NYTT TILTAK: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) vil at NAV kan fratas taushetsplikt overfor andre etater som etterforsker arbeidskriminalitet. Foto: Larsen, Annemor / VG

Arbeidsministeren med klar beskjed til kriminelle: – Dere skal kjeppjages

I syv byer er det etablert sentre som hver dag har funnet kriminell virksomhet på arbeidsplasser. Arbeidsministeren har en klar melding til skurkene.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Min beskjed til de kriminelle er: Dere skal kjeppjages ut av arbeidslivet. Vi skal heie frem alle dem som driver seriøst, og luke ut kriminelle som bryter lover og regler, sier hun til VG.

Statsminister Erna Solberg og statsrådene Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Anniken Hauglie har mandag invitert partene i arbeidslivet til toppmøte om arbeidslivskriminalitet.

les også

Aldri har det vært anmeldt mer trygdesvindel

Regjeringen har opprettet syv sentre mot arbeidslivskriminalitet: I Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø, Tønsberg, Stavanger og Kristiansand. Der sitter Arbeidstilsynet, NAV, politiet og skatteetaten, som samarbeider om å ta kriminelle.

les også

Nå skal NAV reise til brukerne

Flere tas

Hauglie har nettopp fått årsrapporten for 2017 fra etatene. Her er resultatene som viser at de i snitt har fakket en skurk minst hver dag:

  • 481 kriminelle aktører er fjernet fra markedet/dømt, eller har fått sin kapasitet redusert, ved at de ikke får fortsette sin aktivitet.
  • 61 kriminelle nettverk er avslørt.
  • 232 personer ble i 2017 bortvist fra arbeidsplassene – i 2016 var det 89.
  • 518 virksomheter ble vedtatt stanset i fjor – mot 352 i 2016.
  • 172 vedtak om tvangsmulkt ble fattet i løpet av fjoråret – mot 92 i 2016.
  • 38 millioner kroner ble sikret gjennom arrest og utlegg i 2017 – tallet var 23 millioner i 2016.
  • 3400 virksomheter ble kontrollerte av sentrene for arbeidslivskriminalitet i 2017 – mot 3100 i 2016.

TOPPMØTE: Siv Jensen, Sylvi Listhaug og statsminister Erna Solberg skal alle delta i mandagens møte. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Nei til kontanter

Hauglie varsler nye tiltak.

– Regjeringen foreslår en lovendring, som innebærer at ansatte i NAV gis unntak fra taushetsplikten overfor andre offentlige myndigheter, når det er nødvendig for å avdekke eller forfølge arbeidslivskriminalitet.

– Vi ønsker også å utrede et forbud mot kontantutbetaling av lønn. Tilbakemeldingene fra etatene er at kontantutbetaling er en måte å unngå skattereglene på. Dette kommer i tillegg til vår strategi mot arbeidslivskriminalitet, som består av et tyvetalls tiltak, sier hun.

les også

Hauglie slår alarm: Halvparten på sosialhjelp er innvandrere

– Viser at vi følger med

I Arbeidstilsynet er strategien klar.

– Sentrene leverte godt i 2017. Jeg er spesielt fornøyd med at de arbeider mer kunnskapsbasert for å sette kriminelle ut av spill. Det legges vekt synlighet med mange kontroller og aksjoner. Vi viser de kriminelle at vi følger med og ikke gir dem rom, sier Arbeidstilsynets direktør, Trude Vollheim, til VG.

TØFFERE LINJE: Arbeidstilsynets direktør, Trude Vollheim (t.v.), og arbeidsminister Anniken Hauglie.

Hauglie sier de i større grad enn tidligere ser at kriminelle forsøker å fremstå som lovlydige, ved å opprettholde fasaden.

– De registrerer virksomheter og arbeidstagere, skaffer HMS-kort, leverer tilsynelatende riktige oppgaver og utfører tilsynelatende riktige lønnstrekk. Men de er ulv i fåreklær, advarer Hauglie.

les også

Vil rydde opp i arbeidslivet: Hauglie til kamp mot nulltimerskontrakter

Lønnsjuks

Hun trekker frem flere eksempler.

– Det er avslørt at en person mottar lønn fra en arbeidsgiver, for så å betale lønnen tilbake til arbeidsgiver igjen. Arbeidsgiver innberetter lønnen til Skatteetaten. Personen som i realiteten aldri har arbeidet, får dermed feilaktig lønnsgrunnlag til å kunne søke trygdeytelser fra NAV. Det er dine og mine skattepenger det svindles med.

– I en annen sak overføres lønn til én arbeidstager, pengene tas ut kontant og fordeles så direkte til flere andre arbeidstagere. Lønnen til fire personer blir dermed kamuflert som lønn til én person.

– Mye retorikk

SV-leder Audun Lysbakken er ikke imponert.

– Her er det mye retorikk og lite politikk. Hadde arbeidsministerens politikk vært like sterk som retorikken, ville jeg jublet, men dessverre så har regjeringen fjernet eller stemt ned viktige verktøy mot arbeidslivskriminalitet, sier han og viser blant annet til at Stortinget i desember vedtok å fjerne krav om offentliggjøring av regnskaper.

– Selv om Skattedirektoratet var tydelig på at dette er et viktig virkemiddel mot skatteunndragelser. Regjeringen stemte også mot er forslag fra SV om næringsforbud for aktører som gjentatte ganger bryter allmenngjøringsloven - og mot at man skal kunne tvangsoppløse bedrifter som begår alvorlige lovbrudd.

les også

Pensjonistaksjon for "lønnsslipp" i posten

Her er noen konkrete saker:

Byggebransjen

En samordnet kontroll i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag 3. og 4. mai, viste at hver fjerde arbeider ikke var registrert eller innmeldt med lønn. 11 personer ble utvist, og 54 personer utredes for mulig trygdesvindel. I tillegg ble 57 arbeidsplasser stengt på grunn av farlig arbeid.

Bilpleie

Seks personer ble pågrepet i en samordnet aksjon mot en virksomhet med fem selskaper innen bilpleie i Bergen i september 2017. Virksomhetens ledelse er mistenkt for medvirkning til grov økonomisk utroskap, fiktive arbeidsforhold og NAV-bedragerier. For to av de siktede dreier det seg om svindel for rundt 1,3 millioner kroner.


Malerbransjen

En kontroll i Oslo i desember, avdekket et stort antall jobber som var utført svart eller med bruk av ulovlig arbeidskraft, herunder asylsøkere som ble hentet på asylmottak. I samme kontroll ble det avdekket bedrageri mot NAV, samt alvorlige arbeidsulykker med personskader som ikke var varslet hverken til politiet eller Arbeidstilsynet. Saken er anmeldt og under etterforskning av politiet.

Transport

Elleve personer ble pågrepet i en aksjon i Bergensområdet i desember rettet mot et nettverk innen distribusjon. Personer i nettverket har fått urettmessige stønader fra NAV, og virksomhetene har systematisk unndradd skatter og avgifter. Totalt dreier det seg om flere millioner kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder