SVENSK ULV STÅR BAK: Det har vært mange ulveangrep den siste tiden, her et brutalt ulveangrep mot sau i Gran kommune. Foto: Frode Hansen VG

Ny rapport: Dødsulven er ikke norsk

I ukesvis har saueflokker på Hadeland og Hurdal levd i frykt for drapsulven som herjer i området. Nå viser det seg at den er en utlending.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

En ny slår rapport fast at ulven, som har tatt liv av 100-120 sau de siste ukene, ikke er norsk, men svensk.

Rapporten kommer fra Miljødirektoratet.

Rovdata har analysert prøver av ulv som er samlet inn etter ulveangrepene i Hurdal og på Hadeland. Gentestene viser at ulven er en streifulv, som stammer fra det helsvenske reviret Kindla fra Ørebro og Dalarne.

Møtte ulv på skoleveien: Live (10) var på vei til skolen - tok bilde av ulv

«Varslet katastrofe»

Det er også observert en ulv i Øyer. Rovdatas gentester av denne viser at denne ulven er helnorsk og kommer fra Julussa-reviret. Men den norske Øyer-ulven har imidlertid ikke gjort noen dokumentert skade.

Norges Bondelag og Norges bonde og småbrukarlag har tidligere kalt ulveangrepene for en «varslet katastrofe», og lagt skylden for angrepene på manglende felling av ulv i ulvesonen.

– Det er klart at når antall ulv vokser, så vil flere ulv komme dit ulven ikke skal være, sa rovdyransvarlig i Norges Bondelag, Einar Fronger til VG.

–Regjeringen må ta ansvar for rovviltpolitikken sin, uttalte Merete Furuberg i Norges bonde og småbrukarlag til VG.

Resultatet fra gentesten viser imidlertid at dette er feil siden det er en svensk ulv, og ikke norsk ulv fra ulvesonen som står bak angrepene på beitedyrene i Oppland og Akershus.

Bakgrunn: Krever statlig hjelp mot ulveangrepene

Flere tiltak

Det er satt inn en rekke tiltak for å få stoppet ulvens herjinger på norsk beitemark:

Fylkesmannen har forlenget skadefellingstillatensen for ulv i områdene mellom Oppland og Akerhus i første omgang frem til fredag.

Miljøverndepartementet har åpnet opp for å bruke løs hund i jakten på ulven.

– Vi ønsker å bidra med det vi kan, slik at man så raskt som mulig kan få felt den eller de ulvene i området, før de gjør mer skade, sa statssekretær Lars Andreas Lunde (H) til TV 2 på mandag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder