannen Per. Han holder et foto av et Munch-litografi, som paret eide før de møtte bedragerne. Foto:Robert S. Eik,VG

Ekteparet har prøvd å få tilbake bildene, men det er solgt samlet for 1,8 millioner kroner til en kunstsamler som sier at han kjøpte bildene i god tro.

Politiet henla saken mot denne kjøperen i februar.

– Vi har en kontrakt som er undertegnet av begge de dømte som sier at Balke-bildet kun skulle være et pant og leveres tilbake til oss, det var aldri ment å skulle selges. Derfor anser vi dette som tyveri, og forstår ikke hvordan politiet kan henlegge denne saken slik de har gjort, sier kvinnen.

Hun føler seg helt maktesløs, og sviktet også av politiet.

– De bildene er nå solgt til en pris som er langt under hva de er verdt, sier 74-åringen.

Tapte mot banken

Ekteparet har også prøvd å få omgjort lånet de tok opp hos BN Bank på 3,2 millioner kroner. Den saken tapte ekteparet i Sør-Trøndelag tingrett i april i fjor.

Retten la til grunn at det bedratte ekteparet ble forledet til å undertegne lånepapirene. Retten la imidlertid samtidig til grunn at banken ikke på noe tidspunkt visste om bedrageriet ekteparet ble utsatt for. Dermed ble milliongjelden stående.

I tillegg til at ekteparet tapte rettssaken mot BN Bank, endte de opp med å måtte betale bankens advokatsalær på 150.000 kroner og deres egen advokat, Geir Knutsen, 438.000 kroner i salær. Det siste ble senere kuttet av lagmannsretten med 100.000 kroner.

Geir Knutsen sier dette på VGs spørsmål om han syntes kravet var rimelig:

– Jeg krevde bare det jeg ble enig med ekteparet på forhånd om å ta. Jeg har betalt tilbake de hundre tusen, retten mente jeg skulle kutte på salæret, sier Knutsen til VG.

Han har ingen problemer med å skjønne at ekteparet opplever at de er i en fortvilt situasjon.

-Føler oss blodsugd

Ekteparet føler seg tappet fra alle kanter.

– Ikke nok med at vi har blitt utsatt for bedragere. Vi føler oss også nærmest blodsugd av advokat og en bank, sier Eva Saxegaard.

De er også skuffet over rettssystemet og føler de har kjempet alene. To ganger fikk de avslag om bistandsadvokat. Bistandsordningen er først og fremst for dem som er utsatt for vold.

Eva og Per Saxegaard ble svindlet for over 6 millioner kroner. FOTO: ROBERT S. EIK, VG Foto:Eik; Robert S.,VG

– Hvorfor er det slik i dagens rettssystem at de som blir anmeldt har krav på å velge forsvarsadvokat på øverste hylle, mens vi som er ofre ble nektet bistandsadvokat, spør hun.

Hun har bare ett råd til andre eldre som skulle komme i samme situasjon.

– Ikke åpne for håndverkere som kommer uanmeldt på døren! Det kan koste dyrt, sier hun.

Begge de to bedragerne vil anke straffeutmålingen til Høyesterett, opplyser advokatene Nils Christian Nordhus og Jon Anders Hasle. De hevder seg begge uskyldig dømt.

Les også

 1. Halvparten anmelder ikke lovbrudd

  I fjor ble det anmeldt 253 000 forbrytelser i Norge. Men mørketallene kan være betydelig – kanskje over hundre…
 2. Seks menn siktet for grovt bedrageri: Politiet: Svindlet eldre kvinne for 380.000 kroner

  Politiet mener de seks mennene skaffet seg tilgang til den eldre Oslo-kvinnens bankkonto under falsk identitet og tappet…
 3. Nabo tiltalt for å ha svindlet rik enke (90) for 17,7 millioner kroner

  Den 55 år gamle mannen skal ha innyndet seg hos sin…
 4. Over 30 eldre ofre for bedrageriliga: Bankkunder svindlet av falsk postmann

  Her har den 24 år gamle mannen tatt på seg postuniformen. Inne på postkontoret tar han ut kontanter.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Pluss content

  Lurt for millioner

 2. Ble fralurt millionkunst - får ikke Munch-kunst og maleri tilbake

 3. «Lurelegen» i retten – tiltale på 22 punkter

 4. Nesøya-mann sier han hadde rett til å kappe naboens uthus i to

 5. Pluss content

  Slik får du suksess med kunstinvesteringen

Fra andre aviser

 1. Slik svindlet de oljeselskapet for 150 millioner kroner

  Bergens Tidende
 2. Rolf «Appelsinen» Jacobsen har levd et liv med torpedoer, konkurser og søksmål. Dette er historien om storsvindlerens liv.

  Aftenposten
 3. Svindel og søksmål: historien om Rolf Jacobsens elleville liv

  Bergens Tidende
 4. De solgte livsverket til noen de stolte på. Nå er det bare ruiner igjen.

  Bergens Tidende
 5. - Hadde de kunnet flytte havna, hadde de gjort det også

  Fædrelandsvennen
 6. Dette er hvorfor man bør si ja til dataspill som fag

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder