HENVISER VIDERE: Nobels fredsprisvinner Liu Xiaobos sviktende helse har ført til at EU nå forventer at han løslates. Statsminister Erna Solberg er taus om hva hun mener om kravet, og henviser til Utenriksdepartementet. Foto: Klaudia Lech VG

Solberg vil ikke svare på om hun støtter EUs krav om frigivelse av Liu Xiaobo

EU sluttet seg fredag til rekken av internasjonale ledere og diplomater som ber Kina slippe den kreftsyke fredsprisvinneren Liu Xiaobo fri. Men Norge er taus.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Fredag stilte EUs utenrikssjef Federica Mogherini seg bak et bredt uttalt krav om at den kreftsyke fredsprisvinneren må få slippe fri.

– I lys av Nobels fredsprisvinner Liu Xiaobos sviktende helse og alvorlige tilstand forventer EU at Kina umiddelbart innvilger prøveløslatelse på humanitært grunnlag og lar ham motta medisinsk behandling der han måtte ønske, i Kina eller i utlandet, heter det blant annet i den klare uttalelsen fra Mogherini.

Erna kåret til Norges mektigste kvinne: – Det gjelder å ikke vaske for mye

Men på valgkamp i sommervarmen i Norge vil Høyre-statsminister Erna Solberg ikke snakke noe om Liu Xiaobo.

– Det er Utenriksdepartementet som håndterer den saken, sa Solberg til Aftenposten under et barnesykkelritt i Sørum lørdag.

Statsministeren svarte på samme måte da NTB spurte henne om Liu på torsdag.

– Jeg henviser bare til Utenriksdepartementets uttalelse om det, sa Solberg.

Kaos på begge sider: Dette er alternativene før stortingsvalget

Utenriksminister og partifelle Børge Brende har imidlertid heller ikke kommet med noen uttalelse i sakens anledning. Det eneste UD har gjort etter at Liu Xiaobo ble lagt inn på sykehus, er en uttalelse fra kommunikasjonssjef Frode O. Andersen til NTB sist mandag:

– Nyheten om at Liu Xiaobo er innlagt på sykehus med uhelbredelig kreft er trist. Våre tanker går til han og hans familie, heter det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder