Ekstremværet «Ylva» over Nord-Norge: 3000 husstander uten strøm

BODØ/OSLO (VG) 3000 husstander er uten strøm. Politiet melder om takplater i stål som flyr rundt. I Troms kjørte en skolebuss med 28 personer av veien.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ekstremværet har torsdag morgen meldt sin ankomst i Troms og Nordland.

Helgeland Kraft melder om at 2482 husstander på Helgeland rundt klokken 10.40 var uten strøm.

Også i Troms er strømforsyningen sårbar under ekstremværet. Troms kraft opplyser i en pressemelding at 600 er strømløse på innlandet i Troms. Problemene skyldes både trær som har falt over kraftlinjer, samt strømutfall i trafokretser, skriver Nordlys.

Troms kraft har vurdert en områdevis utkobling av strømmen for å redusere belastningen på nettet, skriver de. Feilretting er utsatt på ubestemt tid på grunn av sterk vind.

Politiet i Troms oppfordrer folk i en Twitter-melding til å holde seg innendørs, og begrense bilkjøringen i de mest utsatte strøkene.

Været er ustabilt, og vindstyrken varierer kraftig fra sted til sted.

Stor bygning kan velte

I Fauske blåser det liten storm med vindkast på 24 meter i sekundet. Været har skapt mye trøbbel.

Politiet melder om at en stor lagerbygning står i fare for å velte over toglinjen ved E6 ved Finneid. Jernbanestrekningen er stengt, det samme er E6-strekningen ut av Fauske.

Bane Nor opplyste tidligere om at Nordlandsbanen er stengt på strekningen Rognan-Fauske, fordi en container har falt av et godstog i nærheten av sporet.

I Sandnessjøen holder en kran på å velte, samtidig som en campingvogn har blåst av gårde opp på et biltak.

Båteiere har fortøyd båtene sine så godt de kan i Fauske småbåthavn, så de ikke skal slites løs av de store bølgene vinden pisker opp:

Skolebuss av veien

Rett før klokken 09.00 meldte politiet i Nordland om takplater i stål som flyr rundt med fare for å treffe hus på Megården i Sørfold. I Leirfjord sørvest for Mo i Rana har også et tak blitt tatt av vinden.

Har du bilder av uværets herjinger? Tips VG her!

I Troms kjørte en skolebuss med 28 personer av veien i Bjørkebakken. Ingen personer kom til skade.

– Bussen kjørte egentlig veldig sakte og så tok vinden bare tak og skjøt den til side. Vi merket veldig at den flyttet seg, kanskje to meter, sier en 18-årig elev ved Sjøvegan videregående skole til VG.

SALANGEN: Buss i grøfta med 28 elever på Dyrøya. Foto: Jon Henrik Larsen/Salangen-Nyheter.com

– Det var hæslig. I verste fall kunne den ha tippet helt på siden, om det ikke hadde vært snø der, sier skoleeleven, som forteller at passasjerene tok det rolig og ble sittende i setene sine.

Rune Nilsen i Troms politidistrikt tror til VG forteller politiet tror at sterk vind og glatte kjøreforhold er grunnen til at buss kjørte av veien.

– 50 meter per sekund

Den sterkeste vinden er varslet på Helgeland, i Salten, Saltfjellet og Ofoten, melder Meteorologisk institutt tidlig torsdag morgen.

– Der blir det full storm utsatte steder med kraftige vindkast på 40 til 50 meter per sekund. I Troms blir det litt mindre vind, men også full storm med vindkast på 35 til 45 meter per sekund, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til VG.

Fly- og fergeavganger er innstilt, og fjelloverganger er stengt – les mer lenger ned i saken.

«YLVA»: Fylkesvei 17 ved Helgelandsbrua. På det meste kan vindstyrken komme opp mot 50 meter per sekund i kastene. Foto: Statens Vegvesen NTB scanpix

Trær sperrer veier

Like etter klokken 05.00 meldtet Nordland-politiet at et tre hadde blåst over ende og sperret E6 omtrent fem kilometer nord for Majavatn i Grane kommune

– Melder kjørte på treet, da treet ramlet ned få meter foran bilen hans, skriver politiet, som sier at det kun er snakk om materielle skader på bilen.

Også ved Fauske ble E6 delvis sperret som følge av et nedblåst tre. I tillegg melder Nordland politidistrikt på Twitter at deler av et hustak – aluminiumsplater – er blåst bort.

Statens Vegvesen skriver at E6 over Saltfjellet, sammen med E12 ved Umbukta mot svenskegrensen, er stengt på grunn av uværet.

Klokken 12.00 meldte politiet også at de har stengt Helgelandsbrua nord for Sandnessjøen på Fylkesvei 17.

Widerøe: Fire flyplasser rammet av «Ylva»

Silje Bramvoll, kommunikasjonssjef i Widerøe, sier til VG at flyene deres får verken tatt av eller landet fra flyplassene i Brønnøysund, Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana.

– Det er ganske hektisk nå. Første flighten skulle gått klokken 07.00 fra både Brønnøysund og Mosjøen. De som blir rammet vil så langt det lar seg gjøre bli kontaktet, sier Bramvoll.

Hun opplyser at kanselleringene vil medføre følgeforsinkelser ettersom både fly og personell står fast på feil flyplasser.

– Men med mindre man får beskjed om noe annet, er det å møte opp som normalt på de andre flyplassene for passasjerer, sier Bramvoll.

Torghatten Nord melder om flere innstilte fergesamband nord og sør for Bodø.

Ekstremværet «Ylva»: – Frykter for liv og verdier

SPERRER E6: Like etter klokken 05 blåste dette treet over ende og ut i veibanen omtrent fem kilometer nord for Majavatn i Nordland. Foto: Politiet i Nordland

Buss i grøfta

I Kattfjordeidet i Troms havnet også en buss utfor veien som følge av et vindkast rundt klokken 06.00 i dag.

– Det var sjåføren selv som varslet oss, og fortalte at han hadde blitt blåst av veien. Vi er ikke fremme ennå, så jeg har ikke flere detaljer, sier operasjonsleder Reinert Johansen til VG.

Like etter melder politiet at sjåføren, som var den eneste i bussen, blir kjørt til legevakt for undersøkelser.

Nøyaktig hvor stormen vil ramme hardest er vanskelig å vite.

– Det er veldig stor variasjon. Enkelte steder kan det bli nesten helt stille, mens det kan være full storm en kilometer unna. Det er litt vanskelig å vite hvor vinden treffer, fordi det varierer en del med vindretningen, sier statsmeteorolog Løvdahl.

Sesongvarslene spår mild vinter: ... men denne meteorologen tror ikke på det

FAUSKE: Ved Medås på Fauskemyran tok stormen tak i taket på en garasje. Foto: Tarjei Abelsen/Bodø Nu

Store steinras og mye nedbør i Sør-Norge

Meteorologene venter at ekstremværet vil forårsake uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, strømnett og skog. Det blir stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport. Broer og fjelloverganger kan bli stengt.

Leste du? Norske forskere vil utvikle supervarsel

Samtidig som det er sendt ut ekstremvarsel for Nordland, er det også sendt ut OBS-varsel for nedbør i Sør-Norge.

– Det kan bli kraftig vind og mye nedbør, spesielt i Rogaland og Vest-Agder, sier Løvdahl.

På Vestlandet har det gått flere steinras. Et av dem var i Odda torsdag morgen, der store steiner raste ned og blokkerte en tunnelinngang. To biler ble tatt av steinraset og én person ble lettere skadet.

Avisa Hordaland meldte om et kraftig ras på fylkesvegen mellom Mestad og Fasteland, nord for Evanger.

Fylkesveien er fortsatt stengt, og veibanen er ødelagt av steinblokker så store som en liten lastebil, skriver de.

Stormen har fått navnet «Ylva» i henhold til et system der stormene annenhver gang får gutte- og jentenavn i alfabetisk rekkefølge. Forrige ekstremvær i Norge var Vidar, som rammet Vestlandet i januar med ekstrem høy vannstand.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder