Ber om unnskyldning på vegne av Sylvi Listhaug

Erna Solberg sier at hun forstår at uttalelsene fra Sylvi Listhaug har vært sårende. – På vegne av regjeringen ... så har jeg ønsket å be om unnskyldning for at den retorikken som regjeringen har brukt, har såret folk, sier Solberg.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Hele Regjeringen, inkludert justisminister Sylvi Listhaug, står bak unnskyldningen, opplyser Solberg.

Det var Aftenposten som omtalte beklagelsen først.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner sier til VG at han vil gjenta regjeringens beklagelse fra Stortingets talerstol i morgen torsdag.

Bakgrunnen for beklagelsen er Facebook-innlegget som Sylvi Listhaug la ut fredag, men som nå er slettet. Der hevdet hun at Arbeiderpartiet setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Sammen med innlegget la hun ut et bilde av væpnede menn.

Under en pressekonferanse onsdag kveld sier imidlertid statsministeren at hun har tillit til Listhaug.

– Jeg har tillit til Sylvi Listhaug som statsråd, hun er en god justisminister, sier Solberg.

Onsdag kveld opplyser samtidig partiet Rødt at de ønsker å fremme mistillitsforslag mot justisministeren. Dermed blir Arbeiderpartiet og KrF tvunget til å ta stilling til om de har tillit til justisministeren eller ikke.

Erna ba Listhaug om å slette innlegget flere ganger

Dagens Næringsliv melder i tillegg at statsministeren opp til flere ganger skal ha bedt justisminister Sylvi Listhaug (Frp) om å slette Facebook-innlegget som har skapt enorme reaksjoner.

Allerede tidlig lørdag skal statsministeren, via sin statssekretær Rune Alstadsæter, ha kontaktet Listhaug i forbindelse med innlegget. Justisministeren trosset imidlertid statsministerens ønske, og sa at det er uaktuelt å slette det. Hun ville heller gå ut offentlig og forklare seg. Solberg skal da ha tatt saken i egne hender og selv bedt Listhaug om å slette og beklage innlegget.

Listhaug skal i tillegg ha fått beskjed fra Statsministerens kontor om å ikke uttale seg om saken. Hverken Erna Solberg, Sylvi Listhaug eller Frp-leder Siv Jensen har ønsket å kommentere hendelsesforløpet overfor avisen.

Solberg ønsket heller ikke å kommentere detaljene i DN-saken under pressekonferansen onsdag.

– Jeg kommenterer ikke spekulasjoner i saker med anonyme kilder, og jeg kjenner meg ikke igjen i alt som står der. Jeg vil ikke opplyse om alt jeg snakker med mine statsråder om, sier hun.

UENIGE: Erna Solberg skal ha bedt Sylvi Listhaug om å slette omstridt Facebook-innlegg. Foto: Frode Hansen

les også

Listhaug: – Aldri min hensikt å såre noen

VG har i to dager gjentatte ganger stilt Erna Solberg spørsmål om hun mener Listhaug bør beklage og slette innlegget – og om hun har bedt Listhaug beklage. Statsministeren har ikke villet besvare spørsmålet om en beklagelse eller sletting, men hun har sendt flere sitater til VG hvor hun har sagt at Listhaug gikk over grensen.

AUF: Listhaug må ta ansvar

AUF-leder Mani Hussaini skriver til VG at det er fint at Erna Solberg nå forstår alvoret, og kommer med en uforbeholden unnskyldning til AUF og Arbeiderpartiet. Samtidig påpeker han at det har gått hele fem dager før statsministeren har kommet med en unnskyldning.

– Det er helt nødvendig at justisministeren er i stand til å ta det samme ansvaret for egne uttalelser, med en uforbeholden beklagelse. Nå er det helt stille fra henne. Vi må kunne forvente at hun som justisminister er i stand til å forebygge all terror, også høyreekstrem, skriver Hussaini til VG.

– At regjeringen ikke ser koblingen mellom sine uttalelser den siste uka og terrorangrepet 22. juli viser liten kunnskap om den politiske terroren som rammet oss.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener saken viser at Listhaug gjør som hun vil, og at statsministeren ikke har kontroll over henne.

– Det forteller at Sylvi Listhaug gjør det hun vil. Den type innspill på Facebook av Norges justisminister - da har vi en privatpraktiserende justisminister som statsministeren ikke klarer å ha kontroll over – i en sak som har opprørt veldig mange. Justisminister har ikke bare ansvar over dom og fengsel, men og å ta vare på sårbare mennesker. Det har hun langt fra tatt her, sier han til VG.

– Denne saken handler nå mer om Erna Solberg enn om Sylvi Listhaug. Er det justisministeren som styrer statsministeren, eller er det omvendt? Det er et spørsmål vi trenger å få svar på, sier Støre til NTB.

Avviser at Listhaug får gjøre som hun vil

Selv nekter Solberg for at Listhaug får gjøre som hun vil.

– Jeg har ikke en privatpraktiserende justisminister. Jeg har en justisminister som har sagt at hun ikke hadde til hensyn å såre noen, som har tatt kritikk, og sagt at hun har lært av det som har vært, sier Solberg.

– Regjeringen har nå sagt unnskyld, og Jonas Gahr Støre har bedt meg om å avklare dette, det har jeg nå gjort, legger hun til.

les også

Støre og Hareide krever fortsatt beklagelse fra regjeringen og Listhaug

Savner et oppgjør med hatet

Utøya-overlevende Tarjei Olsen Bech har tidligere onsdag etterlyst en unnskyldning fra Solberg på vegne av regjeringen.

– Jeg tenker at det er bra at det kommer en unnskyldning. Men savner et oppgjør med hatet som det er nørt opp om. Samtitig er jeg glad for at statsministeren endelig kommer på banen, skriver Tarjei Olsen Bech i en tekstmelding til VG.

Bech ble selv skutt i beinet av massedrapsmannen Behring Breivik på Utøya i 2011.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder