Ja vi elsker spilleautomater

LILLEHAMMER (VG) Nordmenn satset 5.730 kroner i gjennomsnitt på spilleautomater i fjor.

Alexander Nordby
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Det viser tall fra Lotteritilsynet som ble offentliggjort tirsdag. Aldri tidligere har befolkningen brukt mer på penger på spill, og automatene er mer populære enn noen gang.

Totalt økte omsetningen for alle pengespill med ni prosent fra 2003 til 2004 og endte på hele 42,8 milliarder kroner brutto. Da er tipping via utenlandske nettsteder medregnet.

Gullår

På tross av mye turbulens og til dels negativ omtale, opplevde den private automatbransjen et gullår. Økningen for bransjen var på 15 prosent. Til sammen ble det omsatt for 26,3 milliarder kroner på automater mot 22,7 milliarder året før. Dermed stod spilleautomatene alene for over 60 prosent av omsetningen på pengespill i Norge.

Tallene vekker bekymring hos den politiske ledelsen i Kultur- og kirkedepartementet.

- Dersom Stortinget og regjeringen hadde fått viljen sin, ville omsetningen vært vesentlig lavere. Undersøkelser viser at om lag 50.000 nordmenn har problemer som følge av pengespill, hovedsaklig knyttet til automater. Disse menneskene har dessuten familie og venner som blir sterkt berørt. Dette er et samfunnsproblem, sier statssekretær Berit Øksnes Gjerløw (KrF) til VG.

Spill i retten

Til sommeren skal Borgarting lagmannsrett behandle departementets anke i den såkalte automatsaken. Oslo tingrett har tidligere satt til side et vedtak om å gi Norsk Tipping enerett på automatspill i Norge.

- Vi håper fortsatt på å få gjennomslag for å regulere og redusere bransjens omfang. Dette er et problem vi satser mye på å gjøre noe med, sier Gjerløw.

Lotteritilsynets inspektører slo ned på 1954 brudd på Lotteriloven og tilhørende forskriftene i løpet av fjoråret. 1792 pålegg gjaldt retting av gevinst- eller spilleautomater, der det var ulike formelle mangler ved tillatelsene.

71 gevinstautomater og 54 underholdningsautomater ble pålagt stengt. Fem gevinstautomater ble beslaglagt av politiet på grunn av grove brudd på lover eller forskrifter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder