GREP MIKROFONEN: Georg Sekkelsten (13) utnyttet sjansen, og stilte fredsprisvinnerne spørsmål på vegne av de unge under søndagens pressekonferanse i Nobelinstituttet. Foto: Scanpix Foto: VGTV
GREP MIKROFONEN: Georg Sekkelsten (13) utnyttet sjansen, og stilte fredsprisvinnerne spørsmål på vegne av de unge under søndagens pressekonferanse i Nobelinstituttet. Foto: Scanpix Foto: VGTV

George (13) stilte fredsprisvinnerne spørsmål foran hele verdenspressen

INNENRIKS

NOBELINSTITUTTET (VG Nett) Direkte overført på TV, med hele verdenspressen til stede, reiste 13 år gamle George seg og spurte Al Gore og Rajendra Pachauri hva de unge skal gjøre for å redde klimaet.

Publisert: Oppdatert: 09.12.07 17:52

George Sekkelsten var på jobb som journalist for ungdomsavisa.no på pressekonferansen med de to fredsprisvinnerne Al Gore og Rajendra Pachauri. Da gjorde 13-åringen fra Åmot i Hedmark det som forventes av en god journalist; han tok mikrofonen, reiste seg, rensket stemmen og fyrte løs et spørsmål:

- Jeg lurer på hva dere mener at unge mennesker kan gjøre for å redusere forurensingen, fordi det er vi som er neste generasjon som vil få konsekvensene? spurte den unge journalisten.

VGTV:Se George stille spørsmål til fredsprisvinnerne

- Kjempenervøs

Ikke bare reiste han seg fremfor en tidligere visepresident i verdens mektigste land, USA, og lederen for FNs klimapanel, men også fremfor et hundretalls journalister fra inn- og utland. Inkludert garvede reportere fra både NRK og CNN. Og attpåtil måtte han stille spørsmålet på engelsk. George innrømmet til VG Nett etterpå at det ikke foregikk helt uten nerver.

- Jeg var kjempenervøs. Kjempenervøs!

- Likevel reiste du deg opp og stilte spørsmålet ditt?

- Ja, jeg måtte jo det da, forteller han med et smil bare minutter etter at pressekonferansen er over.

Og akkurat da så det ut til at han selv var i ferd med å holde en pressekonferanse. Journalistene flokket seg nemlig rundt den uredde 8. klassingen. Ingen tvil om hvem som var dagens mann på Nobelinstituttet.

- Legg press på foreldrene

Men før det var George selv som måtte svare på spørsmål, hadde han selvsagt selv fått svar på sitt spørsmål fra Gore og Pachauri. De var begge enige om at unge mennesker, selv om de ikke har stemmerett, kan utøve stor makt.

Al Gore viste til den amerikanske borgerettighetsbevegelsen fra den gang han var ung i USA.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- De svarte innbyggerne ble diskriminert i stor grad. Selv om ikke alt det er borte ennå, er mye endret. Den gang var det de unge som henvendte seg til foreldrenes samvittighet, og ba dem gjøre det de i sine hjerter visste var det riktige. Det samme kan dere gjøre i dag. Legg press på foreldrene, sa Gore.

Han oppfordret dagens unge til å finne en måte å bli hørt på, som kan påvirke de som er gamle nok til å stemme, og som kan endre lovene.

- Du vil bli overrasket

Rajendra Pachauri sa at det kunne være lurt å finne en konkret sak å jobbe for, og ta denne med til skolen, eller nabolaget.

- Du vil bli overrasket over hva du kan oppnå, sa lederen for FNs klimapanel.

Begge de to fredsprisvinnerne pekte dessuten på at unge også kan oppnå mye med å være miljøbevisste i sin hverdag.

Fornøyd med svarene

Ungsomsavisa.nos utsendte fortalte VG Nett etterpå at han var godt fornøyd med svarene de to fredsprisvinnerne ga.

- Nå skal jeg prøve å gjøre det. Jeg mener det absolutt er håp fremdeles, men det henger på den generasjonen som styrer nå, mener George.

Men aller først skulle han lage sak fra pressekonferansen sammen med fotografkollega, og 9. klassing ved Åmot Ungdomsskole, Erik Røed (14).

Ungdomsavisa er et skoleavisprosjekt som samarbeider med skolenettet, og ligger under Utdanningsdirektoratet. Det fungerer som en staffet, der én, eller to skoler har ansvaret i en måned. I desember er det Åmot ungdomsskole som lager innholdet i avisa.

Frykter større klimaendringer

I løpet av pressekonferansen fikk de to fredsprisvinnerne også sagt tydelig ifra om at de frykter at klimaendringene kan blir verre enn det forskerne i FNs klimapanel så langt har antydet, og at det derfor kreves handling nå.

- Jeg er ikke vitenskapsmann, men i de 40 årene jeg har fulgt med i klimaspørsmålet har det dannet seg et klart mønster, og det er at klimaendringene alltid har blitt like ille, og til og med verre, enn det forskerne har forutsagt at de skulle bli i en gitt periode, sa Al Gore.

Pachauri sa det er vanskelig å si om klimaendringene vil bli verre enn det de siste analysene til FNs klimapanel tilsier.

- Det er noen hull i analysene, men det er flere fakta som gjør at klimaspørsmålet vil bli mer akutt i framtida, det er min personlige vurdering, sa Pachauri.

- Tvilens tid er over, nå er det tid for handling, sa Pachauri, som er optimist, fordi det også er signalene han har fått fra mange av verdens politiske ledere.

- Grasrotbevegelse

Også Al Gore uttrykte optimise. Selv om hans land, USA, er det eneste i-landet som ikke har ratifisert Kyotoavtalen, tror han nå på endring i hjemlandet.

- I mitt land ser vi nå en grasrotbevegelse som ønsker en forandring av miljøpolitikken, sa Gore.

Han sammenlignet dette med det som skjedde på 80-tallet da atomkappløpet var på sitt mest intense.

- Det som endret ting i atomkappløpet var først og fremst en massebevegelse fra grasrot-Amerika. Selv om de hadde drøyt høye mål, så la det så stort press på politikerne at ting skjedde. Jeg tror vi ser det samme rundt klima nå, sa Gore.

I morgen mottar han og Pachauri Nobels fredspris i Oslo rådhus klokken 13.00. Den begivenheten kan du følge på VG Nett.

Her kan du lese mer om