RETT VENSTRE: Geir Pollestad (Sp) er lite begeistret for Venstres nye samarbeidsstrategi. Her i Stortingets spørretime. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Senterpartiet reagerer kraftig på Venstres nye strategi: – Ekstremt maktsykt

Leder i Næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp), mener vanlige folk må betale prisen for at Venstre prioriterer regjeringssamarbeid i sin nye strategi. – De holdt oss for narr, mener han.

Artikkelen er over to år gammel

Mandag denne uken skrev VG om Venstres nye valgkampstrategi for å unngå å havne under sperregrensen. Etter fire år med krangling og bråk med Høyre/Frp-regjeringen, skal Venstre frem til valgdagen 11. september være statsminister Erna Solberg og Høyres beste venner.

– Nå skal det ikke være noen tvil om at Venstre er garantisten for en borgerlig regjering. Hver dag vi kan skal vi klistre oss til Erna Solberg helt frem til valget, sa en sentral Venstre-kilde.

Det første synlige resultatet av strategien, som trådte i kraft i slutten av mai, kom under forhandlingene om jordbruksoppgjøret tidligere i juni.

Da overrasket Venstre med å bryte forhandlingene med opposisjonen, og inngikk istedenfor en avtale med Høyre og Frp om jordbruksoppgjøret. En Venstre-kilde sier til VG at enigheten med regjeringspartiene var et resultat av den nye strategien.

Les mer: Venstre vil gi bøndene 625 millioner

Det får Senterpartiet til å steile:

– Det er vanlige folk rundt om i landet som må betale prisen for det partiet nå har gjort. For eksempel taper landets bønder 150 millioner kroner på Venstres vingling for å sikre flertall for Frps landbruksminister, sier Senterpartiets Geir Pollestad.

Han mener distriktspartiet Venstre kan erklæres for dødt.

Holdt for narr

Ifølge VGs kilder var det klart at Venstre ikke ønsket å bruke like mye penger på bøndene som de andre opposisjonspartiene, men en like medvirkende årsak til bruddet skal ha vært frykten for å bli klistret sammen med Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre (56).

Det ville passe dårlig med den nye strategien.

– Symboleffekten av at de ble enige med Ap og Sp ville vært enorm, sier en sentral kilde i forhandlingene.

PROTESTER: Norges Bondelag arrangere flere protester mot jordbruksoppgjøret og landbruksminister Jon Georg Dale (Frp). Her går de i tog fra Grønland til Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Pollestad er leder i Næringskomiteen, og var selv med på forhandlingene med Venstre i oppgjøret. Han mener det allerede da var tydelig at Venstre ikke ville bli enige - uansett hvordan Sp, Ap, KrF og SV nærmet seg dem.

Pollestad mener partiet holdt dem for narr helt frem til de pakket sakene sine og forlot rommet noen dager senere. Det skjedde til tross for at Venstre en måned tidligere hadde uttrykt at de delte ønsket om å redusere inntektsforskjellene mellom jordbruk og andre grupper.

– Det er forkastelig av et parti å ofre politikken og kun satse på spill og taktikk. Noen må betale prisen, og i første omgang er det matprodusentene, sier Pollestad.

Han mener Venstres strategi er spesiell, og at Venstre nå gir opp å få gjennom mest mulig av sin politikk til fordel for samarbeid.

– Det er noe ekstremt maktsykt over den nye strategien til Venstre, sier Sp-politikeren.

AVVISER: Venstre-nestleder Terje Breivik, her sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande i stortingssalen. Foto: Helge Mikalsen VG

– Spekulativt

Venstre på sin side avviser Senterpartiets kritikk.

– Dette sier mer om Senterpartiet, når de vil ha en sak med uttalelser basert på et spekulativt VG-oppslag med anonyme kilder, sier nestleder i Venstre, Terje Breivik til VG.

Etter at de forlot forhandlingsrommet fremmet Venstre et eget forslag i Stortinget. Høyre og Frp stemte sekundært for dette, og forslaget fikk dermed flertall. Breivik mener dette ivaretar forbrukerne, og små og mellomstore bruk bedre enn det forslaget Senterpartiet la på bordet.

Breivik understreker også at grunnen til at de valgte å forlate forhandlingsrommet var at de andre partiene ikke ville imøtekomme Venstres krav, og avviser med det at den nye strategien hadde noe med saken å gjøre.

– Hadde de andre partiene vært villige til å nærme seg oss mer så ville utfallet blitt annerledes. Hva utfallet hadde blitt i det tilfellet vil vi aldri få vite, i og med at de andre partiene ikke var villige til dette.

Staten ble mandag kveld enig med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag om en ny jordbruksavtale.

Resultatet av forhandlingene er i tråd med føringene fra Stortingets behandling av jordbruksoppgjøret 16. juni.

Rammen for oppgjøret er økt fra statens opprinnelige tilbud på 410 millioner kroner til 625 millioner.

– Vi er glad for at partene satte seg ned ved forhandlingsbordet igjen og fant en løsning innenfor den nye utvidede rammen på 625 millioner som Stortinget satte. Dette ble en god løsning for distriktslandbruket, sier Breivik.

Kronikk: Maten vår: Oppgjørets time ble stoppet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder