SITTER PÅ PENGESEKKEN: Finansminister Siv Jensen under fremleggelsen statsbudsjettet for 2016 7. oktober. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Siv Jensen slår tilbake mot budsjettkritikken: Hadde ikke oppdaterte flyktningtall

Finansminister Siv Jensen (Frp) avviser at hun bevisst satte av for lite penger til asylstrømmen i statsbudsjettet, men innrømmer at den «vil koste masse penger».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Da statsbudsjettet ble lagt frem 7. oktober, varslet regjeringen at de vil legge frem et ekstrabudsjett om kostnadene av asylstrømmen til Norge.

I forrige uke skrev VG at både samarbeidspartiene og opposisjonen på Stortinget mener regjeringen bevisst satte av for lite penger i statsbudsjettet. KrF mente det var umulig å forhandle om innholdet uten å kjenne til innholdet i tilleggssmeldingen.

Onsdag formiddag måtte Siv Jensen svare på kritikken i Stortinget.

– Hvordan er det mulig å kjøre på med pengebruk og unnlate å ta høyde til flyktningsituasjonen? spurte Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen under den muntlige spørretimen.

Jensen svarte ved å gå til motangrep:

– Det eneste jeg ikke fanget opp i Arbeiderpartiets spørsmål var om også Arbeiderpartiet mener at regjeringen har drevet bevisst feilbudsjettering i budsjettet vi har lagt frem. Det vil jeg gjerne vite, for det er i så fall en alvorlig påstand, sa Jensen.

– Ikke oppdaterte tall

Fredag skrev Aftenposten at regjeringen under sin siste budsjettkonferanse i august reduserte anslaget for hvor mange asylsøkere som var ventet til Norge. Budsjettet bygget på junitall fra Beregningsutvalget for utenlandsforvaltningen.

De anslo at det ville komme 11.000 asylsøkere neste år. Dette tallet er nå fullstendig utdatert – to dager før statsbudsjettet ble lagt frem varslet UDI en ankomst på mer enn 30.000.

Les også: UDI forsto ikke alvoret før i august

– Jeg kan si at denne finansministeren ville hatt en enklere oppgave hvis vi hadde hatt oppdaterte tall fra beregningsgruppen da budsjettet ble laget. Det hadde vi ikke. Men vi la frem budsjettet som var godt tilpasset situasjonen, og varslet Stortinget ganske snart om behovet for en tilleggsproposisjon for å møte utfordringene rundt asyltilstrømmingen, som skjøt fram etter budsjettet ble lagt frem, sa Jensen.

SPØRRETIME: Stortingsrepresentant Trygve Slagsvold Vedum (SP) og finansminister Siv Jensen (Frp) i den muntlige spørretimen onsdag formiddag på Stortinget. Foto: Ole Gunnar Onsøien , NTB scanpix

Frp-lederen advarte samtidig om konsekvensene av flyktningkrisen i Europa vil bli omfattende også for Norge.

– Dette blir utfordrende. Det kommer til å koste masse penger, og jeg advarer mot å gjøre dette til politisk spill i Stortinget.

Fire ganger i året

Også Trygve Slagsvold Vedum (Sp) satte spørsmålstegn ved om regjeringen var godt nok forberedt på den økte asylstrømmen.

– Det fremstår som at Vedum mener at regjeringen måtte ha visst at asyltilstrømmingen måtte være annerledes. I så fall har Vedum annen informasjon enn regjeringen, sa Jensen, og viste til at asylstilstrømmingen til Norge gikk ned i første halvår.

Les også: Fikk gjentatte advarsler om flyktningstrøm

– Dette er anslag vi mottar fire ganger i året. Vedum vet at vi baserer mange av anslagene i budsjettet på faglige anslag. Dette er anslag som legges til grunn i budsjettet og jeg antar at Vedum mener det vil stå seg over tid.

Erna Solberg har tidligere anslått at tilstrømmingen av flyktninger vil kunne koste opptil 50 milliarder kroner de neste fem årene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder