OPPGITT: Den russiske FN-ambassadøren er rystet over anklagene mot Russland. Foto: Mary Altaffer / TT / NTB scanpix

Russland: – De leker med ilden og kommer til å angre

Russland inviterte i går kveld til møte i FNs sikkerhetsråd for å be medlemmene om støtte til å finne andre forklaringer på angrepet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det her er som et absurd teater, kan dere ikke komme på noe bedre?, sa den russiske FN-ambassadøren til representantene i sikkerhetsrådet torsdag kveld norsk tid.

les også

Kusinen på russisk TV: Forgiftet eksspion har det bra

De nekter for å stå bak angrepet mot Sergej Skripal som ble forgiftet med det sjelden nervemiddelet Novitsjok i begynnelsen av mars. Han åpnet møtet med en lang tale der han hevdet at Russland er offer for ærekrenkelser fra Storbritannia og dets allierte.

– Britiske myndigheter er så freidige at de påstår Russland mest sannsynlig er ansvarlig for hendelsen i Salisbury. Vel, vi tror også at det er mest sannsynlig at etterretningstjenester i visse land står bak denne provokasjonen, sa Nebenzja videre, men vil ikke si hvilke land Russland tror kan stå bak angrepet.

Han mener at Storbritannia anklagelser er en den av en propagandakrig mot Russland, og ambassadøren sammenlignet det med nazistenes kampanjer under andre verdenskrig. Nebenzja kom også med en advarsel.

les også

Frykter at aggressive militærøvelser kan eskalere konflikten mellom NATO og Russland

– Vi har sagt til våre britiske kolleger at de leker med ilden og kommer til å angre seg.

Den russiske FN-ambassadøren viste også til den britiske krimserien «Mord og mysterier», eller «Midsomer Murders», for å forklare hvorfor Russland ikke står bak giftangrepet.

les også

Anklagene hagler mellom Russland og Storbritannia

– Alle som har sett krimserier, som «Mord og mysterier», vet at det ikke er smart å prøve å ta livet av folk med en så offentlig og oppmerksomhetsvekkende metode, sa Nebenzja.

Han sa også at alt peker mot at angrepet var godt planlagt og koordinert, og beregnet på å undergrave Russland.

les også

Russland utviser norsk diplomat: – Vi anser utvisningen som uberettiget

Storbritannia rikker seg ikke

Storbritannias FN-ambassadør Karen Piece fyrte tilbake med å si at Russland har funnet på 24 teorier om hvem som står bak forgiftningen, men understreket nok en gang at britene bare har én og det er at Russland står bak.

– Storbritannia nekter å samarbeide med oss under påskuddet at offeret ikke samarbeider med den kriminelle. Et lovbrudd ble begått på britisk jord, muligens en terrorhandling, og det er våre borgere som er ofrene, sa Nebenzja.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder