SKATT TIL BESVÆR: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) blir nå presset for sin rolle da Aps hovedkontor på Youngstorget slapp eiendomsskatt. Foto: Helge Mikalsen VG

Eksperter mener Ap-Raymond var habil i eiendomsskatt-saken

Juristene Jan Fridthjof Bernt og Erik Magnus Boe mener byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ikke var inhabil da byrådet i hovedstaden ga fritak for eiendomsskatt til Aps hovedkontor.

 • Bjørn Haugan
 • Magnus Newth
 • Kristian Aaser
 • Magnus Braaten

Artikkelen er over tre år gammel

VG skrev tirsdag at Arbeiderpartiets høyborg på Youngstorget slipper eiendomsskatten som Raymond Johansens (Ap) byråd har vedtatt skal gjelde i Oslo.

Professor Jan Fridthjof Bernt ved det juridiske fakultetet ved Universitetet i Bergen er en av landets fremste eksperter på habilitet. I et intervju med VG torsdag sa han at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) burde undersøkt om han var inhabil da byrådet i Oslo ga fritak for eiendomsskatt til Aps hovedkontor. Men etter å ha lest VGs sak, er Bernt imidlertid blitt oppmerksom på forhold som gjør at han er overbevist om at Johansen ikke var inhabil.

VG har derfor endret den opprinnelige saken.

– Etter at jeg ble oppmerksom på at denne saken gjaldt et generelt vedtak for alle fredede eiendommer og ikke et individuelt fritak for Youngstorget, er jeg overbevist om at han ikke var inhabil, sier Bernt til VG fredag ettermiddag.

Bakgrunnen for uttalelsene er at Johansen sitter i sentralstyret i Arbeiderpartiet, som eier hovedkontoret til Ap på Youngstorget. Ap eier 75 prosent i Youngstorget Eiendom AS, som eier bygningene hvor Aps hovedkontor ligger. Bygget ble fredet i 2009 og byrådet i Oslo gir fritak for eiendomsskatt ut fra to kriterier som er hjemlet i Eiendomsskatteloven.

Les også: Rettssaken om eiendomsskatten starter 24. april

Kollega enig

Professor emeritus Erik Magnus Boe ved Universitetet i Oslo er enig med Bernt.

– Når Johansen ikke har mer direkte tilknytning, mener jeg han heller ikke er inhabil. Hadde han derimot vært i en særlig posisjon i forhold til bygningen, for eksempel i styret, så kunne saken stilt seg annerledes. Selv da er det ikke sikkert at beslutningen ville vært gal, fortsetter han.

Sette denne? Hundehus ilagt eiendomsskatt

Ifølge UiO-professoren ville en tolkning av regelverket som gjorde Johansen inhabil, bety at ingen politikere vil kunne behandle generelle spørsmål de bare har en vag tilknytning til.

– Man må huske på at det skal svært mye til for å bli erklært inhabil. Det skal eksistere særlige forhold som er egnet til å svekke tilliten. I dette tilfellet dreier det seg nettopp om politikere som skal ta stilling til generelle spørsmål, og da synes jeg at man ikke kan være så strenge at man anser Johansen for å være inhabil, sier Boe.

Carl I. vil forfølge saken

Gruppeleder Carl I. Hagen i Oslo Frps bystyregruppe varsler derimot at han vil forfølge saken formelt, også etter at VG snakket med ham fredag.

GRUPPELEDER I OSLO: Carl I. Hagen (Frp) stiller spørsmål ved Raymond Johansens rolle da byrådet vurderte hvilke eiendommer som skulle få fritak for eiendomsskatt. Foto: Fredrik Solstad VG

– Jeg håper byrådsleder Raymond Johansen fikk sin habilitet grundig vurdert da han og byrådet bestemte at man ville frita Arbeiderpartiets kontorbygg for den eiendomsskatt som byrådet påla Oslos innbyggere og næringsliv. Jeg har derfor sendt et formelt spørsmål til byrådsleder Raymond Johansen om han sørget for en habilitetsvurdering da han behandlet eiendomsskatteforskriften, sier Hagen til VG.

– Det er meget mulig at Raymond Johansen som medlem av sentralstyret i Ap var inhabil da byrådet aktivt innstilte på fritak for slike bygninger, sier Hagen.

Les: Dobling av eiendomsskatt i Oslo

Han utfordrer samtidig Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Vi i Frp er krystallklare på at eiendomsskatten er usosial og en unødvendig dobbeltbeskatning som aldri skulle vært innført i Oslo. Jeg forventer at Jonas Gahr Støre i dag erklærer at Ap frivillig vil betale den eiendomsskatt som vil være korrekt hvis bygningen ikke var bevaringsverdig, sier Hagen.

Gjaldt fredede bygninger

Raymond Johansen selv sier bystyrets vedtak gjaldt fredede bygninger i Oslo kommune, og at enkelteiendommer ikke var omtalt.

– Det har ikke vært i mine tanker at Folketeaterbygningen var fredet, og derfor omfattet av unntaket. Jeg vil be om at min habilitet blir vurdert med tanke på fremtidige beslutninger som berører Folketeaterbygningen, sier han.

Arbeiderpartiets assisterende partisekretær Kristine Nordenson Kallset svarer følgende på Hagens utfordring:

– Det er bystyret i Oslo som vedtar hvordan regelverket for eiendomsskatten skal være. Eiendomsselskapet vi er deleier i vil forholde seg til det samme regelverket som alle andre.

Både byrådslederen og Nordenson Kallset reagerer med en viss forundring på oppstandelsen rundt fritaket for eiendomsskatten Folketeaterbygget. De mener Høyre og Frp selv flere ganger åpnet for å la fredede bygg slippe eiendomsskatten i 2014.

Dette i et forslag på Stortinget som lød slik:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2014 fremme forslag om fradrag i skattepliktig inntekt for kostnader til vedlikehold av fredede bygg utenfor virksomhet, samt fremme forslag om å avvikle kommunenes adgang til å ilegge eiendomsskatt på fredede bygg i privat eie.»

Mange kjente på listen

Under presenterer VG hele listen over eiendommer som slipper eiendomsskatt i Oslo. Den viser at blant andre Olav Thon slipper for flere av sine vernede eiendommer, investor Christian Ringnes slipper for Folketeaterbygningen, forlegger Erling Kagge for bolig i Havna Allé, XXL-grunder Øyvind Tidemansen for bolig i Singasteinveien, Oslo Børs og Fred Olsens hovedkontor, Stattholdergaarden og Nationaltheateret.

Dette er fritak som gjelder i Eiendomsskatteloven:

 • Paragraf 7a: «Eiendom til stiftelser eller institusjoner som tar sikte på å gagne en kommune, et fylke eller staten»
 • Paragraf 7b: «Bygning som har historisk verdi.

Les også

 1. Ap innførte eiendomsskatt i Oslo – slipper å betale selv

  Raymond Johansens byråd har gitt fritak for at Ap må betale…
 2. Feide om Oslo-folk skal få tilbake eiendomsskatten

  Oslo kommune vil ikke uten videre betale tilbake eiendomsskatten til sine innbyggere, hvis de taper den forestående…
 3. Dette hundehuset er ilagt eiendomsskatt

  I Kautokeino er ikke hundehus unntatt fra å betale eiendomsskatt. – Jeg klarer ikke å ta det helt på alvor, sier…
 4. Ole Edvard Antonsens vannregning: 1,5 millioner kroner

  Trompetist og musiker Ole Edvard Antonsen (54) har klaget til Oslo kommune.
 5. Irritert på eiendomsskatten i Oslo? Neste år øker den med 50 prosent

  Det rødgrønne byrådet i Oslo gjør som de varslet i fjor høst: Øker eiendomsskatten fra to til tre promille i…
 6. Så mye tar din kommune i avgifter

  Landets dyreste avgiftskommune i 2016 er Høylandet, hvor innbyggerne betaler 19 951 kroner.

Mer om

 1. Eiendomsskatt
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Høyre (H)

Flere artikler

 1. Ap innførte eiendomsskatt i Oslo – slipper å betale selv

 2. Pluss content

  Ap innførte eiendomsskatt i Oslo – slipper å betale selv

 3. Høyre: Ap-Raymond må love tilbakebetaling av eiendomsskatt

 4. Ap-Raymond: Alle som betalte eiendomsskatt i 2016 får pengene tilbake

 5. Budsjettlekkasje: 800 millioner mer til buss, trikk og t-bane i Oslo

Fra andre aviser

 1. Arbeiderpartiet slipper eiendomsskatten de selv innførte

  Aftenposten
 2. 700 har bedt om fritak: Frimurerne må betale eiendomsskatt

  Aftenposten
 3. Omkamp om eiendomsskatten i Oslo etter Aps katastrofevalg

  Aftenposten
 4. Oslo tjente 70 prosent mer enn ventet på eiendomsskatt

  Aftenposten
 5. Alle 55.000 som betalte eiendomsskatt i Oslo i 2016, får pengene tilbake, melder TV 2

  Aftenposten
 6. Aftenposten mener: Forklaringsproblemer om eiendomsskatten

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder