Demning i Bergen brast: E39 ble stengt og 133 personer er fortsatt evakuert

Bergen kommune bekreftet natt til torsdag at vannstanden var på vei ned etter at en midlertidig demning brast onsdag, og vann fosset ned mot bebyggelsen. Torsdag morgen går trafikken som normalt.

 • Siri Eggen
 • Edda Drægni
 • Evelyn Berg Hansen
 • Amund Bakke Foss
 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over ett år gammel

– Vi fikk beskjed om at det kunne akselerere raskt. Det var en liten vannstrømning i flere minutter, så knakk demningen sammen, stolpene sto i alle retninger og vannet fosset nedover. Jordmassene forsvant med vannet, vi så trær som knakk ut i elven, sier Trygve Opheim, Bergens Tidenes journalist på stedet, til VG.

Har du bilder eller video? Kontakt VG her!

Han forteller at de gikk nedover veien ved vannet, og at halvannen meter av jordmassen da var revet bort og rast ut i elven.

– Det var dramatisk, brannmennene løp i alle retninger. Hele demningen tømte seg i løpet av få minutter, sier han.

Se video - her brister demningen:

Politiet fikk klokken 20.20 melding om at det hadde oppstått en omtrent 20 meter bred brist i demningen i nordgående retning, og at det var stor vannføring mot Eidsvåg i Åsane bydel.

Måtte evakuere: – Det var litt blanding av panikk og redsel

Rundt klokken 01 natt til torsdag meldte politiet at E39 mellom Eidsvågstunnelen og Glasskartunnelen var forventet å være stengt fram til 03:30 og ba folk følge med på veitrafikksentralens meldinger.
Fylkesveien Eidsvågveien rundt Eidvågneset ble åpnet like over klokken 01, og like før 02 åpnet E39 igjen i begge retninger.

Under kontroll

Bergen kommune skriver i en pressemelding like før 01 at kriseledelsen vurderer at alt vannet fra demningen da var kommet ned og at de vurderer situasjonen som under kontroll, men en geolog må undersøke området før de evakuerte kan flytte hjem.

36 personer ble ivaretatt på kommunens beredskapshotell mens de var evakuert.

– Heldigvis ser det ut til at konsekvensene av demningsbristen ble mindre enn fryktet. Allerede i helgen ble det satt inn tiltak da vi så at vannstanden steg. Likevel viste det seg å ikke være tilstrekkelig. I det videre arbeidet må vi skaffe oss oversikt over skadeomfanget og gjennomgå årsaken til at demningen ga etter, sier kommunaldirektør Anne Iren Fagerbakke i pressemeldingen.

Like før 05 torsdag morgen sier operasjonsleder i Vest politidistrikt, Helge Blindheim, til VG at alle veier i området er åpnet igjen.

– Trafikken går helt som normalt nå. De evakuerte er fortsatt evakuert fordi sånn jeg har forstått det må teknisk kompetanse i kommunen kontrollere bygningsmassen først, og det må skje på dagtid.

Publikum ble natt til tordag oppfordret av politiet til å ikke bevege seg inn i området mellom Eidsvåg og Munkebotn, men Blindheim sier alt skal være normalt torsdag morgen.

– Det er ikke høy vannføring lenger. Vannet har rent ut og det er ikke noe unormalt, sier han.

Det er ikke meldt om personskade, men fortsatt er 133 beboere evakuert.

Se grafikk over det aktuelle området:

Det var store nedbørsmengder som førte til at den midlertidige dammen nedenfor Sandviksfjellet ikke tålte vannmassene.

– Vi ser svært alvorlig på dette, og vi sitter nå og avventer konsekvensene av vannmassene som er på vei. Vi har satt krisestab og håndterer de som er evakuert, sa kommunaldirektør Anne Iran Fagerbakke til VG onsdag kveld.

Bergen brannvesen har lagt ut video fra nordsiden av Langevatnet mot Eidsvåg:

Jorunn Mjøs forteller at faren på 100 år er en av de evakuerte. Han har bodd i huset i Jordalsveien i hele sitt liv, siden han ble født der i 1918.

– Han er litt lei seg og spent, og sier at han aldri hadde trodd dette, og at det aldri har skjedd før, sier datteren på telefon til VG.

Jorun bor selv i Spondalen, og var og hentet faren etter at politiet ringte og informerte om evakueringen for halvannen time siden.

– Nå blir han her og overnatter til i morgen. Nå skal vi sitte og følge med på hva som skjer.

MYE VANN: Bildet viser hvordan turveien er oversvømmet ved Kistekleiva ned mot Eidsvåg. Foto: Bergen kommune

Munkebotsvatnet er en del av Stormøllenvassdraget som går fra Sandviksfjellet til utløpet i sjøen ved Elsero. Byrådet i Bergen har vedtatt å rehabilitere den nordre demningen, og i forbindelse med dette arbeidet er det bygget en midlertidig demning. Det er denne som onsdag kveld ga etter.

Les mer på Bergen kommune: Derfor rehabiliteres demningen

Slik så det ut tidlig onsdag kveld:

Ifølge Bergen kommune har flomløpet onsdag kveld begynt å bli erodert vekk. Dette kan eskalere hvis ikke vannstanden synker. Foto: Donar AS via Bergen kommune

Mer om

 1. Vær
 2. Bergen kommune
 3. Bergen
 4. Trafikk
 5. Ekstremvær

Flere artikler

 1. Byrådsleder etter demning-brist: – Dette skulle ikke ha skjedd

 2. Politiet etterforsker demningsbrist i Bergen

 3. Johan (100) evakuerte da demningen brast i Bergen

 4. Flomtoppen trolig nådd: Advarer evakuerte mot å vende hjem

 5. Ekstremværet «Didrik» skaper togforsinkelser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder