HÅVER INN: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), her under gjenåpningen av Skjeggestad bro i Vestfold 4. juli. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Frp slår alle bomrekorder: Aldri har vi betalt mer bompenger

Hver dag krever Frps samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen inn over 24 millioner i bompenger. Det er norsk rekord.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I dag er det gått 1000 dager siden Frp kom i regjering og Solvik-Olsen ble partiets første samferdselsminister.

Totalt har bilistene måtte punget ut med over 24 milliarder kroner siden Frp kom til makten.

Bilistene må betale: Høyre/Frp-regjeringen sier ja til nye diesel-gebyrer

I juni 2013 var løftene krystallklare:

FRP-LEDER: Finansminister SIv Jensen. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

– Jeg kan garantere at det blir bompengefritt over hele landet, sa Frps daværende samferdselspolitiske talsmann Bård Hoksrud til Nettavisen på spørsmål om hva han kunne love velgerne.

Lovet bompengekutt: Siv klarer ikke svare for bom-løfte

Men siden den gang har altså kronene rullet inn i finansminister og Frp-leder Siv Jensens statsbudsjetter. Faktisk henter Høyre/Frp-regjeringen i snitt inn i overkant av én million bompenge-kroner hver eneste time.

Navarsete: Gratulerer!

Stortingets utredningsseksjon har på oppdrag fra Arbeiderpartiet utarbeidet en oversikt over bompengeinntektene til samferdselsministrene i Norge de siste 20 årene.

Oversikten viser at Frp-statsråden tar ren utklassingsseier med hele seks milliarder kroners margin.

På annenplass over samferdselsministrene med høyest bompengeinntekter finner vi tidligere Senterparti-leder Liv Signe Navarsete. Hun krevde «bare» inn 18,3 milliarder i bompenger – til tross for at hun satt over 460 dager mer enn Solvik-Olsen så langt har sittet som statsråd.

LER: Tidligere Senterparti-leder og samferdselsminister Liv Signe Navarsete. Foto: Jon-michael Josefsen NTB scanpix

– Gratulerer med seieren! sier en lattermild Navarsete til VG på telefon fra sin biltur i Europa i ferien.

Hun sier hun er overrasket over at Solvik-Olsen har fått inn hele seks milliarder mer i bompenger enn hva hun fikk til under den rødgrønne regjeringen.

– Her må jeg bare se meg grundig slått. Det er ganske rart å se den u-svingen Frp har tatt, og at Frp nå klarer å ta inn så mye i bompenger. Jeg husker i hvert fall at jeg fikk masse kjeft fra Frp fordi jeg krevde inn bompenger da jeg var statsråd, sier Navarsete, og ler igjen.

– Det kan høres ut som om du godter deg litt?

– Dette er jo selvsagt veldig beklagelig for de Frp-velgerne som har blitt lurt, men ja, litt skadefryd må man kunne unne seg, sier Navarsete.

Arbeiderparti-nestleder Trond Giske mener Frp har møtt seg selv i bildøren.

– Det er ingen som er glad i bompenger, men noen av oss har sagt at det er nødvendig for å gjennomføre viktige samferdselssatsinger. Frp har derimot gått til valg på at det ikke er nødvendig med bompenger. De lovet ikke bare å redusere bompengene, de skulle fjerne alle bomstasjoner i hele landet bare de fikk samferdselsministeren, sier Giske.

Han støtter Navarsete i at Frp har forsøkt å lure velgerne.

– Nå viser det seg derimot at Frp har stått for den dyreste velgerbløffen av alle. De har blitt partiet som tar inn mest bompenger. Det skjer samtidig som de bruker mer oljepenger enn noen gang, men det velger de å bruke på helt andre ting enn å fjerne bomstasjonene. Istedenfor har de hvert eneste år foreslått å øke bompengene siden de kom i regjering, sier Giske.

Hoksrud: Vi ble nedstemt

Samferdssminister Ketil Solvik-Olsen ville ikke kommentere saken overfor VG i går kveld.

Tidligere statssekretær i Samferdselsdepartementet – og bompenge-hater – Bård Hoksrud (Frp) mener derimot at det er de andre partienes som skal ha æren for at Frp og regjeringen håver inn bompenger.

– Det er viktig å huske på at regjeringen har overoppfylt målene som er satt i Nasjonal transportplan nå. Dessverre ble den også vedtatt i 2013 med rødgrønt flertall på Stortinget, og det er de som har lagt føringer for hvilke prosjekter som skal bompengefinansieres, sier Hoksrud.

SMILER LIKEVEL: Frps tidligere samferdselspolitiske talsmann, Bård Hoksrud. Foto: Torstein Bøe NTB scanpix

Også Stortingets utredningsseksjon understreker i sin gjennomgang at bompengeinnkrevingen ikke nødvendigvis er en direkte konsekvens av hvem som styrer:

«Fra et bompengeprosjekt blir vedtatt i Stortinget, til byggefasen er avsluttet og bompengeinnkrevingen kan starte opp, vil det kunne gå mange måneder. Videre vil innkrevingstiden i bompengeprosjekt kunne strekke seg over flere år. Det er derfor ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom hvem som har vært samferdselsminister og hvor mye bompenger som er blitt innkrevd i en gitt periode,» skriver seksjonen.

Frp-toppene: Merket ikke noe til at Siv ble finansminister

Hoksrud erkjenner imidlertid at Frp har hatt mulighet til å endre på nivået på bompengene.

– Bilistene skal vite at dersom Arbeiderpartiet hadde fortsatt i regjering, så ville det vært mye mer bompenger rundt omkring i landet nå. Frp i regjering har kuttet bompengene med flere milliarder kroner allerede.

– Hvorfor har dere ikke kuttet mer?

– Som Frp-er så vet jo alle at jeg ikke er noe glad i bompenger. Jeg er veldig klar over det jeg sa til velgerne i 2013, og vi har dessverre ikke fått gjennomslag for å fjerne alle bompenger i Norge. Men når de rødgrønne og samarbeidspartiene ønsker å finansiere nye veier med bompenger, så er det ikke noe vi kan gjøre noe med. Frp har ikke flertall, men jeg vil minne om at Frp i regjering faktisk foreslo penger til å redusere bompengetakstene i år, men ble nedstemt av et flertall i Stortinget, sier Hoksrud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder