NSB: Passasjerene må belage seg på lange køer de neste tre dagene

Pendlerforeningen: Fortviler over dårlig koordinasjon

Passasjer: Må gå an å finne alternativer

KAOS: Køene var lange mandag ettermiddag ved Oslo S. Foto:OLE KRISTIAN BAKKENE,

Busstrøbbel skapte køkaos på Oslo S

Køer som strakk seg langt inn på Oslo S er hva pendlerne som reiser med «buss-for-tog» på Østfoldbanen opplevde mandag.

 • Magnus Wright Jacobsen

Artikkelen er over seks år gammel

VG fikk inn meldinger fra oppgitte passasjerer om køer som har strukket seg flere hundre meter på Norges største og travleste jernbanestasjon. Grunnen er «buss-for-tog» for Østfoldbanen.

– Dette er for dårlig rett og slett. Det var like trangt som på 17. mai, og det er ikke veldig koselig når det er en del av pendlertilværelsen, sier Thomas Torjusen.

Han pendler daglig mellom Oslo og Fredrikstad, og hadde i likhet med mange andre reisende sin første dag på jobb i dag. Torjusen anslår køen han sto i til åtte meter i bredden og flere hundre meter lang.

– Oslo S var en trafikkork

– Vi har fått informasjon fra NSB i forkant, men jeg var likevel overrasket over at det tok så lang tid. Hele Oslo S var en trafikkork, og det er trafikalt merkelig lagt opp for slike situasjoner, sier Torjusen.

– I køen tror jeg at jeg bevegde meg to og en halv meter på 30 minutter. Det må gå an å finne andre alternativer der man for eksempel transporterer noen litt vekk fra Oslo S og plukker de opp med buss der, sier Torjusen.

Håkon Myhre, pressevakt i NSB, sier at reisende må belage seg på å vente i minst én time.

– Det kommer ikke som noe sjokk, for det er ikke mulig å få inn flere busser på en gang og det tar noen minutter og fylle på hver buss, men vi gjør det vi kan, sier Myhre.

Han understreker at kaoset kommer av begrensninger knyttet til veisystemet rundt Oslo S, og at det ikke ville gått raskere om NSB hadde satt inn flere busser.

– Slike køer de neste tre dagene

Stedet det er snakk om er det faste busstoppet ved spor 19 på Oslo S.

– Vi har snakket med Statens vegvesen for å flytte busstoppet til et annet sted i gangbar avstand fra Oslo S, men de neste tre dagene vil det bli slike køer, sier Myhre. Han legger til at det særlig er i rushtrafikken mellom 14.30 og 17.00 at køene vil være lengst.

På torsdag morgen kjører NSB tog til Rosenholm der det vil gå tog videre til Moss. Dette vil ta av en del av trafikken. Men fram til 17. august må folk belage seg på køer, opplyser NSB.

På sosiale medier er det flere som har uttrykt misnøye med situasjonen. «Buss for tog i dag: 15 kø utenfor bussen. 25 minutter kø i bussen. NSB har brukt 40 min på å frakte meg 20 meter» , skriver Henrik Johnsen. En annen anslår at det sto 7-8.000 personer i kø.

– Har ikke fått noe informasjon

En annen av pendlerne, Ole Kristian Bakkene, mente det ble gitt for lite beskjeder på perrongen.

– De har ikke sagt noen ting som hva som skulle skje. Det sto ganske mange frustrerte personer utenfor Oslo S i dag. Selv har jeg ikke fått noe informasjon. En beskjed om at man kan vente seg slike køer, burde for eksempel bli opplyst på bussene på vei innover på morgenen, sier Ole Kristian Bakkene. Han jobber selv med kommunikasjon i et reklamebyrå.

– I et kommunikasjonsperspektiv fungerer det ekstremt dårlig. At folk kommer tilbake fra ferie kommer for NSB tydeligvis som julekvelden på kjerringa, sier han.

NSBs pressevakt Håkon Myhre sier NSB gjør mye for å informere de reisende.

– Vi har kundeveiledere tilstede på alle store stasjoner mellom Oslo og Mysen i morgen- og ettermiddagsrushet for å veilede reisende. Når det gjelder spor 19, så er det vanskelig for dem som skal fordele personer inn på bussen å informere de reisende som står bakerst i køen, sier Myhre.

Han forstår at folk er frustrert over ikke å være fullt informert til enhver tid.

– Jeg forstår ønsket om at vi skal informere hvor lange køene vil være på ulike tidspunkter, men vi vet ikke hvor mange som reiser på de ulike tidspunktene, så det eneste vi kan si er at folk må være ute i god tid, sier han.

– Vanskelig å akseptere

Willy Frantzen, styreformann i Pendlerforeningen i Follo og Østfold (PIFØ), er kritisk til de lange ventetidene.

– De fleste pendlere er innstilt på at det vil være noen problemer når buss skal erstatte tog. Det er derimot vanskelig å akseptere at myndighetene setter i gang veiutredning utenfor Oslo S som hindrer trafikken, samtidig som man stopper alle togene, sier Frantzen.

Han mener veiarbeid er den viktigste grunnen til de lange køene.

– Vi fortviler over at det er så lite koordinasjon. Det burde vært slik at når togene stoppes, så må infrastrukturen for buss være klar, sier han.

– Buss-for-tog har fungert forholdsvis bra fram til nå fordi det har vært et redusert antall mennesker som reiser med tog. Men nå får man en opphopning fordi folk kommer tilbake fra ferie. Det har ikke blitt slik av seg selv. Dette er et resultat av manglende vilje til å se realiteter og det er ikke akseptabelt, sier Frantzen.

Flere artikler

 1. Pendlere til NSB: - Skjerp dere

 2. Frustrerte pendlere på Østfoldbanen: Kan ikke legge møter til morgenen

 3. Tordenværet skaper togkaos

 4. Derfor sier NSB at punktligheten er høy – selv om togene ikke går

 5. Østfoldbanen: Tar grep etter kritikkstorm - men varsler togkaos i tre år til

 6. Høstferiefolk og pendlere rammes av togstreiken

Fra andre aviser

 1. Køkaos på Oslo S etter busstrøbbel

  Fædrelandsvennen
 2. NSB varsler ny kaosmandag

  Aftenposten
 3. NSB håper på bedring torsdag

  Fædrelandsvennen
 4. Togtrafikken nesten tilbake til normalt

  Aftenposten
 5. Bergensbanen åpen igjen

  Bergens Tidende
 6. Unngikk køkaos ved Brynstunnelen - venter mer kø til uken

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder