LUNSJFEIDE: Statsminister Erna Solberg (H) holdt onsdag pressekonferanse for å oppsummere det siste politiske halvåret før sommeren. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Erna etter lunsjbråket med Sylvi: Skylder på Ap

Statsminister Erna Solberg avviste all kritikk mot sitt lederskap, og mente det er Arbeiderpartiet sitt ansvar at Stortinget ikke fikk vedtatt strengere asylpolitikk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Onsdag formiddag holdt Solberg statsministerens tradisjonelle pressekonferanse før sommeren, hvor statsministeren oppsummerer og skryter av regjeringens gjennomslag.

Men pressekonferansen ble preget av bråket som har oppstått etter at VG i helgen omtalte en betent feide om strategien i asylpolitikken mellom Solberg og hennes statsråd Sylvi Listhaug i en regjeringslunsj i slutten av mai.

Kilder til VG: Erna og Sylvi i heftig asyl-feide i regjeringslunsj

KrF-leder Knut Arild Hareide kom med kraftig kritikk av Frp i VG tirsdag og mente partiet har svekket statsministerens autoritet. Venstre-leder Trine Skei Grande sier Frps oppførsel i regjeringen har vært «dårlig gjort» mot Erna Solberg.

Solberg frikjente ikke Frp helt og fullt for ansvaret, men mente at skylden i enda større grad lå hos Ap for at det ikke ble noe bredt forlik om innstramningene i utlendingsloven.

Frithjof Jacobsen kommenterer: Feiden kan få alvorlige konsekvenser

Kjørt hardt

Solberg ble kjørt hardt av journalistene på spørsmålet om Frps strategi gjorde at regjeringen delvis mislyktes med å stramme inn på flere punkter.

Slik besvarte hun spørsmålene:

– Våre partier på Stortinget har forsøkt å få til løsninger i samarbeid med andre partier, men man har ikke vært villig fra de andre partiene å bevege seg og til å finne løsninger knyttet til det. Så kan man alltid diskutere hva slags strategi man skulle ha inn i det, men det største utfordringen skjedde jo den gangen det var opprør i Aps stortingsgruppe mot det de hadde vært med på i forliket,. og derfor laget noen absolutter ved å skulle gå imot både innstramningen for enslige mindreårige og gå imot tre til fem år, som tross alt også er omtalt i forliket, sa Solberg.

– Du ønsket altså et bredt forlik, mens Frp insisterte på å stemme for sine egne forslag?

Innholdet avgjør

– Jeg har vært veldig tydelig på at vi skal ha et forlik om innstramninger og jeg har alltid sagt at det må være innholdet i innstramningene som avgjør om man skal ha et forlik eller ikke. Vi har aldri ment, jeg har aldri ment at man skal inngå et forlik som bare vedtok Arbeiderpartiets forslag, og jeg har aldri sett noen bevegelse fra Arbeiderpartiet som tydet på at de hadde noe å gi på det som var viktigst for oss.

– Var den strategien til Frps stortingsgruppe akseptabel for deg?

– Jeg snakker ikke om andre regjeringspartiers oppførsel i Stortinget til journalister. Det snakker vi om internt hvis vi har behov for det.

– Så det er Ap som har ansvaret for at det ikke ble noen forliksforhandlinger i Stortinget om asylinnstramninger?

– Det var forsøk på forlik, men det var et ønske om å primært stemme for sine egne saker. De forsøkene på å få til forlik ga altså ikke støtte fra andre partier som ikke ville gi støtte til de forslagene som ble lagt på bordet.

Skylder ikke på noen

– Jeg ikke helt med meg svaret, Solberg? Var det Ap’s ansvar?

– Jeg legger ikke skylden på noen. Jeg konstaterer at det var et ønske om å snakke om forlik, men det var ikke ønske om å gå inn i det. Men det var subsidiære posisjoner. Det er ikke sånn at ikke Frp og Høyre har ønsket samtaler om å finne fram til løsninger. Det har de gjort. Og de har lagt fram forslag, også andre forslag enn de som de selv har fremmet som kunne være mulige midtposisjoner for å få til løsninger.

Listhaug viktig

– Du sa i fjor høst at det var viktig at partiene hevet seg over den vanlige krangelen i disse sakene. I hvilken grad har Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet vist evne til det?

– Jeg synes det er mange i norsk politikk som ikke har vist evne til å heve seg over den vanlige krangelen. Jeg synes ofte at man har tatt ord ut av sin sammenheng og brukt det til å snakke om asylpolitikken på en måte som har gjort at det er mange parter som har bidratt til at man ikke har hevet seg over det.

– I hvilken grad synes du at Sylvi Listhaug har bidratt til at man har klart å heve seg over det?

– Jeg mener at Sylvi Listhaug i vår regjering var vært veldig viktig for å løfte opp disse spørsmålene til en reell diskusjon om hva som er utfordringene i asylpolitikken. Vi har fått til mer tilstramninger denne våren enn jeg tror mange ville trodd på forhånd. Det skyldes blant annet at man har tydeliggjort behovet for det og vist retning og folk har gitt seg oppslutning rundt det.

Strukket hendene ut

– Men du har sagt at det hadde vært mulig å få til mer innstramninger. Hvilket ansvar bærer du og regjeringen for at det ikke ble flere innstramninger?

–Regjeringen har snakket med de andre partiene, og Høyres saksordfører har lagt fram skisser som gjorde det mulig å stemme subsidiært. Det var det ikke vilje til.

– Så regjeringen bærer ikke noe ansvar for det som har skjedd?

– Regjeringen har lagt fram sine forslag for Stortinget, og vi har strukket hendene ut for å få til kompromisser. Men det politiske spillet endte opp med at man ikke var villig til å gå videre på det, enten skulle opposisjonen tvinge Frp til ikke å stemme for sine, og Frp skulle stemme for de forslagene regjeringen hadde lagt fram. Det som er synd, er at spillet overtok, og det er ikke bare Frp som har ansvaret for det. Spillet overtok for saken og det burde også de andre partiene på Stortinget ha tenkt igjennom. Alle partiene har ansvaret for den situasjonen, sa statsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder